Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli co ?? wdg ciebie to powinna polka gpu zaczynac sie od okreslonej mocy bo Ty nazywasz cos mniej wydajnego smietnikiem?? Bo blednie zakladasz na podstawie swoich oczekiwan, ze wszystko ponizej tego jest niedobre ;)

Chodzi mi o pocięcie tych kart względem poprzednich czy samej generacji. Szyna, wydajność, CUDA, całokształt. 

3070 vs 3090 - 67% relative performance

4070 vs 4090 - 50% relative performance

4070 jest słabszy od 3080, niedużo ale jednak. Tymczasem 4070Ti dogonił 3090 - nie uważasz że to spory skok?

4070Ti vs 4090 - 63% relative performance

5070Ti vs 5090 - 60% relative performance

Opublikowano

No tyle lat w internecie a zachowałem się jak dziadek kupujący garnki, zero researchu, zakładałem, że gpu price bot wrzuca same legitne sklepy, z jakąś wyrobioną renomą i wleciałem jak reksio w szynke w to kupno. Jak zapłaciłem to mnie do głównej strony wyrzuciło bez żadnego wgl śladu zakupu XD

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

@sovas z Asusem nie tracisz gwarancji, a jak jest z MSI? Dowiadywales sie?

Uwaga ważne info od MSI. Dostałem odpowiedź na maila i w skrócie - Naruszenie plomby na śrubce = utrata gwarancji
Nie zamontujecie więc bloku z zachowaniem gwarancji :) Zostaje Asus.

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

@Qrdello nie no 4070 to śmietnik jest, poniżej 4070Ti nie ma co w ogóle rozważać, a chyba najfajniejszą kartą to dla mnie jest 4070 Ti Super. 

Dla mnie 60 FPS to już pokaz slajdów, sorry :E Jak się widziało więcej niż 120 Hz to nie ma bata że zejdę na 60 :D Taki KCD2 lockuję na 100 FPS i każdy spadek poniżej już by bolał. 

KCD2 w ogóle u mnie jest nie grywalne poniżej 100fps - wszystko niżej mimo, że w innych grach jest masełko na ekranie to tutaj po prostu tnie mimo, że frametime bardzo dobre...nie kumam tego. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dr_bb napisał(a):

Dzieki za info. Juz lukam co to PTM. 

W serii 40X0 Asus miał badziewną pastę przez co szybko temperatury się pogarszały (u mnie na TUF 4070 TI Super już po paru miesiącach hotspot miał 100 stopni a wentylatory prawie 2500rpm). Receptą była samodzielna wymiana pasty właśnie na PTM (termopad zmiennofazowy) . W 50X0 wygląda, że dają go standardowo.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.02.2025 o 21:41, Brolly napisał(a):

@x-kom Prawda w oczy kole? dlaczego usunęliście prawie 50 opinii? bo każda była negatywna z prawdą o was? :E

Wstyd  

Mam nadzieję że któregoś dnia UOkik dobierze wam się do dupy i skończy się sielanka, jesteście gorsi od skalperów bo robicie to samo JAKO SKLEP i jeszcze walenie w uja z dostępnością.

Pomijam że bierzecie sobie kredyty od ludzi, co to ma być że ktoś płaci przelewem za kartę której nie ma i czeka a wy sobie hajs macie? brak opcji płatności przy odbiorze w sklepie za 5090 kilka razy widziałem takie komentarze.

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
Teraz, Boldwyn napisał(a):

W serii 40X0 Asus miał badziewną pastę przez co szybko temperatury się pogarszały (u mnie na TUF 4070 TI Super już po paru miesiącach hotspot miał 100 stopni a wentylatory prawie 2500rpm). Receptą była samodzielna wymiana pasty właśnie na PTM (termopad zmiennofazowy) . W 50X0 wygląda, że dają go standardowo.

eh u mnie na 4090 GPhantom tez juz obecnie hot spot grubo powyzej 90. Jeszcze rok gwarancji wiec jej nie chce rozkrecac. 
apropos, ptm’y sa lepsze niz to co nvidia daje do FE?

1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie dają go standardowo. Ma go albo tylko Astral albo Astral i TUF. 

Tuf na 100% tez to ma. Na stronie producenta ladnie opisane. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie dają go standardowo. Ma go albo tylko Astral albo Astral i TUF. 

Na stronie Asus twierdzą że w wersjach Prime też jest (to chyba najniższa wersja 50x0?)

@Dr_bb główna zaleta PTMa to że nie ma problemu z nierówną aplikacją na rdzeniu i nie wypompowuje się spod radiatora, ale nie wiem czy w FE to też był problem.

Edytowane przez Boldwyn
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, MJRegul napisał(a):

KCD2 w ogóle u mnie jest nie grywalne poniżej 100fps - wszystko niżej mimo, że w innych grach jest masełko na ekranie to tutaj po prostu tnie mimo, że frametime bardzo dobre...nie kumam tego. 

Youtuber Zwormz ostatnio robił testy 5090 w różnych grach i stwierdzał (co mnie w ogóle nie zaskoczyło), że po podbiciu rodzielczości jest jakby płynniej. Klatek mniej, ale stabilniejsze.

To sto ósmy przykład na to, że lepiej jak w grze Ci brakuje GPU niż jak brakuje wydajności proca. 
Gra jest chwalona za to, że dobrze chodzi. Przy 100fps powinno być OK. Spróbuj dociążyć grafę i jak się dziwne przycinki przestaną pojawiać, to będzie wiadomo, że to CPU. Choć 5800x3d jak na tą grę to jest całkiem spoko procek, więc może u Ciebie to zupełnie co innego.

Opublikowano
7 minut temu, Brolly napisał(a):

@x-kom Prawda w oczy kole? dlaczego usunęliście prawie 50 opinii? bo każda była negatywna z prawdą o was? :E

Wstyd  

Mam nadzieję że któregoś dnia UOkik dobierze wam się do dupy i skończy się sielanka, jesteście gorsi od skalperów bo robicie to samo JAKO SKLEP i jeszcze walenie w uja z dostępnością.

Pomijam że bierzecie sobie kredyty od ludzi, co to ma być że ktoś płaci przelewem za kartę której nie ma i czeka a wy sobie hajs macie? brak opcji płatności przy odbiorze w sklepie za 5090 kilka razy widziałem takie komentarze.

Zbanowac go i tyle, po jaka cholere promowac tutaj patologie i skalperstwo? 

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Odlot trwa  xD pierwsze trzy modele z brzegu które są dostępne.

https://www.x-kom.pl/p/1309825-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5090-solid-oc-32gb-gddr7-dlss4.html

https://www.x-kom.pl/p/1309827-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5090-solid-32gb-gddr7-dlss4.html

https://www.x-kom.pl/p/1311232-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-rtx-5090-gamerock-32gb-gddr7-dlss4.html

5090 za 13k zł mówisz? :E

maxresdefault.jpg

10 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Zbanowac go i tyle, po jaka cholere promowac tutaj patologie i skalperstwo? 

@x-kom jesteście mistrzami to już SKALPERZY NA OLX MAJĄ TANIEJ NIŻ WY XDDD XDD XDD

polecam rozpęd w ścianę 

https://www.olx.pl/elektronika/komputery/podzespoly-i-czesci/q-rtx-5090/

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
  • Haha 6
Opublikowano

Przeczytałem wszystko od soboty jak zniknąłem i niezłe tu teorie leciały :D 

1. Nie mam hajsu jak lodu ALE nie wydałem moich jedynych oszczędności

2. Nie próbowałem sobie nic zrobić, ale zdeczka strach mnie sparaliżował po przeczytaniu opinii na idle i google, zacząłem zbierać wszystkie hmm.. dowody? ślady? mojego zakupu oraz tej firmy w razie potrzeby zgłoszenia na policje 

3. Przed chwilą zadzwoniłem do przelewy24 żeby się dowiedzieć, na jakiej podstawie wróciły pieniądze, gostek mówi, że nie ma jak sprawdzić, ale oni wystosowali pismo w mojej sprawie z prośbą o zwrot (mimo, że w sobote gość mi powiedział, że nic nie mogą zrobić)

4. Wstyd mi za siebie :D 

Opublikowano
40 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Od soboty byłem tak wystraszony, że nawet nie miałem sił czytać tego forum jak mnie oznaczaliście z memami albo wiadomościami typu "no i przepadło"

Prawdziwy z Ciebie Tester Wrazen - ksywa jak nigdy pasuje do sytuacji. 

• Haha 7
Opublikowano
10 minut temu, Brolly napisał(a):

To chyba o to chodzi. Skad skalperzy maja karty? No wlasnie. Odpowiedz sobie sam. Cena kart 11k zł. PNY 9999zł. Kupjo zaprzyjaźnieni. Cena w sklepie idzie x2 jak stare FG, i ceny u skalperow +50% wydaja sie atrakcyjne. No ale moze jest inaczej. Nie wiem dziwnie to wyglada troche

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Necronom napisał(a):

Samo zdechnie, rynek szybko to raz dwa zweryfikuje, nie robić im reklamy takich ofert.

Niech zaczna nawalac same linki do Komputronikow, Morele i jakiejkolwiek innej konkurencji z calkowitym pomieniecieem tego skalpera i tyle.