Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te ceny to juz lekka przesada , rozumiem inflacja itd ale taki gtx 980 ti kosztował 650 dolarów to 5090 powinna kosztować max 1000 dolarów , chcialem wymienic swoja karte ale jak zobaczyłem ceny to zaniechałem

Opublikowano

Witam, czy 5080tki windforce gigusia to karty wycenione na msrp nvidii? Zastanawiam się czy zakup za 5900pln jest opłacalny. Ciężko trafić na recenzje. Ma ktoś może i pochwali jak działa chłodzenie?

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

MRSP to 5199 dla 5080.

Wiem, po prostu zastanawiam się jak w stacku oferty Gigabyte te windoforcy się prezentują. Asus ma swoją kartę msrp, bodajże prime'a który u nas i tak kosztuje prawie 7 tys., więc ten giguś taki trochę bardziej atrakcyjny mimo że w dalszym ciągu po zawyżonej cenie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

MRSP to 5199 dla 5080.

W zasadzie to dolec tak leci, że po dzisiejszym kursie to powinno być już 4799 pln :E 

Ciekawe czy nvidia zaktualizuje ceny 8:E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Jak miała wyglądać wydajność nowego rtxa 5070 pokazana na jednym z slajdów, podczas prezentacji ces 2025 w usa:

Rtx 5070 o wydajności rtx 4090 w cenie 550$.

W rzeczywistości okazała się odgrzewanym kotletem w postaci rtx 4070 ti 🤣

Dla mnie wystarczy poniższe podsumowanie:

Cytat

"NVIDIA sprzedaje kłamstwa". To miał być przełom, a jest rozczarowanie

Cytat

Pojawiły się pierwsze testy wydajności karty graficznej RTX 5070 (w wydaniu Founders Edition) i śmiało można powiedzieć, że to GPU nie zachwyca. Gamers Nexus wali prosto z mostu, stwierdzając, że "NVIDIA sprzedaje kłamstwa". NVIDIA próbowała nam wmówić, że RTX 5070 zaoferuje porównywalną wydajność, jak RTX 4090, ale są to opowieści z mchu i paproci, bazujące na "sztuczkach" takich jaka Multi Frame Generation.

Źródło: https://www.ppe.pl/news/364804/nvidia-sprzedaje-klamstwa-to-mial-byc-przelom-a-jest-rozczarowanie.html

nvidia-rtx-5070-scaled-3345014670.jpg

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Jak włączysz sobie wszystkie 4 efekty Ray Tracingu to FPS szoruje po dnie. Rockstar jak zwykle zrobił robotę. 

Pokaz swoje menu. Nie wiem ja mam wszystko na very high i ultra, i distan shadow wszystko powlaczane, gpu 50% uzycia i caly czas 144fps, grafika wyglada naprawde super bajka. 

@Smalec dobre :hihot:

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
18 minut temu, lukadd napisał(a):

W zasadzie to dolec tak leci, że po dzisiejszym kursie to powinno być już 4799 pln :E 

Pozostanie bez zmian do końca, patrz na RTX 4090. 

xDD.thumb.png.d589ed12d9390920b20fe8a756a68b6c.png

Za to producenci i sklepy mają z czego schodzić.

rtd.thumb.jpg.f25c90cd680d76d79b4c19dfa37669d8.jpg

Opublikowano
6 minut temu, maras2574 napisał(a):

Nie możesz mieć 144fps, bo w nowej wersji gry jest blokada na 120fps. Na pewno masz wersję Enhanced ?

Nie wiem, updatowałem. Na epicu nie moge kupic versji enhanced to znaczy ze mam. Ale nie mam. GTA5 Enhanced pokazuje mi na zielono In Library. Ale jak klikam to nie ma tego. Jest tylko stara wersja. Jak stara klikne do sklepu to blad 404. Nie wiem...no raczej sie nie zupdatowała. Aczkolwiek grafika jest naprawde dobra w tej starej wersji i 144fps i jeszcze te GPU na 50% xD no ale zobaczylbym sobie nowa 

Opublikowano
47 minut temu, lukadd napisał(a):

piękne jest to w Polszy ze jak kurs dolara albo cena za baryłkę ropy rośnie to MOMENTALNIE ceny wszystkiego idą do góry ale jak lecą w dół to dziwnym trafem wszystkie ceny utrzymują się....

Opublikowano (edytowane)

Przyszedł mi Windforce 5070Ti i jestem mega zadowolony :)  Duzo cichszy niz ventus.  Na UV 910 mV 2800 MHz +2000M w ragnaroku odaplonym 15 minut temperatury 60C / 1300rpm  na stocku mialem tak z 64C 1500-1600 rpm.
Cewki sa, ale trzeba ucho przykladac zeby posluchac jak gra:)

W Hunciku na 2k ustawieniach pod pvp (RachtaZ z youtube) z dlss 4 jakosc przy ~300fpsach  okolo 58C 1000 rpm (na uv oczywiscie, bez uv tak z 62C 1300

Oddam Ventusa 5070 Ti za MSRP 3900, jak nikt nie chce to zwracam do sklepu pewnie.

Edytowane przez Nex1M
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pawcio napisał(a):

Jak miała wyglądać wydajność nowego rtxa 5070 pokazana na jednym z slajdów, podczas prezentacji ces 2025 w usa:

Rtx 5070 o wydajności rtx 4090 w cenie 550$.

W rzeczywistości okazała się odgrzewanym kotletem w postaci rtx 4070 ti 🤣

Dla mnie wystarczy poniższe podsumowanie:

Źródło: https://www.ppe.pl/news/364804/nvidia-sprzedaje-klamstwa-to-mial-byc-przelom-a-jest-rozczarowanie.html

nvidia-rtx-5070-scaled-3345014670.jpg

Jeśli wydajność mierzy się tylko klatkarzem to tak jest. 

Utyskiwanie było przy 4xxx serii że drogo i niektóre karty nie schodzą(4080 bo była wyżyłowanym małym chipem z full tego gdzie się jeszcze skalowało?). Oni zrobią następnym razem w nowym procesie 2x większe GPU to wszystkim kapcie polecą jak trzeba będzie za to 4x więcej zapłacić a i prądu zje. Takie pole do popisu daje dzisiejsza technika i inżynierowie. Pytanie czy jeszcze jakiegoś asa w rękawie nie trzymają w tradycyjnym rasterze zamiast polegać już tylko na tensorach i rt. Nie bronię tego ale bawi mnie takie prymitywne dziennikarstwo. Z całej tej nagonki to tylko śmiać się chce że kart nie można kupić. Może jutro coś te Radeony zmienią...

Może powinni dalej 4xxx klepać? Kto byłby za?

Wszyscy wiedzieli co to jest już na prezentacji. Nie miał być to przełom bo te wynalazki z tych kart dopiero się pewnie ukażą. I jeszcze coś pewnie negatywnego wypłynie :lol2:

Ciekawe czy Radeony wybronią się od spekulatorstwa.

DzonyBi wrzucił w złym temacie 

https://www.x-kom.pl/p/1319111-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-16gb-gddr7-dlss4.html

Msrp suszarka od inno3d

Edytowane przez areczek1987