Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, ffallen napisał(a):

Komputronik też mendy. Dostali dostawę 5090 Astrali - mają juz 7 sztuk w różnych salonach i od razu korekta ceny z 15490zł na 16690 zł. To samo zrobili z TUF OC.

7 sztuk to było pierwszym rzutem w czwartek. Przez noc zeszło 5 i w piątek zmieniło się w "duża ilość".

Teraz to juz pewnie kolejne dostawy. 

W sumie zabawne, bo chyba jako jedyni od premiery utrzymywali "stałe" ceny a teraz jak u innych lecą w dół to sami podnieśli %-)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karro napisał(a):

jak czytasz pół zdania z 3 to tak

Jak byś wiedział, że karty inaczej zachowują się w furmarku a inaczej w grach to nie byłoby problemu, w furmarku ile mu limitu nie dasz, to go wykorzysta, o ile sekcja zasilania wytrzyma (4090 widziałem 700W i sam wyłączyłem test z obawy o kartę, w teście OCCT wskoczyło na 800W i też zaraz wyłączałem z obawy sekcję zasilania gpu), w grach możesz dawać ile chcesz limitu mocy, a taki 4090 i tak zatrzymywał się w grach na 550-570W a potem brakło V, więc bios XOC 1000W nic nie dawał, ba nawet bios HOF 666W był zbędny

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

nie wiem czy było , cooler master pokazał coś takiego z wymiennymi wentylami 120mm

6fQx158ihZnhJFiH.jpg

aRJV6AFA0Kd1cWSF.jpg

https://www.techpowerup.com/335016/cooler-masters-geforce-rtx-5080-custom-card-surfaces-in-china-quad-slot-profile-with-modular-fan-system#g335016-5

5090 w takim wydaniu, jak by się trafiła bez robali, mogłaby być fajnym cichym rozwiązaniem

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

masz przykład karty z lepszą krzywą przy niskich napięciach ?

To nie kwestia karty tylko Asic GPU im lepszego GPU tym wyższe takty na niskich napięciach. 

Do tego w magiczny sposób takty są zależne od limitu mocy pomimo, że do limituje brakuje bardzo dużo tak genialnie działa ta generacja :lol2:

Opublikowano
4 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

@Pixa Trio ceweczki rewelacja, ale za to wadą kart MSI, jest bardzo niska krzywa przy niskich napięciach(0,8-0,85v, powyżej tego to praktycznie już jeden pies co weźmiesz), więc jak chcesz robić mega UV to lepiej karty innych producentów. Chłodzenie moim zdaniem również super, po UV na 500W, karta 1500RPM nie dobijała do 70 stopni w mojej mocno ofiltrowanej obudowie.

Ja mam uv do jakiś 480-490W, przy 1800 rpm 59-60* (tempy jak po uv 3080 o podobną ilość W), krzywe wentyli karty i obudowy jeszcze muszę zoptymalizować, ale praktycznie za pierwszą próbą osiągnąłem prawie to, co chciałem, mimo, że człowiek niedoświadczony.

Cewki leciutko, ale tylko, gdy grubo ponad 200 fpsów w menu gry jest (podobnie mam/miałem w 3080). W słuchawkach niesłyszalne. W samej grze niezależnie od fpsów cisza, w furmarku też. 

To moja pierwsza i chyba jedyna 5090, więc nie mam porównania, ale nie był diabeł taki straszny, jak go malują. :D

Opublikowano (edytowane)

Mam info o przygotowaniu wysyłki 5080FE w X,ale nie wiem czy warto.

@Phoenix. Ty chyba "oddawałeś" FE? Jak to jest,bo to X chyba jest tylko pośrednikiem? Kupiłeś wysyłkowo a potem poszedłeś oddać do salonu bez pisania żadnych "wniosków" gdzieśtam?

Edytowane przez Pixa
Opublikowano
3 minuty temu, Pixa napisał(a):

Mam info o przygotowaniu wysyłki 5080FE w X,ale nie wiem czy warto.

@Phoenix. Ty chyba "oddawałeś" FE? Jak to jest,bo to X chyba jest tylko pośrednikiem? Kupiłeś wysyłkowo a potem poszedłeś oddać do salonu bez pisania żadnych "wniosków" gdzieśtam?

Oddajesz normalnie do salonu bez niczego. Potwierdzone osobiście 

Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zgłosilem zwrot na infolini i zanioslem do paczkomatu, nie chcialo mi sie jechac do salonu bo to na drugim koncu miasta :D 

Jak rok temu oddawałem 4090FE to normalnie przez stronę leciało po zwrocie

Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

To nie kwestia karty tylko Asic GPU im lepszego GPU tym wyższe takty na niskich napięciach. 

Do tego w magiczny sposób takty są zależne od limitu mocy pomimo, że do limituje brakuje bardzo dużo tak genialnie działa ta generacja :lol2:

nie do końca prawda

większość 5090 ma taką samą krzywą, także tutaj chyba bardziej ma znaczenie ile producent karty mieszał w biosie

miałem 2 karty jedna kręciła się +340 druga +390 a miały takie same krzywe

Opublikowano
15 minut temu, IceMan napisał(a):

nie do końca prawda

większość 5090 ma taką samą krzywą, także tutaj chyba bardziej ma znaczenie ile producent karty mieszał w biosie

miałem 2 karty jedna kręciła się +340 druga +390 a miały takie same krzywe

Nic nie mieszają możesz sobie wgrać bios od inne karty to się przekonasz ;) Wgrywałem różne biosy i zachowanie jest identyczne, ale różne karty mają różne takty na niskich napięciach wynika to z ASIC. Co generacje NV łapie szajbę w głowie i coś od czapy wymyśla.