Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chyba tak. Ja kupuje z niemiec czasem przez bodycar i wszystko ok. Wróciła właśnie dostępność u nich, w koszyku jest -3% jeszcze. Nie wiem co to za sklep, można na wszelki wypadek kartą zapłacić :)

https://bodycar1.com/7557-wysylka-paczek-niemcy-polska-do-10-kg

Zamawiasz na adres:

RWonline Imie Nazwisko

Heilige-Grab Str. 27

02828 Görlitz 

a później piszesz do bodycar, że przyjdzie towar

Edytowane przez sovas
Opublikowano
52 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

@Radio Tirana Wrzucal na stock i bios Q i w sumie mnie tym zachecil tez wiec moze on tez podrzuci wyniki szybciej niz ja najwczesniej jutro ;)

Ciekawe, czy twój CPU nie będzie jej ograniczał w 1440p w Spidermanie. U mnie i9-10900f + 5070 idzie tam tylko na 70%, gdzie w innych grach 98-99%. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, xtn napisał(a):

Ciekawe, czy twój CPU nie będzie jej ograniczał w 1440p w Spidermanie. U mnie i9-10900f + 5070 idzie tam tylko na 70%, gdzie w innych grach 98-99%. 

10th intela to juz dziadek, 9700X to tez nie top cpu ale nie ma problemu, zeby w tej grze wypluc 150fps, a w dodatku to gra gdzie wlaczysz RT to 9800XD bedzie mial problem ze zbyt mocna karta oraz ta gra lubi DDR5.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
9 minut temu, ket_rab napisał(a):

a ten sklep legit ?

Średnie opinie mają, nie raz nie mają towaru który sprzedają, wysyłki opóźnione. Nie jest to jakiś znany sklep w DE, pierwszy raz o nim słyszę. Jakiś z tych wielu mniejszych jakich pełno.

Osobiście bym tam nie kupił GPU.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

10th intela to juz dziadek, 9700X to tez nie top cpu ale nie ma problemu, zeby w tej grze wypluc 150fps, a w dodatku to gra gdzie wlaczysz RT to 9800XD bedzie mial problem ze zbyt mocna karta oraz ta gra lubi DDR5.

To, że dziadek to ja wiem :)  Jednak w innych grach, które testowałem nie ma tego problemu. Na wysokich tak mam i wtedy bez RT okolice 120fps, a z RT 90. W stosunku do RTX3060ti róznice są niewielkie, + ok. 10%. Dzisiaj dam grafikę na maksa i zobaczę czy dobije użycie GPU do 90%. 

Opublikowano (edytowane)

Problem ze starymi cpu jest taki, ze uzycie gpu to jedno ale odczuwalny frametine i niskie fps to inna bajka. Nawet jak na nowym cpu fps sredni  by duzo nie podskoczyl to nie jest to tak, ze nie bedziesz czul roznicy bo minimalny fps szybuje w gore ;) Uzycie gpu swiadczy tylko o jego uzyciu a nie o tym jaki bedziesz mial komfort z grania, bo rownie dobrze mozesz wbic 4k i uzycie bedzie 100% tylko z niskim fps komfortu nie bedzie zadnego.

Spiderman lubi tez nowa archi i taki 5700X3D w spiderku z RT wypluwa 55fp gdzie taki Zen4 7600 robi ponad 80fps, takze zen3-3D potrafi juz niezle ssac.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Mały update będzie dziś 😎 Upolowana w mrsp 3899zl 😁

Gratki. Jak Ci się trafi egzemplarz bez piszczących cewek to niezły strzał.
Swoją drogą januszowe sklepy szaleją z ceną tego modelu. Czasem nawet 1k ponad MSRP.
Na chwilę obecną najtaniej widzę na amazonie za ok. 4200zł

Opublikowano
41 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak cos bedzie piszczec to juz trudno, raczej poziom Astrala to nie bedzie :hihot:, a w tej cenie przeklne jak cos ta goryczke :D 5070 prime totalnie bezglosna wiec moze nie bedzie tragedi. 

Ja nie żałuję kupna Inno3d w MSRP.
Wczoraj sesja Stalkera 2 tak z godzinkę.
62*C, 1660 RPM. Oczywiście na "Ufał" i do ASUSa pewnie startu nie ma ale na moje potrzeby co tam chcieć ;)
Dla mnie solidnym argumentem dla kart od Inno są bezgłośne cewki - mam już 3 kartę od nich, miałem też styczność z kartami znajomych i pod tym względem cud miód.

S2.png

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Spiderman lubi tez nowa archi i taki 5700X3D w spiderku z RT wypluwa 55fp gdzie taki Zen4 7600 robi ponad 80fps, takze zen3-3D potrafi juz niezle ssac.

To jest ogólny problem gier, które mają kompletnie gdzieś dodatkowe 64 MB cache. 

Wtedy liczy się wyłącznie wydajność "gołego" rdzenia, a ten w przypadku Ryzenów 5000X3D jest nisko traktowany. I mamy przepis na katastrofę. 

Opublikowano
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

To jest ogólny problem gier, które mają kompletnie gdzieś dodatkowe 64 MB cache. 

No nie bardzo, przeciez ta gra bardzo dobrze korzysta za kaszy, porownaj sobie 7700x do 7800X3D ;) Tak samo 5800X do 5800X3D.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Totek napisał(a):

Były tu głosy że inno3d 5080 3x delikatnie cewkami daje, ale dużo mniej niż karty innych producentów.

Mogliby ASUSowi podpowiedzieć jak rozwiązać problemy z cewkami, może świat stałby się lepszym miejscem ;)

Dla mnie osobiście:
Głośne cewki < szum wentylatorów
Chociaż to pojęcie względne.
Ja siedzę na słuchawkach otwartych, wcześniej półotwartych i dźwięk piszczących cewek jest bardziej przenikliwy i penetrujący.
Z resztą, budę kompa mam na biurku, to tym bardziej.

Edytowane przez Lameismyname