Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, lukadd napisał(a):

5080Ti mogliby zrobić, aby w końcu wyprzedziło chociaż o te symboliczne 5% 4090tkę :E 

No, ale pewnie tak nie zrobią. Na superki to ogólnie nie ma na co liczyć, ta cała generacja jest bidna jeśli chodzi o wzrost wydajności względem poprzedniej, a z gówna bata nie ukręci jak to mówią :E 

Czekać na Blackwella, może chociaż trochę bardziej się postarają. A jak nie to co i tak nic nie zrobimy. Co najwyżej wymiana GPU co 2 generacje+ :E 

Nie maja takiej potrzeby. Bo 5080tki maja duzy zapas potencjału zostawiony. Bedziesz miał wyższe TDP 420W ~ ten sam chip ale taktowany wyzej zapewne +200-250mhz. Wiec oczywiscie wydajnosc w obrebie 16GB vram bedzie taka sama po tuningu obu wersji, natomiast out of the box 5080 24GB będzie szybszy o te 6-7% i zblizy sie na wykresach do 4090 a w najnowszych grach sie z nim zrówna albo wyprzedzi. Inna sprawa że 3GB kosci beda wiecej prundu brały i beda sie bardziej grzac ich potencjał OC to równiez wielka niewiadoma, obecnie dla niemal kazdej 5080 to jest 20% OC pamieci, pytanie czy wersje 24GB tez beda miały ten zapas mocy.

Opublikowano

Bez zmniejszenia procesu i tak nic więcej nie zrobią z tymi układami.

Każda karta z "5" to kapszton TDP/Perf

Bo wyglądają praktycznie tak samo jak "4" generacja.

Jedyne co im daje kopa to MFG. Jeśli tak w ogóle można napisać.

Opublikowano
18 minut temu, Faflucy napisał(a):

@Kadajo To że 5080 ma pełen rdzeń to nie przeszkoda, zawsze można użyć przyciętego GB202.

Oczywiscie ze nie mozna jak tobie sie latwo wydaje, bo zeby sie tak stalo musieliby miec naprawde spore odpady ze znaczna iloscia przycietych CUDA , a tak zapewne sie nie stanie  ;) 

11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

5080 24GB będzie szybszy o te 6-7%

Piekne fantazje, nwm z czego by mialo byc te 7% przy tej samej ilosci CUDA/ROP/TMU:hihot: 

Opublikowano
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

5080 24GB będzie szybszy o te 6-7% i zblizy sie na wykresach do 4090 a w najnowszych grach sie z nim zrówna albo wyprzedzi.

Nie wyprzedzi w żadnych nowych grach, chyba, że NV zaczęłaby kombinować, ale tego nie zrobi nie dlatego, że to niemoralne, tylko dlatego że im nie zależy na rynku gamingowym i tak.

W VR 4090 jest szybsza o jakieś 20-33%. W 2D o jakieś 9-20% najczęściej. 

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Oczywiscie ze nie mozna jak tobie sie latwo wydaje, bo zeby sie tak stalo musieliby miec naprawde spore odpady ze znaczna iloscia przycietych CUDA , a tak zapewne sie nie stanie  ;) 

Piekne fantazje, nwm z czego by mialo byc te 7% przy tej samej ilosci CUDA/ROP/TMU:hihot: 

Ponieważ bedziesz miał nowe default z wyzszym OC. wiec jak dodasz 250Mhz + wieksze TDP o 60W bedziesz miał te 6-7%

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie maja takiej potrzeby. Bo 5080tki maja duzy zapas potencjału zostawiony.

Nie mają potrzeby bo mają wywalone, nie ma konkurencji, lepiej zarabiają na chipach AI.

A 5080tki nie mają żadnego potencjału. Chip pocięty na maxa i już jego full dany dla 5080, aby tanio się go klepało.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
22 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie wyprzedzi w żadnych nowych grach, chyba, że NV zaczęłaby kombinować, ale tego nie zrobi nie dlatego, że to niemoralne, tylko dlatego że im nie zależy na rynku gamingowym i tak.

W VR 4090 jest szybsza o jakieś 20-33%. W 2D o jakieś 9-20% najczęściej. 

No ale Ty mowisz cały czas o wykresach. A ja o realnej wydajnosci. Poza tym juz pomijajac te kwestie. Tutaj juz prezentował ktos wydajnosc 4090 oczywiscie na jego warunkach czyli na takim Edge na jakim da sie cos uzywac i funkcjonuje na granicy grywalnosci na 4090. I tak sie sklada ze zapisalem sobie te screeny. Wiec nawet w najbardziej niekorzystnych scenariuszach te 9-20% to jest bajka chłopie.
4090 z oc rdzenia

1.thumb.jpg.986d8e8941f09f978069308f5a560211.jpg

5080 od jurka nie wiem ile on tam mial watow 300? 310W? 
3.thumb.png.b5f5cbd2d23eba5e543cdeb141566ab1.png

I moje najsłabsze ale też zato najoszczedniejsze :) 250-270wacikow.

2.thumb.png.4900d8ec74ec145d809a9604395a7532.png

Wiec daj sobie juz spokój z tymi 20% bo w rzeczywistosci ta wydajnosc bedzie jeszcze nizsza poniewaz ten na 4090 zrobi sobie UV na 300-350W i zrowna sie to wydajnoscia i w dodatku nie moze wlaczyc FGx3 wiec gra na x2 mowiac ze x3 jest złe niedobre. Takie jakie na poczatku było x2

Opublikowano
58 minut temu, Faflucy napisał(a):

Mają w :dupa: bo nie mają konkurencji, takie jest moje zdanie.

A kiedy mieli? :E

NV nawet Pascala odświeżała GTX 1080/1080Ti wrzucili szybsze pamięci oraz pojawiła się 1060 z GDDR5X ;)

AMD też wcale nie jest lepsze wrzucali te same GPU jako nowy Gen w momencie kiedy i tak mieli słabsze karty od NV ;)

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiec daj sobie juz spokój z tymi 20%

27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

9-20% to jest bajka chłopie.

Niezla masz odklejke:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/asus_rog_astral_lc_geforce_rtx_5090_oc_test_recenzja_opinia-40327.html#3

Teraz sobie policz procenty 4090 68,1 fps i 5080 52,9 fps ile to procent roznicy ;) 

Nawet Danielowi z filmu wyszlo prawie identycznie w cyberpranku ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale Ty mowisz cały czas o wykresach. A ja o realnej wydajnosci. Poza tym juz pomijajac te kwestie. Tutaj juz prezentował ktos wydajnosc 4090 oczywiscie na jego warunkach czyli na takim Edge na jakim da sie cos uzywac i funkcjonuje na granicy grywalnosci na 4090. I tak sie sklada ze zapisalem sobie te screeny. Wiec nawet w najbardziej niekorzystnych scenariuszach te 9-20% to jest bajka chłopie.
4090 z oc rdzenia

5080 od jurka nie wiem ile on tam mial watow 300? 310W? 

I moje najsłabsze ale też zato najoszczedniejsze :) 250-270wacikow.

Wiec daj sobie juz spokój z tymi 20% bo w rzeczywistosci ta wydajnosc bedzie jeszcze nizsza poniewaz ten na 4090 zrobi sobie UV na 300-350W i zrowna sie to wydajnoscia i w dodatku nie moze wlaczyc FGx3 wiec gra na x2 mowiac ze x3 jest złe niedobre. Takie jakie na poczatku było x2

Jak obie karty wyłączyć, to 4090 nie jest szybsza od Tridenta 8900c 512KB.

Weź pod uwagę, że nawet w 4K często proc może ograniczać wydajność nawet w 4K. Czyli 4090 odjedzie 5080tce po premierze następcy 9800x3d.

Poza tym popatrz na lows, bo to to jest ważniejsze podczas gry, niezależnie od mylnej opinii co niektórych tutaj, którzy się nie zgadzają, gadają o wadliwości tego typu pomiarów (co jest tylko półprawdą) itp.)

I tutaj nawet w tym filmiku masz +23%

te UV już pisałem - daj mi z tym spokój. Że tu kilka osób ma absolutnego hopla na punkcie UV nie znaczy, że inni też mają mieć. Ja osobiście nie zamierzam robić UV żadnej karty. A pojedyncze testy z OC też o kant dupy potłuc, bo czasem OC może wręcz obniżać zegary (edit: nie zegary, a wyniki). Choć z drugiej strony zdaje się, że 5080 więcej zyskuje z OC niż 4090tka, ale tu mi brakuje wiedzy. Nie oglądałem/czytałem nic na temat OC 4090 poza przypadkowymi słupkami tu i tam. 

Architektura dla rasteru się nie zmieniła. Do RT też w zasadzie nie. Porównaj ilość rdzeni. Przecież te karty nie są nawet porównywalne. 13% to różnica pomiędzy dwoma segmentami w opinii marketingowców NV. A tu jest więcej.

I nie pisz, że wyraźnie ponad 20% w VR się nie liczy, bo to właśnie do VR potrzeba każdego jednego fpsa i jak ktoś kupuje bardzo drogą kartę to bardzo możliwe, że właśnie dlatego. VR jest niszą, owszem, ale poza VRem to ja nie wiem po co ktoś miałby w ogóle kupować 5090tkę czy nawet 4090tkę. Do gier płaskich 5070ti starcza. Bogaci kupią 5080 i styknie.

Co do FG to nie skomentuję. Napiszę tylko, że się bardzo stanowczo nie zgadzam z Twoją opinią i uważam, że porównywanie wydajności z FG jest idiotyzmem do potęgi.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Temat był wałkowany już tyle razy a tu dalej ktoś próbuje 5080 równać do 4090

Tak to jest jak sie za wszelka cene usprawiedliwia zakup, tylko jest taka roznica, ze tu siedza wyjadacze i sie w wuja zrobic nie dadza na takie cos :E

• Upvote 1
Opublikowano

@Tornado3 @VRman @Phoenix. 

Nikt nie kwestionuje w tym, że 4090 bedzie szybsza ( przynajmniej w starszych grach nie mowie o nadchodzacych), szczegolnie jezeli rozkrecic jej potencjał do 500W. Phoenix wrzucasz link do materiału gdzie 4090 ciagnie 420-450W~ srednio jest szybsza o 20-23% od 5080 ktore ciagnie 300-330W I tak bedzie o ten kopiący moze nei tak mocno ale jednak dobry trunek z % szybsza.

Natomiast realnie do 4k po 20% OC pamieci ta różnica drastycznie maleje, wiec porównywanie karty default do default jakis tam sens ma jak najbardziej, niestety pokazuje że realia sa inne. Dałem wam screeny i tam macie róznice wydajnosci. Wiec tutaj w Cyberpunku to tak wyglada. W Doomie i innych nowych gierach opartych o UE 5 czy 5.6 powinno to wygladac jeszcze lepiej na RTX 5000. I tak ja wiem, że nie wolno porownywac wydajnosci x2 do x3. Ja nawet oficjalnie nigdy nie wlaczyłem MFGx3 ani x4 tylko solidarnie z ludzimi ktorzy zakupili 4090 gram tylko i wylacznie na x2.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Natomiast realnie do 4k po 20% OC pamieci ta różnica drastycznie maleje, wiec porównywanie karty default do default jakis tam sens ma jak najbardziej, niestety pokazuje że realia sa inne.

Nie pal greka, 4090 da sie tez podkrecic i skoncz juz sie kompromitowac naprawde ;) Kazdy wie jakie sa wyniki tych kart i nikt twoich bajek nie lyknie. A twoje stawanie na glowie i wmyyslanie roznorakich scenariuszy tylko dlatego, zeby pokazac w lepszym swietle 5080 nic ci nie da bo jak widac kazdy ma z tego beke. 5080 ma MFG 4x i spoko , co to zmienia?? NIC ;)  Widac powoli zaczynasz jak Kurteczka czyli testujmy stare karty z FG 2x a nowe z MFG 4x. jestes zadowolony z zakupu 5080 to po prostu sie ciesz karta a nie pajacuj..

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Co do FG to nie skomentuję. Napiszę tylko, że się bardzo stanowczo nie zgadzam z Twoją opinią i uważam, że porównywanie wydajności z FG jest idiotyzmem do potęgi.

Nam może te FG być zbędne i ch..., ale NV ma inne zdanie i to oni projektują i robią te karty i albo się przyzwyczaisz, albo "spadaj". Oni dyktują warunki. Możemy sobie pokrzyczeć i tyle.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, VRman napisał(a):

Napiszę tylko, że się bardzo stanowczo nie zgadzam z Twoją opinią i uważam, że porównywanie wydajności z FG jest idiotyzmem do potęgi.

Ja troszke to sprostuje i dobrze o tym mowil Lipton w swoich filmach, to nie jest zwiekszenie wydajnosci tylko plynnosci ;)  FG nie zwieksza wydajnosci, tylko plynnosc, a to roznica. Wiec tez przyznam ci racje, ze to idotyczne :D 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano

@maxmaster027

Na jakiej podstawie zakładasz, że 5080 nagle zyska w nowych grach względem starych?

Bo ja nie widzę podstaw aby tego oczekiwać. Żadnych. A już na pewno nie w Doomie używanym w filmikach sponsorowanych na DF (a pamiętacie czym DF zachwalało "8K gaming" na 3090? Ano też w Doomie (innym oczywiście)

Nudny offtop dalej zwinę

Spoiler

Rozumiem logikę idącą za UV. Cisza, mniejszy grzejnik w pokoju. Ale w Polsce mamy jakieś 5-15 dni upałów na rok. Ludzi kupujących 4090 stać raczej na klimę i dobry przeciag w budzie.

Jeśli dziś czekamy 2 lata na +15% to ja bym się w UV nie bawił. Bo zawsze jest tak, że wszystko super, a pewnego dnia wychodzi inna gra albo inne zastosowania, inne stery i nagle się okazuje, że karta się wywala albo krztusi. I choćby ryzyko wynosiło 1 do 100, ja osobiście nie chciałbym musieć testować każdej nowej gry i każdego nowego zastosowania. Czas to skarb. Stresu nie lubię. Już od samego softu na pewno raz lub kilka razy na rok posiadaczom high-endowego PC wywali grę. I jeszcze się wtedy zastanawiaj czy to nie czasem niestabilna grafa, niestabilny RAM, niestabilny proc itp. Stabilność to podstawa. Jak ktoś gra w 100% tak jak cały mainstream to spoko. Zerknie na poradniki i testy UV danej serii kart i luz. Ale jak ktoś gra nietypowo np. woli ustawić grę na niskie ale mieć 400fps, albo gra w VR, to niestety różnie bywa.

Mnie na innym forum dekadę temu wyśmiewali że "jestem nieogarem i wymyślam sobie problemy" bo "tylko ty masz zawsze problem a nikt inny tutaj nie ma". Potem się okazało, że problemy o których pisałem

- nie dotyczyły 3/4 z tych prześmiewców bo mieli monitory 60Hz a ja narzekałem na znanego i obecnego wiele lat buga w sterach NV powodującego ustawianie zegarów 3D zamiast 2D na pulpicie. Ale tylko jak miałeś włączone odświeżanie 120+Hz

- nie dotyczy 99% prześmiewców bo występuje tylko gdy jest wgrany i uruchomiony tryb 3D w 3D Vision, którego ja używałem na codzień a na forum nikt inny

Natomiast "miałem pół roku tak ustawione, ale ta nowa gra mi się wykrzacza na tych ustawieniach" czytam regularnie od czasu do czasu. Dlatego jeśli mnie będzie kiedyś stać na 5090tkę czy coś podobnego, to o żadnym UV nawet nie zamierzam czytać. Chyba, że ktoś zrobi testy w VR, ale obszerne, porządne, i na kilku wersjach sterowników. Wtedy może. 

Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie pal greka, 4090 da sie tez podkrecic i skoncz juz sie kompromitowac naprawde ;) Kazdy wie jakie sa wyniki tych kart i nikt twoich bajek nie lyknie. A twoje stawanie na glowie i wmyyslanie roznorakich scenariuszy tylko dlatego, zeby pokazac w lepszym swietle 5080 nic ci nie da bo jak widac kazdy ma z tego beke. 5080 ma MFG 4x i spoko , co to zmienia?? NIC ;)  Widac powoli zaczynasz jak Kurteczka czyli testujmy stare karty z FG 2x a nowe z MFG 4x. jestes zadowolony z zakupu 5080 to po prostu sie ciesz karta a nie pajacuj..

Panie poważny. Ja nie wymyślam scenariuszy. Tylko tutaj wczesniej ktos pisał że ma 5080 i 4090 dlatego pokazałem te screeny. Wiec sie do tego dostosowałem i odniosłem. A teksty typu "kompromitowac" " nie pajacuj.." "ma z tego beke" To chyba taki brak argumentow z twojej strony. Ten screen z 89.64FPs 4090 to było po OC geniuszu. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

A teksty typu "kompromitowac" " nie pajacuj.." "ma z tego beke" 

Tym się nie przejmuj. Phoenix już tak ma, taki charakter. Do wielu osób tak pisze.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@VRman  Na takiej, że odwzorowałem warunki 4090tki i wiem jaki ma FPS poniewaz jest na YT, nagrywajac w ten sam sposob był FPS podobny w 4k DLSS Q PT MAX a w 4k DLSS P PT MAX fps na 5080 był wyższy. 

Masz tutaj film. Wiec mówiłem że jeżeli tak wyglada wydajnosc 4090 to 5080 po UV jest podobnie szybkie albo szybsze tyle w temacie.

Masz wydajnosc moj 5080 przy 240-250W na x2 masz FPS 1:1 z nagrywaniem taki sam jak na youtube,a(te powyzej) Video z x3 na identycznych ustawieniach co YT (4k DLSS P max ustawienia z PT) masz tych FPS po prostu wiecej. Innymi slowy nie masz najmniejszych szans miec nawet podobna rozgrywke na 4090 tym bardziej przy 240-250W. Dlatego jak ktos pisze kocopoły po prostu działa mi to na nerwy, bo wiem ze nie ma pojecia o czym mowi.

17 minut temu, VRman napisał(a):

Tym się nie przejmuj. Phoenix już tak ma, taki charakter. Do wielu osób tak pisze.

Może i masz racje. W kazdym badz razie, niezbyt fajnei sie czyta tego typu teksty pod swoim adresem, tym bardziej, ze ja nikogo epitetami nie obrzucam, przynajmniej staram sie

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Nvidia przede wszystkim dopięła swego i z kart xx70 zrobiła "80" co pociągnęło całą resztę "rodziny" w dół I to jest największy dramat.

Nie dość ze RTX 5080 nie dogania 4090 to jeszcze kosztuje milion monet za wypasione wersje.

A teraz porównajmy to do NAWET 4070 Ti vs 3090 - gdzie już tutaj próbowali odwalić numer i zrobić bieda 4080 12G.

Potem porównajmy 3070 do 2080Ti

GTX 1070 do 980

Itd.

Płacz i płać albo wypad.

Tak wygląda obecnie marketing Nvidii.

Płacimy coraz więcej, dostajemy realnie coraz mniej. A wszytko się ładnie pudruje sztuczkami typu DLSS czy (M)FG. Pal licho jak dobrze to działa.

Nvidia tak przyzwyczaiła mocno już do tego wszystkich ze nawet jak rubinek będzie fajny to będzie fajny do czego ? Do bieda 5 serii czy bieda 4 serii? 

I co będzie fajne ? Znowu tylko 6090 a reszta to jakieś popłuczyny ? Bo tak wyglądaj karty Nvidii praktycznie od urodzin RTX w 2018 roku.

Niektórzy piszą ze RTX 3xxx były udane... Moim zdaniem już wtedy pudrowanie wchodziło w wyższą fazę, bo RTX 3xxx były udane jak się je porównało do nieudanej serii RTX 2xxx.

I tak już będzie cały czas.

Niektórzy mylnie też myślą ze nie są "ruchani" jak kupują kartę "90" kompletnie ignorując fakt ile kasy Nvidia im każe za nią płacić.

Pisaliśmy już o tym milion razy.