Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wracam po 4 letniej przerwie na pc. Moje 3060 Ti już nie zawsze potrafi utrzymać 60 fps, gram w w 1080p bez ulepszaczy. Zastanawiam się nad RTX 5060 Ti 16 GB lub 5070.

Macie może informację jak sprawuje się 5060 Ti 16 GB na PCIE 4.0 x8, są odczuwalne straty względem 5.0?

Patrząc po nickach kojarzę ekipę z pclab forum, to tutaj się przenieśliście, szukałem.

Edytowane przez Jacob7
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Jacob7 napisał(a):

Patrząc po nickach kojarzę ekipę z pclab forum, to tutaj się przenieśliście, szukałem.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Z RTX 4060 Ti 16GB Ventus jestem zadowolony, czego nie mogę napisać o RTX 5070 Ti i 5090.  :hihot:

Ahh ten Suprim coś tam tanieje, może w tym roku spadnie poniżej 11 tys zł. :E

GeForce RTX 5090 32G SUPRIM SOC - 11 889,99 zł

https://foxkomputer.pl/pl/p/Karta-Graficzna-MSI-GeForce-RTX-5090-32G-SUPRIM-SOC-/39617

Wielka ta karta.  image.png.7949ad14caa4b5ac554363db9dece913.png

Duze GPU sie koncza przed napisem suprim i nie ma tej nadbuduwki, to i tak jest 60-62mm wys i 135mm szerokosci

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Jak ktoś chce tylko AC to praktycznie Suprim jest NR1 w tej generacji kart, bez wodowania, bez cudowania, deshroudów i innych szamańskich kombinacji. 

Niby tak, ale nie można wykluczac reszty kart, jak masz wybac najlepszy model.

To jest TOP1, bardzo niskie temp nawet przy 600W. cewki praktycznie niesłyszalne, wysoka wydajnosc. Derbauer przetestował i sam stwierdził, że to jest toptier. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
53 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

To jest TOP1, bardzo niskie temp nawet przy 600W. cewki praktycznie niesłyszalne, wysoka wydajnosc. Derbauer przetestował i sam stwierdził, że to jest toptier. 

Toptier, który nikogo nie interesuje :D

Karty z blokiem topka, ale ludzi, którzy kupią pewnie na palcach można policzyć a po zwodowaniu każda będzie miała niskie temperatury. Zwykły Kowalski nawet nie bierze ich pod uwagę.

Po tylu sztukach co się tutaj pojawiło śmiało można stwierdzić, że niezależnie od firmy większość drze mordę tylko jedne mniej a drugie bardziej. 

Już większy sens ma podział na te z blokiem, LC, AC i tam wybranie do każdego top1. 

Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.3fe95279e6f09d8d7602de983eb82aab.png

Sprzedaż bezpośrednio od polskiego Amazonu ale troche strach brać od nich cokolwiek drogiego :E Aktualnie najlepsza cena na Astrala od kilku tygodni

Gdyby ten Suprim był odrobine ładniejszy to zaoszczędziłbym 1tys i do tego był spokojniejszy biorąc z foxkomputer, eh

Edytowane przez Mizu
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, kendo999 napisał(a):

i co z tego niskie temp. , a wtyczka się topi

Przeciez masz na filmiku że pulling czasami 620-630W i nic sie nie dzieje. Wszystko dobrze zamontowane 63-64C. A samo GPU to przy takim obciążeniu 43-45C nie ma co wymyslac, ze sie wtyczka topi. Raczej to testowali na jakims 750W i tez bylo ok, dlatego jest zatwierdzone 600W

Jeżeli te wtyczki rzeczywiscie byłyby wadliwe, to w lato kiedy jest czasami 10-15C wiecej ludzie by zgłaszali mase problemow, ale tak nie jest bo wiekszosc przypadkow jesli nie wszystkie sa przez to, że ktos po prostu to źle podpiął, albo za bardzo zgiął przewód tuż za wtyczką.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
42 minuty temu, Mizu napisał(a):

Sprzedaż bezpośrednio od polskiego Amazonu ale troche strach brać od nich cokolwiek drogiego :E Aktualnie najlepsza cena na Astrala od kilku tygodni

Gdyby ten Suprim był odrobine ładniejszy to zaoszczędziłbym 1tys i do tego był spokojniejszy biorąc z foxkomputer, eh

Bierz, testuj, podziel się z nami jak świerszcze ci grają. :hihot:

Opublikowano
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Bierz, testuj, podziel się z nami jak świerszcze ci grają. :hihot:

Jak już pisałem mi nawet kultura pracy 5090 FE nie przeszkadzała, także Astralowe świerszcze pewnie też mnie nie przerażą.

Cały czas sie waham bo to nadal 13k a odsprzedaż najdroższych modeli najwięcej straty później + ostatnio mam chętke na przejście Batmana a tam 3(?) gry lecące na 32bit PhysX a nie mam zamiaru wpychać do budy jakiejś dodatkowej starej karty żeby obrabiała PhysX tylko :E 

Przez te kwestie utraty wartości sie tak zastanawiam może jakiś inno3d za 10k starczy xD 

5 minut temu, RTXGlitch napisał(a):

Na premierę 4090 wziąłem kartę w podobnym sklepie. Nie pamiętam już nazwy, ale jeszcze na Labie ludzie go chwalili. Dziś sklep nie istnieje... 

Czasem lepiej mieć święty spokój, niż 500 zł w kieszeni. 

foxkomputer już sie chwile na rynku kręci ale rozumiem o co Ci chodzi. Tyle, że w tym przypadku alternatywą jest amazon który jest najbardziej okradanym sklepem szczególnie jak chodzi o te karty, wcale bym się nie zdziwił jakby mi przyszedł jakiś rtx 3060 w obudowie Astrala :E 

Opublikowano
18 minut temu, Mizu napisał(a):

Jak już pisałem mi nawet kultura pracy 5090 FE nie przeszkadzała, także Astralowe świerszcze pewnie też mnie nie przerażą.

Cały czas sie waham bo to nadal 13k a odsprzedaż najdroższych modeli najwięcej straty później + ostatnio mam chętke na przejście Batmana a tam 3(?) gry lecące na 32bit PhysX a nie mam zamiaru wpychać do budy jakiejś dodatkowej starej karty żeby obrabiała PhysX tylko :E 

Przez te kwestie utraty wartości sie tak zastanawiam może jakiś inno3d za 10k starczy xD 

foxkomputer już sie chwile na rynku kręci ale rozumiem o co Ci chodzi. Tyle, że w tym przypadku alternatywą jest amazon który jest najbardziej okradanym sklepem szczególnie jak chodzi o te karty, wcale bym się nie zdziwił jakby mi przyszedł jakiś rtx 3060 w obudowie Astrala :E 

Nie warto pakować się w kiepskie modele kart, więc bierzesz top model, albo hold. :D