Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

masz prawo do zwrotu gdyby bylo cos nie tak. 

No i ktoś już przed Tobą z tego prawa skorzystał. Może wszystko ok, a może jednak jest coś nie tak. 

Ryzyko przy outlecie trochę większe niż przy nówce sztuce, ale jest ryzyko, jest zabawa :)

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Z tym, że też nie wiesz z jakiego powodu ktos oddał. 

nie wiem. bo niby skad? sprzedawca tez do konca nie wie. przyjmuje w wiekszosci przypadkow zwrot w ciemno. im wiekszy sprzedawca, tym wieksze ryzyko. zmiana warunkow realizacji gwaracji w pewnych przypadkach z "producenta" na "sprzedawce" z nikad tez sie nie bierze. wiec ryzyko w przypadku outletu zawsze jest wieksze 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Przecież outlet w przypadku takich kart to strzał w stopę...
Ktoś już przetestował, znalazł jakieś wady i zwrócił.

Główny powód zwrotów to cewki, gdzie trudno w serii RTX 50xx trafić na kartę, w której tych cewek nie usłyszysz na stock ustawieniach. 

6 minut temu, some1 napisał(a):

No i ktoś już przed Tobą z tego prawa skorzystał. Może wszystko ok, a może jednak jest coś nie tak. 

Ryzyko przy outlecie trochę większe niż przy nówce sztuce, ale jest ryzyko, jest zabawa :)

Pipek zwrócił już tyle kart, a problem był tylko jeden. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Ryzyko przy outlecie trochę większe niż przy nówce sztuce

Nowa karta nie daje ci zadnej przewagi w kwesti tego ryzyka, rownie dobrze hipotetycznie cewki moga grac glosniej niz tej z outletu, ktora ktos wlasnie oddal przez cewki ;)  Zakladanie czarnych scanariuszy nie ma zadnego sensu nie znajac powodu zwrotu. Gdyby nie bylo prawa do zwrotu to mozna by snuc czarne scenariusze, a tak nie trzeba sobie tym zaprzatac glowy, no ale jak widac niektorzy lubia.

A druga sprawa to, ze karta z outletu jest tansza i jest wiele osob, ktorym np takie cewki przeszkadzac nie beda bo liczy sie cena i dla nich to bedzie dobry deal.  

Ale kazdy jest secyficzny i bedzie patrzyl na co innego, ja np mam zasade, ze nie kupuje uzywanego sprzetu, nawet gdyby to bylo od najlepszego ziomka. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Outletu nie można już zwrócić czy co. :E

oczywsice, ze mozna. zawsze mozna . kwestia otwarta pozostaje jak skuteczny bedzie ten zwrot i ile bedziesz sie z nim bujal. :E 

Opublikowano

Panowie, dlatego apeluję, stwórzcie bazę numerów seryjnych kart, które zwracacie.

I tam ma być czarno na białym.
Nr xxx - cewki

Nr yyy - brak ropów
Nr zzz - wentyl terkocze
Nr vvv - jest w porządku

I tak dalej :D 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Po prostu kupujcie raz porządnie. A nie tanio. 🥳

To jest PL tutaj cebula wchodzi nawet przy sprzęcie za 10k ;)

Ludzie potrafią kupować 100-200zł taniej w niepewnym sklepie gdzie oszczędność jest marginalna.

• Upvote 1
Opublikowano

Ludzie nie są aż tak ogarnięci by tego pilnować, większość nawet nie wie gdzie w Windowsie jest dziennik zdarzeń a Ty chcesz by spisywali numery seryjne. :E Pomysł dobry ale wymaga specjalnego, oddzielnego tematu i kogoś kto by tego pilnował i zaganiał kupujących jak owce do zagrody by łaskawie dali znać.

Opublikowano

ryzyko komplikacji w przypadku zakupu outletowego jest wieksze i wystarczy miec tego swiadomosc. a wyboru i tak kazdy dokona sam. a przyklady jak dziala reklamaccja sprzetu z outletu bez problemu mozna znalezc

a czy reballing to tez jakies ryzyko? w obecnych czasach uwazam, ze tak. jakos nie jest mi trudno to sobie wyobrazic . nie pisze tutaj o przypadkach, ze dostaje samo pcb z amazona, bo to sa skrajne przypadki. ale to tylko pokazuje jakie sa efekty latwej dostepnosci narzedzi i podzespolow. obecnie kazde przejscie sprzetu przez kolejne "rece", szczegolnie tego drozszego, to wieksze ryzyko. takie mamy czasy. 

Opublikowano
27 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ludzie nie są aż tak ogarnięci by tego pilnować, większość nawet nie wie gdzie w Windowsie jest dziennik zdarzeń a Ty chcesz by spisywali numery seryjne. :E Pomysł dobry ale wymaga specjalnego, oddzielnego tematu i kogoś kto by tego pilnował i zaganiał kupujących jak owce do zagrody by łaskawie dali znać.

Nie no trochę z sarkazmem to napisałem... 20 lat temu by przeszło, ale teraz społeczności są inne :) 

Opublikowano

Ile ludzi tyle opinii %-) 

Osobiście wolę dopłacić niż wziąć coś z outletu. Jakoś mnie odrzuca używany sprzęt, ale jak ktoś chce tanio to niech próbuje szczęścia. 

Przy tej serii masowo leciały zwroty głównie z powodu samych cewek. 

Sam swoją oddałem po 2 miesiącach w idealnym wizualnym stanie razem z foliami, bo mi cena przeszkadzała i normalnie przeszła weryfikacje. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja troszkę musiałem się postarać ale karta w sumie w ok cenie wyszła.

Eurortv outlet 5080 aorus master 5125 cena.

340 zł bonus za raty 0

150 zł za odsprzedanie kodu do doom dark ages

150 zł extra rabatu za stwierdzone przeze mnie lekkie wygięcie tylnego backplate(10 sekund roboty żeby odgiąć na miejsce) no ale na unboxingu jak filmowałem to ładnie było widać wygięcie.(nic nie kłamałem)

image.png.58351b691c06d8a9eb054263b3b5b3b5.png

więc karta 4485. Za tyle idzie wyrwać nówkę teraz no ale nie w tej nieco lepszej wersji. 

Edytowane przez Ogider
Opublikowano
6 minut temu, Kanzu napisał(a):

Ile ludzi tyle opinii %-) 

Osobiście wolę dopłacić niż wziąć coś z outletu. Jakoś mnie odrzuca używany sprzęt, ale jak ktoś chce tanio to niech próbuje szczęścia. 

Przy tej serii masowo leciały zwroty głównie z powodu samych cewek. 

Sam swoją oddałem po 2 miesiącach w idealnym wizualnym stanie razem z foliami, bo mi cena przeszkadzała i normalnie przeszła weryfikacje. 

Wolisz dopłacić, po czym zwracasz po 2 miesiącach kartę graficzną, bo cena ci przeszkadzała. xD

@Ogider Cewki grają na stock?

Opublikowano
11 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ryzyko komplikacji w przypadku zakupu outletowego jest wieksze i wystarczy miec tego swiadomosc. a wyboru i tak kazdy dokona sam. a przyklady jak dziala reklamaccja sprzetu z outletu bez problemu mozna znalezc

a czy reballing to tez jakies ryzyko? w obecnych czasach uwazam, ze tak. jakos nie jest mi trudno to sobie wyobrazic . nie pisze tutaj o przypadkach, ze dostaje samo pcb z amazona, bo to sa skrajne przypadki. ale to tylko pokazuje jakie sa efekty latwej dostepnosci narzedzi i podzespolow. obecnie kazde przejscie sprzetu przez kolejne "rece", szczegolnie tego drozszego, to wieksze ryzyko. takie mamy czasy. 

Za bardzo kombinujesz i komplikujesz. Sklep nic z tym nie robi tylko odsyła do dystrybutora jak jakaś pierdołą zostaje to naprawione, a jak coś poważnego nie ma żadnego grzebania tylko przychodzi nowy sprzęt. Za dużo oglądania YT gdzie wszystko robi szybko, łatwo i przyjemnie do tego tanio ;)

W dobrym sklepie masz zweryfikowany sprzęt do tego z rzeczywistymi zdjęciami do tego nie robią żadnych problemów ze zwrotami ze sprzętem po zwrotach. Ale nadal duże sieci potrafią sprzedawać uszkodzony sprzęt, który nie zostawił zweryfikowany. Ale po to są zwroty. Obecnie ludzie to grubo przeginają ze zwrotami i sklepy potrafią robić za wypożyczalnie sprzętu.

Jak komuś zależy na czasie to się na bawi w zwroty tylko kupuje nowy sprzęt. Na takim Amazonie nie masz żadnej pewności czy kupujesz nowe czy używane oni tam nie rozróżniają tego wszystko jeden pies :lol2:

Opublikowano
9 minut temu, Doamdor napisał(a):

Wolisz dopłacić, po czym zwracasz po 2 miesiącach kartę graficzną, bo cena ci przeszkadzała. xD

Mówię o obecnych cenach gdzie outlety pojawiają się za 10-11k a nowe suprimy są po 12k. Tutaj można dopłacić, bo to dla mnie akceptowalna cena. 

Po co mam zostać z kartą za 15.5k skoro mogę mieć nową 3.5k taniej?

Opublikowano
31 minut temu, Ogider napisał(a):

Ja troszkę musiałem się postarać ale karta w sumie w ok cenie wyszła.

Eurortv outlet 5080 aorus master 5125 cena.

340 zł bonus za raty 0

150 zł za odsprzedanie kodu do doom dark ages

150 zł extra rabatu za stwierdzone przeze mnie lekkie wygięcie tylnego backplate(10 sekund roboty żeby odgiąć na miejsce) no ale na unboxingu jak filmowałem to ładnie było widać wygięcie.(nic nie kłamałem)

image.png.58351b691c06d8a9eb054263b3b5b3b5.png

więc karta 4485. Za tyle idzie wyrwać nówkę teraz no ale nie w tej nieco lepszej wersji. 

I jak tam daily ustawienia OC czy UV jakich uzywasz?

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

To jest PL tutaj cebula wchodzi nawet przy sprzęcie za 10k ;)

Ludzie potrafią kupować 100-200zł taniej w niepewnym sklepie gdzie oszczędność jest marginalna.

Ba, będą czekać ROK żeby zapłacić 200 zł mniej, gdzie roznosząc ulotki w sobotę by sobie zarobili xDxD 

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Kanzu napisał(a):

Mówię o obecnych cenach gdzie outlety pojawiają się za 10-11k a nowe suprimy są po 12k. Tutaj można dopłacić, bo to dla mnie akceptowalna cena. 

Po co mam zostać z kartą za 15.5k skoro mogę mieć nową 3.5k taniej?

Ten Suprim skończy tak samo jak poprzedni. :hihot: 

Im więcej wydasz na RTX 5090, tym więcej stracisz. 

Opublikowano (edytowane)

@sideband ale wlasnie o tym pisze. dostajesz uszkodzony sprzet z outletu. najlepiej jak w ogole nie dziala, gorzej jak jest niestabilny. jak wymienia od reki ok, ale jak zaczna analizowac, bo nie zrobili tego wczesniej (a to moze trwac), to "uszkodzenie" trafia na Twoje konto, a nie tego przed Toba. a tutaj moze byc wszystko. od polamanych pcb, zalana karte, po skrajnie "czyste: pcb. czy kiedys ktos sie tym przejmowal? nie. bo karty wazyly <1kg, chlodzeniem wodnym bawili sie napalency (AiO teraz to standard), a o "sprzataniu" pcb nikt nawet nie myslal. nie twierdze, ze to jest teraz jakis standard, uwazam tylko, ze poziom ryzyka sie zwiekszyl, bo i "zysk" z kombinacji jest wiekszy i mozliwosci jest wiecej. 

Edytowane przez SuLac0