Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Wymienic paste na dobrego PTMa do przewiewnej obudowy karta ujdzie, w takiej cenie jest naprawde ok, PLUS ma lepsze chlodzenie niz zwykły a zwykły ma lepsze chlodzenie niz shadow. Ktos juz pisal ze plus ma wiecej rurek cieplnych. Ale znowu trafic np Aours Master w cenei 5500-5800zl tez dobry deal.  

Ja bym zaryzykował pewnie bo cena śmieszna, jeszcze tak jak piszesz - wersja z plusem jest jednak lepsza.
Dobrze wentylowana buda + UV i trochę kasy zostaje w kieszeni. Ciekawe jaką MSI ma politykę do wymiany pasty.

• Upvote 2
Opublikowano

@Karro Patrząc na skalę pump-outów w RTX i częściowo w RX do zakupów GPU podchodzę dwojako. Albo PTM jest już fabrycznie na rdzeniu albo producent pozwala na własną wymianę bez utraty gwarancji.
Być zblokowanym utratą gwarancji i się męczyć z głośną kartą to jakiś dramat...

Opublikowano

@Karro Z tego co pamiętam ASUS pozwala ale nie odradza. Znowu w Inno3d nie ma problemu - sam prewencyjnie wrzuciłem PTMa na rdzeń.... W serii 5xxx nie widziałem też żadnej plomby.
A co do gadających głów z youtube, to podchodzę trochę sceptycznie. Każdy może udawać eksperta w każdej dziedzinie jeżeli ma gadane, a może też przy okazji popełniać elementarne błędy.

3 minuty temu, j4z napisał(a):

Dobre to takie, które podobają się użytkownikowi. %-)

61GbYZNkk4L.jpg

xDxDxD 

Opublikowano

@Karro Jeżeli pamięć mnie nie myli paru użytkowników robiło sobie podkładkę przed wymianą pasty i pisali do ASUSa, support odradzał robić tego na własną rękę ale potwierdzał brak utraty gwarancji (no chyba, że ktoś fizycznie kartę uszkodził w procesie). Poszukaj screenów na forum, ew. mogło to zostać na PCLab i przepaść.

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nawet takie karty znajda swoich amatorów, im nie przeszkadza jak wejdą na 2,5 tys obortow :E

Mi takie nie przeszkadzają :E. W obecnym sprzęcie w czasie grania na karcie mam na sztywno ustawione 2200rpm, a w obudowie 1500 ;). Słuchawki DT990 i nawet jak nie ma dźwięku z gry, to nie słyszę czy komp chodzi czy nie. No, ale nie ma obudowy tuż przy twarzy, tylko ponad 2 metry ode mnie i jeszcze za drzwiczkami w specjalnej "komorze" xd. Bo najładniejsza obudowa i PC to taki, którego nie widać ;p. Wentylacja oczywiście zapewniona, by latem tempy w wymagających grach nie przekraczały 65 stopni na gpu i cpu.

Co do tego ventusa 5080. Były już te zapowiadane obniżki cen na serie 5xxx? Czy właśnie te promocje to są one?

Opublikowano
W dniu 22.07.2025 o 17:40, Totek napisał(a):

A ja tak czekam na jakąś mini recenzję z twojego wodowania :D jestem ciekaw jak temperaturki itd:glodny:

V70NeBp.jpeg

ye4Y3Kb.jpeg

Pewnie jutro będę mógł Co coś napisać o temperaturach. 

PTM od @sideband załozony ;-)

Chłodzić będę tym -> 560/60mm 8x140mm.

vBn4k07.jpeg

• Like 6
Opublikowano
7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Wymienic paste na dobrego PTMa do przewiewnej obudowy karta ujdzie, w takiej cenie jest naprawde ok, PLUS ma lepsze chlodzenie niz zwykły a zwykły ma lepsze chlodzenie niz shadow. Ktos juz pisal ze plus ma wiecej rurek cieplnych. Ale znowu trafic np Aours Master w cenei 5500-5800zl tez dobry deal.  

Ta karta waży śmieszne 1,1kg, a TDP to 360W, 360W, to dopiero chłodzenie w RTX 5090 Ventus dobrze ogarnia, które wagę ma ponad 1,8kg. 

Nie ma co żydzić kilku stówek na chłodzeniu i siedzieć z wyjcem. 

Opublikowano
37 minut temu, Doamdor napisał(a):

Ta karta waży śmieszne 1,1kg, a TDP to 360W, 360W, to dopiero chłodzenie w RTX 5090 Ventus dobrze ogarnia, które wagę ma ponad 1,8kg. 

Nie ma co żydzić kilku stówek na chłodzeniu i siedzieć z wyjcem. 

Kwestia jaki sie egzemplarz trafi. Trafisz z cichymi cewkami za 4350~zl mozna zostawic, jak koncert świerszczy oddac, i kupic cos tak jak mowisz, z porzadym chlodzeniem Aorus Master czy cos takiego do mocnego OC. W sumie sie z Toba zgadzam. Teraz bym wybrał karte z nalepszym chłodzeniem.

Coś takiego np. https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-suprim-liquid-soc-16gb-gddr7-dlss4-14458120/ z tym, że to jest niemal 2000zł wiecej. Dlatego też sie kłóci troche z logiką ;/ bo o ile OC bedzie lepsze i karta bedzie cicha to jednak blisko 45% wiecej siana trzeba wydac. 

Wydajnosc po OC na najwiekszych paździeżach np. moj i tak nie jest zla. Realnie po OC taka bedzie mial wydajnosc na tej karcie po wymianie na PTM zegar okolo 3100Mhz. Byle było znośnie cicho i cewki koncertu ROCKa nie grały. Ile zyska FPS na takim Aorusie 2-3FPS? Niby zawsze to cos z drugiej strony czy to sie opłaca kazdy musi sobie indywidualnie sam odpowiedziec.

Screenshot(474).thumb.png.6b6a7b2e122c75324a4efd8b24c008b6.png

Opublikowano

@maxmaster027 Na cewki często pomaga UV, tak było z każdym RTX 50xx, którego miałem, jedynie RX 9070 XT nie chciał się uciszyć w Far Cry 6. 

Ostatnio był RTX 5080 Vanguard w X-kom za 5399zł z outlet, dobre modele tanie nie są, a zakup RTX 5080 przed premierą modeli Super, to średni pomysł. 

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

@maxmaster027 Na cewki często pomaga UV, tak było z każdym RTX 50xx, którego miałem, jedynie RX 9070 XT nie chciał się uciszyć w Far Cry 6. 

Ostatnio był RTX 5080 Vanguard w X-kom za 5399zł z outlet, dobre modele tanie nie są, a zakup RTX 5080 przed premierą modeli Super, to średni pomysł. 

Do UV to w zasadzie kazda karte mozna brac :P byle cewki ciche byly. 

Opublikowano
8 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Po UV masz 1000 RPM? :Up_to_s:

W sensie że ja?  Ale ja nie mam MSI Ventusa. poza tym jakie ma to znaczenie, rozne sa wentylatory, te nowsze czesto nieco płytsze dzialaja przy 1500obr jak starsze przy 1000, wiec to zalezy. U mnie na max OC 380TDP ciagłe i wentyach 1200obr karta ma 82-83C