Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 10 minut temu, Alonzo napisał(a): zaobserwowałem problem mignięcia 5 minut temu, Kadajo napisał(a): To wygląda na jakiś błąd gry lub sterowników. Taa, błąd gry Tu jest wszystko wyjaśnione https://m.youtube.com/shorts/EdOJRYog0yw 3
Alonzo 40 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Też bym się skłaniał ,że problem jest raczej po stronie gry bądź sterownika gdyż wszystko inne śmiga bez zarzutów .Tylko chciałbym ustalić co konkretnie to wywołuje i się tego pozbyć bo wcześniejsze blackwelle tego babola u mnie nie wyświetlały
Kadajo 7 396 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Jedyne co możesz rozbić to przeinstalować grę, wyczyścić katalog z shaderami ręcznie. Zainstalować sterowniki jeszcze, ale wpierw usunąć aktualne za pomocą DDU.
jankooo 252 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 4 minuty temu, Alonzo napisał(a): Też bym się skłaniał ,że problem jest raczej po stronie gry bądź sterownika gdyż wszystko inne śmiga bez zarzutów .Tylko chciałbym ustalić co konkretnie to wywołuje i się tego pozbyć bo wcześniejsze blackwelle tego babola u mnie nie wyświetlały mi to niestety nie wygląda na usterkę programową a raczej sprzętową
galakty 3 305 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Ta sprzętowa. Stutter wystąpił i mignęło.
Kadajo 7 396 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia To na bank błąd gry, podejrzewam ze zmiana karty coś namieszała.
caleb59 1 621 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) Nvidia WIELE miesięcy miała problem stricte z Assassynem Origins i jak widać nie do końca to naprawili w sterowniku. Zakapować to: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewHJk1xP-C5elLBRCDLTLpNQZ9eiefrdZmUGP9hMCN6gKssA/viewform Edytowane 15 Sierpnia przez caleb59
bourne2008 1 202 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Takie starocie dla DirectX 8-11 można odpalać używając DXVK. Jak ktoś nie zna to jest to zestaw bibliotek DLL, które tłumaczą wywołania API DirectX na API Vulkan. Gry praktycznie zawsze chodzą lepiej niż na DirectX. https://github.com/doitsujin/dxvk
Alonzo 40 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) Usunąłem sterowniki za pomocą DDU i zainstalowałem ponownie , ograniczałem zegar CPU w GPU power limit i zegary .Przeinstalowałem grę na nowo. Kombinowałem z rozdzielczością zarówno w dół do 1080p jak i w górę do 4k z nominalnej 1440p. Obniżałem też detale gry do minimum .Niestety bez rezultatu dalej błyska w tych dwóch miejscach na przemian. Naprawdę nie chciał bym zwracać tej karty gdyż jak na Asusa jest całkiem znośna jeżeli chodzi o cewki. Edytowane 15 Sierpnia przez Alonzo
wrobel_krk 851 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia @AlonzoProponuje pograj w gry nie w benchmarki 1 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 18 minut temu, Alonzo napisał(a): Usunąłem sterowniki za pomocą DDU i zainstalowałem ponownie , ograniczałem zegar CPU w GPU power limit i zegary .Przeinstalowałem grę na nowo. Kombinowałem z rozdzielczością zarówno w dół do 1080p jak i w górę do 4k z nominalnej 1440p. Obniżałem też detale gry do minimum .Niestety bez rezultatu dalej błyska w tych dwóch miejscach na przemian. Naprawdę nie chciał bym zwracać tej karty gdyż jak na Asusa jest całkiem znośna jeżeli chodzi o cewki. Olej i się nie zadręczaj. Nie szukaj dziury w całym.
Alonzo 40 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 40 minut temu, Karro napisał(a): sprawdzięś czy przy 60 fps to samo? Co to za cpu ze masz ponad 150 fps w tym miejscu? Ograniczenie klatek również nic nie daje. Procesor to 13700K stock na dd4 3600 mhz
ju-rek 444 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 43 minuty temu, Alonzo napisał(a): Niestety bez rezultatu dalej błyska w tych dwóch miejscach na przemian Sprawdziłem u siebie, nie błyska. Czy to na stock, czy po fest OC. 1
Alonzo 40 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 25 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): Olej i się nie zadręczaj. Nie szukaj dziury w całym. Chyba na razie tak zrobię 1 minutę temu, ju-rek napisał(a): Sprawdziłem u siebie, nie błyska. Czy to na stock, czy po fest OC. Wszystko na nominalnych ustawieniach
Kadajo 7 396 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Powodów takiego zachowania może być wiele, może to być wina nawet tego, że GPU to 5090. 1
ju-rek 444 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 9 minut temu, Alonzo napisał(a): Wszystko na nominalnych ustawieniach Robiłem testy na Ultra wysokich.
Alonzo 40 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 1 minutę temu, ju-rek napisał(a): Robiłem testy na Ultra wysokich. U mnie w każdych ustawieniach to występuje .Filmiki ilustrujące problem które wcześniej widać też są w ultra wysokich
SylwesterI. 865 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Badziew kupiłeś , było brać 5080 to byś problemu nie miał 3
Phoenix. 4 711 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Jeszcze tak apropo mojej karty i wentylatorów w inno3D to jak już jest tak 1800-2000rpm co oczywiście nie zdąża się podczas gry więc musiałem wbić nastawy manualnie dla testu to niestety robi się nieprzyjemne buczenie i uważam że taki asus/MSI mają najlepsze wentylatory. 5070ti prime asusa przy 2k rpm to tylko szum powietrza było słychać.
sideband 1 768 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) 11 minut temu, Alonzo napisał(a): U mnie w każdych ustawieniach to występuje .Filmiki ilustrujące problem które wcześniej widać też są w ultra wysokich Patrząc na posty i filmy to za konsoletą Litwinicki Edytowane 15 Sierpnia przez sideband 4
Alonzo 40 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 1 minutę temu, sideband napisał(a): Patrząc na posty i filmy to za konsoletą Litwinicki Jak ktoś nie ma problemu to zawsze może się pośmiać
maxmaster027 875 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Spróbuj wrzucic x8 na pł głównej i zobacz czy cos zmieni
Lameismyname 2 340 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Jeszcze tak apropo mojej karty i wentylatorów w inno3D to jak już jest tak 1800-2000rpm co oczywiście nie zdąża się podczas gry więc musiałem wbić nastawy manualnie dla testu to niestety robi się nieprzyjemne buczenie i uważam że taki asus/MSI mają najlepsze wentylatory. 5070ti prime asusa przy 2k rpm to tylko szum powietrza było słychać. Dziwne, ja tam nic takiego nie odczułem na swoim GPU, a to chyba te same wentylatory. Z resztą... sam mówisz, że aby osiągnąć te obroty musisz je wymuszać specjalnie. Znowu biorąc GPU od ASUSa i MSI masz dużo większe prawdopodobieństwo piszczących cewek. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma Ostatni raz GPU firmy ASUS miałem przy serii GTX 1xxx więc niezbyt pamiętam. MSI miałem 6600XT w wersji Gaming X - wentylatory rzeczywiście ciche ale cewki...
Phoenix. 4 711 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia 4 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Dziwne, ja tam nic takiego nie odczułem na swoim GPU, a to chyba te same wentylatory. Dobra chyba wiem o co biega ale dzis juz mi sie rozbierac nie chce, karta chyba o plastiki w obudowie rezonuje i to one bucza bo karta jest na styk z nimi, a zaslepki mozna zdjac tylko zrobie to w niedziele i powtorze 1
jankooo 252 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia W dniu 14.08.2025 o 19:56, SebastianFM napisał(a): Ja mam sposób jak sprawdzić ile pamięci VRAM rzeczywiście wymaga gra. Polega to na uruchomieniu razem z grą mojego programu, który zajmuje określoną część pamięci VRAM Teoretyczne można sprawdzić w menu gier, które pokazują różnice zapotrzebowania na vram np. tu screen z GTA5 (raczej randomowych liczb nie wpisali). W praktyce wiadomo zależy też od samej gry i jak dobrze swoją pracę wykonali programiści bo np. taki SW Outlaws zapychał cały VRAM nawet RTX'owi 4090 na premierę. natywna dlss quality dlss q + najbardziej zasobo-żerny generator klatek x4 a mniej vram niż natywna
Rekomendowane odpowiedzi