Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@maxmaster027 No tutaj trochę się pozmieniało, bo takie 9070XT i 9070 radzą sobie zadziwiająco dobrze z PT/RT jak na radeony. 
Gorzej z upscalerem paradoksalnie, bo FSR 4.0 trzeba często odpalać patentami (optiscaler, jakieś 3rd party patche/mody) co jest raczej upierdliwe i różnie działa.

Dobra niech Ci bedzie. To jest lista po prostu dla kogos kto chce mieć karte od nVidii z róznych przyczyn. AI, DLSS, czy co tam innego. 

Jeżeli chodzi o 9070XT to porownywałem ja z 4070Ti, jest w RT i PT wolniejsza i to w niektorych grach zauwazalnie wolniejsza. Nawet nie wlaczajac DLSS po prostu natywa TAA w takim GTA V Enhanced w 4k odstawalo.

Opublikowano
45 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Dobra niech Ci bedzie. To jest lista po prostu dla kogos kto chce mieć karte od nVidii z róznych przyczyn. AI, DLSS, czy co tam innego. 

Jeżeli chodzi o 9070XT to porownywałem ja z 4070Ti, jest w RT i PT wolniejsza i to w niektorych grach zauwazalnie wolniejsza. Nawet nie wlaczajac DLSS po prostu natywa TAA w takim GTA V Enhanced w 4k odstawalo.

Ja wychodzę z założenia, że nie ma złych kart, tylko część z nich jest źle wyceniona. W RT i PT czerwoni są ciągle w tyle ale trzeba im przyznać - poczynili spore postępy.
Jak kupowałem GPU miałem realnie do wyboru 5070ti za 3900zł i 9070XT za 3750zł. Wybrałem kartę zielonych.
Jednak jakbym miał 5070ti za 3900zł, a 9070XT za ~3000zł, to pewnie wybrałbym Radeona ;) 

Opublikowano

Pisalem pare stron temat odnosnie 5090 gigabyte master ice, po tam 2-3h 'sprawdzania' musze przyznac ze cewki jednak ciut slychac przy 100% gpu w cichym pomieszczeniu.
Nie jest to powod zeby karte zwracac, zwlaszcza ze i tak gram w sluchawkach, ale dla niektorych moze byc lekko irytujace. ;)

Opublikowano
12 godzin temu, Lancer napisał(a):

Dzięki. Ale to chyba po @ bo widzę offset? Tak czy siak to krzemik raczej średni wrzucają.

image.png.c2e0102bbe19231af901e0c8dac28516.png

To jest moja. Daily. To zależy jakie GPU sie komu trafi. U mnie teoretycznie max napiecie 1.015V. Gdzie sporadycznie w rzeczywistosci przekracza 1V. Najczesciej to jest 0.975 do 1V w zaleznosci od obciażenia. GPU 5080 z wiekszym Voltage niektore potrafią do 1.1V dochodzic sa najczesciej szybsze, ale tez bardziej pradożerne.

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

W stanach jest podobno limit do 1600W wiec u nich może być czapa. W Europie już były takie PSU :D

U nich jest napięcie 110V w gniazdku więc 16A bezpiecznik kończy się właśnie w tych okolicach.

U nas niby jest lepiej ale to dalej może być sytuacja nie włączaj pralki kiedy grasz :E

• Haha 1