Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Bodhi napisał(a):

Nie planuję montażu pionowego, z drugiej strony zdania widzę, że są podzielone na temat żelu...

Żel, to padlina. Karta zapaćkana na amen. Normalne termopady zrobią taka sama robotę, co te gluty. Kto to wymyślił ?  Syf na karcie, strach tego używać. Nawet w poziomie ptrafi się wylać, bo temperatura powoduje zmianę z gluta na bardziej ciekły glut :E  

• Like 1
Opublikowano

Przecież nikt nie przekonuje, że karta sprzed dekady jest super i starcza do wszystkiego, ale fajna ciekawostka. I test Titana w 1440p też masz. Grywalnie. No nie 10 lat a 9.5. No i na pewno nie ma porównania do 970, ale fajna sprawa, żeby móc pograć w najnowszą gierkę na takim starociu. 

Tymczasem obok jest Borderlands który gorzej chodzi na kartach ze średnio-wysokiej półki z tego roku. 

Ale to wszystko teraz jest po....e. :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, leven napisał(a):

10 lat na jednej karcie ? W co Ty grasz, że tak długo jesteś na jednej karcie ?  Serious Sam First Encounter na DX7 ? :E 

Ja grałem trochę w WZ podczas plandemi, nie gram dużo, mój młody gra z kolegami, teraz BF6 w full hd oczywiście i podobno 60 klatek ma, w 2020 zmieniłem na procka 3800x, przyszły nagłe zwyżki, teraz zmieniłem 9800x3d i już nie panuję dalej odkładać, najdalej do 5080 lub 5070 Ti super, bo szkoda procka marnować ;-P Ale wbrew pozorom, to 970 w full hd jeszcze daje radę, może nie w Hogwarty, ale takie średnie gierki całkiem całkiem, a dla gościa z podstawówki, to oblatuje wszystko jako tako, jeżeli masz dziecko...Z drugiej strony obserwuję obecne gry i wykorzystanie vram i sobie tak myślę, że skoro na full hd starcza jeszcze to 4 , to u mnie docelowo na 2k, bo taki mam monitor, 16 giga powinno starczyć na lata, 24 to chyba tylko do 4k i tez jeszcze nie teraz...

Edytowane przez Bodhi
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak aktualny 5080 tak leci z cena to oznacza, że robią miejsce dla nowej wersji skoro ten nie będzie EOL ;)

24GB wersja w lepszych odsłonach będzie pewnie po 6,5k

Bardziej się martw o sklepu które odlecą jak zawsze ;)

No właśnie, cena poleci w kosmos, bo CO zielonych dał zgodę na 24GB Vram dla 5080 :boink: Łaskę zrobi ludziom, którzy dwoją się i troją, żeby mieć fajny konfig w granicach normalnego życia. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

No właśnie, cena poleci w kosmos, bo CO zielonych dał zgodę na 24GB Vram dla 5080 :boink: Łaskę zrobi ludziom, którzy dwoją się i troją, żeby mieć fajny konfig w granicach normalnego życia. 

169466304e3d4fcezgiftrudno.gif

• Like 2
  • Haha 4
Opublikowano
13 minut temu, Brolly napisał(a):

Mi generalnie lata czekanie na "ulepszone" wersje bo wszystko co czytałem to 16 gb vram nawet do 3440x1440 wystarczy. 

Nie wiem to jest dla mnie jakiś żart że 5070 ti nie ma chociaż 18 gb a 5080 20 :E 

W sumie, te Twoje 12GB Vram jest na styk, ale o niebo lepiej, niż byś miał kartę z 8 GB Vram, uwierz mi.  Nie chcesz czekać, kup 5070Ti. Jest takim "złotym środkiem" :) 

15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Masz talent do gaszenia emocji :E 

Opublikowano
14 minut temu, Brolly napisał(a):

Mi generalnie lata czekanie na "ulepszone" wersje bo wszystko co czytałem to 16 gb vram nawet do 3440x1440 wystarczy. 

Nie wiem to jest dla mnie jakiś żart że 5070 ti nie ma chociaż 18 gb a 5080 20 :E 

Pytanie za 100 punktów do czego starczy... do tego co aktualnie na rynku? A.I.? Nie twierdzę że masz czekać albo uderzać w 5090 lub starsze gen ale bądźmy poważni. Jak się uprzesz to może złapiesz coś w msrp ale za to głowy sobie nie dam uciąć...

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak aktualny 5080 tak leci z cena to oznacza, że robią miejsce dla nowej wersji skoro ten nie będzie EOL ;)

24GB wersja w lepszych odsłonach będzie pewnie po 6,5k

Bardziej się martw o sklepu które odlecą jak zawsze ;)

No, tylko że sprzęt kupuję w sklepie, więc i tak mnie ta cena końcowa "przygniata" :/ dosłownie w ostatnim momencie zrobiłem upgrade do AM5 i na tego 5070ti, bo od ubiegłego tygodnia to ceny robią gigantyczne WTF a ponoć będzie tylko lepiej :E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
Teraz, areczek1987 napisał(a):

Pytanie za 100 punktów do czego starczy... do tego co aktualnie na rynku?

Do grania głównie i wiadomo jakiś filmy, przeglądanie neta itd.

Testów dużo oglądałem i faktycznie no chyba tylko indiana z PT na ultra zapchał 16 gb (i MFG) bodajże był on.

1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

bo od ubiegłego tygodnia to ceny robią gigantyczne WTF a ponoć będzie tylko lepiej :E 

Wytrzymajmy jeszcze tylko dwa tygodnie :E 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, VRman napisał(a):

No z tym to nie ma co wyśmiewać. Oto karta sprzed ponad dekady w najnowszej gierce:

Pokaż ukrytą zawartość

Grywalnie. Czy grywalnie tak, żebym ja chciał tak grać? Nie. Ale są ludzie którym ok 60-70fps z lows 45-55 pasuje. 

Obok masz test na karcie która za pół roku będzie mieć dekadę, czyli 1080Ti w wersji Titan.

https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_10_series

Tu już całkiem nieźle. 100+fps avg i lows powyżej 70fps. Tu już od biedy można mówić o normalnym graniu. 

Jak sobie pomyślę o graniu w 2000r. na Tridencie 512KB albo w 2006 na 3dfx VooDoo 4MB to jakoś mi dziwnie. :E

Znaczy, sorry ale RDR2 ani nowe ani specjalnie current-gen pod kątem wymagań nie jest. Pamiętajmy, że to silnik pamiętający PS4 i XOne, więc jego skalowalność musi być legendarna xD 

image.png.e69af5b6a8f5c4d6ffc834685ff8a0f5.png

Moje oczy :krejzol:

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
10 minut temu, Brolly napisał(a):

Testów dużo oglądałem i faktycznie no chyba tylko indiana z PT na ultra zapchał 16 gb (i MFG) bodajże był on.

16GB Vram zapchane ? No to już widzę karty z 12 GB Vram :E  Kadajo zrobi laleczkę z Twoim nikiem i będzie wbijać szpilki :E 

Opublikowano
55 minut temu, VRman napisał(a):

No z tym to nie ma co wyśmiewać. Oto karta sprzed ponad dekady w najnowszej gierce:

Ukryj zawartość

Grywalnie. Czy grywalnie tak, żebym ja chciał tak grać? Nie. Ale są ludzie którym ok 60-70fps z lows 45-55 pasuje. 

Obok masz test na karcie która za pół roku będzie mieć dekadę, czyli 1080Ti w wersji Titan.

https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_10_series

Tu już całkiem nieźle. 100+fps avg i lows powyżej 70fps. Tu już od biedy można mówić o normalnym graniu. 

Jak sobie pomyślę o graniu w 2000r. na Tridencie 512KB albo w 2006 na 3dfx VooDoo 4MB to jakoś mi dziwnie. :E

Kadajo i Krzysiak, nie powinni tego oglądać :wariat:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Xkom ma KFA2 za 999euro czyli ~4250pln wychodzi, ale nie wiem ile wart ten model :E 

https://x-kom.de/001309179-kfa2-geforce-rtx-5080-1-click-oc-16gb-gddr7-dlss4

Srednia ta karta. Słaba sekcja VRM kiepska pod OC.  lepiej juz dopłacic do porzadnej konstrukcji. Chyba, że była by jakos bardzo tanio znacznie ponizej 4000zl. 

3 godziny temu, Brolly napisał(a):

Dobre OC jest na tej karcie. Zależy jeszcze od tego jaki masz zasilacz i obudowe. Przydaje sie obudowa z 3 wiatrakami 140mm pod spodem jezeli myslisz o PL 400W + . Jedyna sensowa w tej cenie na mediaexpert

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Bierz z przymrużeniem oka testy od ruskiego on niestety ładne bambole strzela nie raz.

HL2 RTX wyszło mu 2x, a w rzeczywistości jest ~1.3x :hihot: Gdzie mam nawet wyniki 5090 ;)

To kto robi testy to swoja drogą. Ale oni maja mocne karty wszystko w TUFach. 4080 Super maja wersje ROG strix. Czyli dosc zauważalnie lepszy sprzet od FE, na ktorym najwiecej redakcji testuje. Ale fakt że wynik 5090 to no jakis po prostu mega mocny

image.thumb.png.41cd9354fe98e4fe32dd5cb2dc649579.png

XD 

3080 lepszy niz 4080 Super, karta jak wino xD 

Edytowane przez maxmaster027