Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego wysokie TDP to zło :Crash:

Ja eksportowałem TDP do piwnicy obudowy, wystarczy LC. Dla mnie wszystko powyżej 250W nie ma racji bytu. Grzeje to pamięci, proca, dyski na M2, ucina to boost proca, destabilizuje wymaksowane pamięci. 

Edytowane przez Totek
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

4070TI to karta, która jeżeli by wziąć pod uwage wszystkie modele ady i ich wydajnosc jest ona najbardziej poszkodowana ze wzgledu na VRAM. 

Podobnie Przy blackwellu, 5080 jest taka wlasnie karta. 

Pamietam, jeszcze jak wyszlo 1080Ti potem 2080Ti jaka to była potęga jeżeli chodzi o VRAM. Wtedy sie to wydawalo naprawde duzo. 3080 10GB tez sie wydawało iloscią naprawde przyzwoitą jeszcze z ta szeroką szyna 320bit, 3080Ti 12GB to juz był potwór. Tego ramu wtedy nie brakowalo. Obecnie przez spopularyzowanie path tracingu i dołożenie FG/MFG tego ramu magicznie zaczelo brakować i te 12GB które niegdys bylo wartoscia olbrzymią dzisiaj jest absolutnym minimum, a i tak czesto trzeba kombinować, żeby dropow nie bylo. Zapewne za niedługo podobna historia bedzie 5070Ti i 5080 moze jeszcze nie teraz, ale za jakis czas na pewno.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Nie wiem, ale jak sie okaze, że A.I. i LLMy wejda do gier na dobre. To wyjdzie kurtek na premierze Rubina i powie " You have to be crazy to play without A.I." Wiekszosc obecnych kart przejdzie do lamusa zostanie tylko 24GB 4090 i 5090. A wtedy nastepna seria przyjdzie z duza iloscia vram. Nawet jezeli wydajnosc zostanie tylko troche zwiekszona to i tak polecisz kupic nowa karte

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

4070TI to karta, która jeżeli by wziąć pod uwage wszystkie modele ady i ich wydajnosc jest ona najbardziej poszkodowana ze wzgledu na VRAM. 

Podobnie Przy blackwellu, 5080 jest taka wlasnie karta. 

Pamietam, jeszcze jak wyszlo 1080Ti potem 2080Ti jaka to była potęga jeżeli chodzi o VRAM. Wtedy sie to wydawalo naprawde duzo. 3080 10GB tez sie wydawało iloscią naprawde przyzwoitą jeszcze z ta szeroką szyna 320bit, 3080Ti 12GB to juz był potwór. Tego ramu wtedy nie brakowalo. Obecnie przez spopularyzowanie path tracingu i dołożenie FG/MFG tego ramu magicznie zaczelo brakować i te 12GB które niegdys bylo wartoscia olbrzymią dzisiaj jest absolutnym minimum, a i tak czesto trzeba kombinować, żeby dropow nie bylo. Zapewne za niedługo podobna historia bedzie 5070Ti i 5080 moze jeszcze nie teraz, ale za jakis czas na pewno.

Niestety.

Gdyby było 16GB pewnie bym nie zmieniał.

Gdyby 5080 miał, chociaż 20GB to już by pewnie siedział u mnie w kompie :E

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

U mnie jeszcze parę dni i problem solved :E 3 lata mija i koniec gwary 8:E

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Niestety.

Gdyby było 16GB pewnie bym nie zmieniał.

Gdyby 5080 miał, chociaż 20GB to już by pewnie siedział u mnie w kompie :E

Do 64 GB lepiej pasuje 32 GB. :przytul:

• Haha 2
Opublikowano
13 godzin temu, janek25 napisał(a):

Ja swego czasu wiercilem dziurę w ścianie wiertłem 16mm by przeciągnąć kable i dałem pc do innego pokoju. No ale to były czasy gdzie pozbywało się PC przez hałas a nie ciepło 

Najlepiej by było za okno wystawić :E 

Opublikowano (edytowane)

Taa. Element stanowiący 5-10% ceny karty podrożał. Nawet niech o dwa razy. ŁOJEZU! PANIKA! ANULOWAĆ CAŁY REFRESH! :E

To ma sens! :E

W sklepie moduł 3GB kosztował pół roku temu 10$. To 3GBx 8 kostek dla 24GB = 80$ dla kart typu 5080 Super. Co to jest? 

Załóżmy że hurtowa cena to 6$. Niech podrożeje teraz o nawet +100%, to mamy nadal grosze na tle całego kosztu karty (1000-1200$+VAT)

Jeśli faktycznie anulują to będzie to z powodu tylko i wyłącznie jednej przyczyny:

AMD nie raczyło chcieć realnie konkurować. Ich oferta jest żartem w wielu regionach, a tam gdzie nie jest, i tak nie jest taka, żeby Nvidia się tym przejęła.

Ale podwyżka cen pamięci to świetna wymówka. Można dać więcej pamięci dopiero w serii 6xxx co pozwoli napompować ceny jeszcze bardziej. Jakie minusy? Brak, bo AMD nie stanowi konkurencji, więc nie mamy pańskiego wafla i co nam pan zrobi

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano

@VRman

Panie pan czytać umiesz ?

Tam jest napisane ze Superki mogły zostać anulowane przez braki w modułach 3GB a ceny AKTUALNYCH kart wzrosną, bo drożeją kości 2GB ;)

Mówiłem ze Superki mogą nie wyjść ? :E 

I cyk problem się sam rozwiązał :D

Opublikowano (edytowane)

Wierzycie w to? Serio :D

Cytat

due to the crazy shortage recently, 3gb gddr7 cant make it to the consumer market for desktop,

Yhm. No jaasne. ;)

CAN'T MAKE IT bo Nvidia sobie postanowiła, że wszystko co ma woli pchać w AI i doić na tym więcej. Takie can't make it. Clamshella w 5060 też "can't make it". Jakoś kiedyś się dało, a teraz patrz pan jak się nie da. 

No nic. Poczekajmy na jakieś wiarygodniejsze przecieki/plotki. Mam nadzieję, że to bzdura, choć do chciwości Nvidii pasuje idealnie a sto razy pisałem, że z Nvidią należy obierać postawę maksymalnego pesymizmu, bo ta się najczęściej sprawdza. Albo jest jeszcze gorzej. Takie anulowanie superek pasuje dobrze do "jeszcze gorzej" niż pesystyczne wersje.  ;)

BTW. No i  jak się potwierdzi to trzeba dać podwyżkę wróżce, którą wynająłem kilka dni temu:

Spoiler

Edytowane przez VRman
Opublikowano
51 minut temu, oldfashioned napisał(a):

No to jak tam czekanie na Superki?

Przy obecnym wzroscie cen, to jak 60x0 zaoferuja +20% wydajnosci, przy 20% wzroscie poboru za 20% wiecej, to bedzie bardzo dobrze ;)

Kiedyś czekałem, ale jak przemyślałem ile gram i w co to odpuściłem :E 

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

@VRman

Panie pan czytać umiesz ?

Tam jest napisane ze Superki mogły zostać anulowane przez braki w modułach 3GB a ceny AKTUALNYCH kart wzrosną, bo drożeją kości 2GB ;)

Mówiłem ze Superki mogą nie wyjść ? :E 

I cyk problem się sam rozwiązał :D

Plotka plotka ale tutaj Zachy mial za 4000zl do sprzedania nowke PNY 5080 w wersji Epic. Chyba jeszcze ma. Sprzedajesz swoja 2000zl dokladasz 2000 i masz. Mialem Ci nie pisac o tym wiem sory. Ale Ty masz zawsze jeszcze opcje gdzies taniej kupic. A tak zwykly user juz tylko moze czekac na blackfrajdej w nadzieji na lepsze ceny. A one beda wyzsze