Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Kurna zaczekał bym do tego CES ale do tego czasu odpłyną raty 0% w sklepach a razem z nimi moja możliwość zakupu sprzętu :E

Raty 0% w sklepach zawsze są dostępne, bo to bank je udziale, a nie sklep nie daj sobie kitu nigdzie wciskać ;)

Nie daj się tez omamić tym ze promocje "zaraz się skończą", one są wieczne ;)

Jedyne co się zmienić może to cena i tyle.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie każdy. Niektórzy chcą kupić kartę, a nie czekać wieczność na okazje. Kasa jest po to aby ja wydawać, a nie z nią kłaść się do grobu.

Tak tylko ze Brolly mowi o MSRP kart w lutym (5080Super) jak zostały nieoficjanie przestawione przez leakerow na Q3. Oficjalnie to info nie bylo żadnego. I myśli, ze jak teraz kupi 5080 16GB, to sie okaze ze w lutym wyjda superki po 4000zl xD no nie tak na pewno nie bedzie. Najpewniej same 5070Ti i 5080 podrozeja po blackfrajdej o 100-200zl i pewnie beda blizej okolic 5000zl 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Raty 0% w sklepach zawsze są dostępne, bo to bank je udziale, a nie sklep nie daj sobie kitu nigdzie wciskać ;)

Ja wiem tylko jak są potrzebne to ich nie ma wtedy, a w ME się uczepiłem na ultimate cygan raty bo 30 na 0% i 1 w maju dopiero xD

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Złoty sarkofag :hihot:

A tak poważnie,mam identyczne podejście. Po drugiej stronie raczej żadne RTX-y,CPU,gierki nie nie bedą mnie już dotyczyć.

Jesteśmy tu i teraz,i to jest ten moment żeby korzystać ze wszystkiego,i wszystkich zachcianek.

Bo czas leci,i wcale nie mamy go tutaj tak dużo

• Thanks 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie każdy. Niektórzy chcą kupić kartę, a nie czekać wieczność na okazje. Kasa jest po to aby ja wydawać, a nie z nią kłaść się do grobu.

Widzę, że twoje psychiczne nastawienie zmierza w kierunku 5090 :E 

Ogólnie jakbym nie miał 4090 to też bym kupił 5090, albo czekał do Rubina :E Te superki to tylko dymanie na kasę extra+.

Edytowane przez lukadd
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Ja wiem tylko jak są potrzebne to ich nie ma wtedy, a w ME się uczepiłem na ultimate cygan raty bo 30 na 0% i 1 w maju dopiero xD

Panie to bierz 5090 nawet się nie zastanawiaj. Szkoda życia.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Panie to bierz 5090 nawet się nie zastanawiaj. Szkoda życia.

To nie tak proste 

Tym czasem BIK i bank na mój wniosek kredytowy

17jg7m.jpg?a489576

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Po co mu 5090 do monitora 3440x1440

Wtedy to bym kupił UW 5k :E 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak tylko ze Brolly mowi o MSRP kart w lutym (5080Super) jak zostały nieoficjanie przestawione przez leakerow na Q3. Oficjalnie to info nie bylo żadnego. I myśli, ze jak teraz kupi 5080 16GB, to sie okaze ze w lutym wyjda superki po 4000zl xD no nie tak na pewno nie bedzie. Najpewniej same 5070Ti i 5080 podrozeja po blackfrajdej o 100-200zl i pewnie beda blizej okolic 5000zl 

Nie wiem o jakiej tam on cenie myśli, ale ja widzę porządne RTX 5080 za ponad 5K, jeśli wyjdzie nowa wersja myślę ze spokojnie będzie za 6-6,5K do wzięcia.

@Brolly przede wszystkim model z porządnym chłodzeniem i koniecznie PTM na rdzeniu. Jak płacisz kasę to plac za coś, z czego na bank będziesz zadowolony, nie szukaj na sile najtańszego badziewia, bo one będzie nie wiele tańsze a na pewno będzie gorsze w chłodzeniu i hałasie.

2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Po co mu 5090 do monitora 3440x1440

A co monitora zmienić nie może ?

Poza tym więcej FPS wyciśnie wiec VRR porządny będzie.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@Brolly przede wszystkim model z porządnym chłodzeniem i koniecznie PTM na rdzeniu. Jak płacisz kasę to plac za coś, z czego na bank będziesz zadowolony, nie szukaj na sile najtańszego badziewia, bo one będzie nie wiele tańsze a na pewno będzie gorsze w chłodzeniu i hałasie.

No myślałem na tym msi https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-gaming-trio-oc-16gb-dlss-4 

Bo vanguarda nie mają na stanie 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
21 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To dajmy już do kompletu ten. FGx2 na obu kartach. Minimalna korekta na 5090 i można grać, a 4090 już nic nie pomoże. 

Screenshot_20251108-075819.thumb.png.1d89ace02e30a11e706068bf49b08aed.png

Nawet bez FG to by się nadawało tylko do pada. Lows 46. Bieda okrutna. Zakładając, że ktoś przymknie oko na spadki i podkręci te wyniki obniżeniem usawień do 55 lows i 60fps to można mówić o grywalności na padzie, ale tu jest FG więc okrutny input lag, o artefaktach nie wspominając. 

Na myszce to 2x wyższe to jeszcze mało.

Inna sprawa, że żadna karta za więcej niż 900$ nie powinna mieć problemu w 4x wyższej rozdziałce niż sensowna. Tu się zgodzę, że 5080tka powinna mieć 32GB.

Choćby do odpalania gier w 16K w 5fps jak ktoś chce. Za tyle kasy powinno się dostawać wszystko co tradycyjnie takie najlepsze karty oferowały kiedyś. Zwormz na YT się bawi 5090tką odpalając 16K. I to jest fun, ciekawostka. Że karta jest o wiele razy za wolna d ogrania w 16K i że nie ma takich monitorów, to nie ważne. 

20 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Co trzyma obecne wyświetlacze że z 1440p 540 trzeba schodzić na 720p by mieć te 720hz?

Decydenci w korpo. Uznają, że w monitorze za 3000€ nie chcą podwyższać kosztu jego produkcji o 2$ to monitor na półki trafia bez tego czegoś, co by kosztowało 2$. Tutaj poza producentem monitora jest jeszcze producent matryc i elektroniki. Dlatego też dziś masz w sklepach pełno monitorów bez portów, które debiutowały w zeszłej dekadzie. Bo taniej. Nie widzą atrakcyjności danej rzeczy to choćby elektronika do natywnego 720Hz podbijała cenę monitora o 20$ to nie dadzą. Do tego 720Hz w natywnej też wymaga karty z nowym portem, a nie każdy ma RTXa 50xx.

Moim zdaniem dali dupy strasznie, że jest nieużywalne 720p. To jest spoko przy grach z MSAA, ale nie w nowoczesnych grach opartych o TAA czy upscallery typu FSR/DLSS. W 720p się po prostu nie da zrobić czegoś używalnego na 27" (chyba, że ktoś użyje tego jako TV od którego siedzi 1.5m) ale i to nie pomoże na słabą widoczność w grach chociażby. Powinno tu być chociaż te 1080p, choćby "wycinane", albo 1280x1440 (połowa pikseli natywnej) 

Jeśli są monitory 4K 480Hz, to znaczy, że w 1080p spokojnie da radę puścić 1920Hz w 1080p jeśli chodzi o samą przepustowość portów. 

No ale i tak jest postęp. Ze 4-6 lat temu pierwsze ekrany LCD radzące sobie z 500Hz miały... 540p :E choć to były prototypy a nie coś oficjalnie wspieranego w monitorach dostępnych w sprzedaży. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, VRman napisał(a):

55 lows i 60fps to można mówić o grywalności na padzie, ale tu jest FG więc okrutny input lag, o artefaktach nie wspominając. 

Na premierę ogrywałem Wukonga na 4090 dlss Q+FGx2 na padzie gdzie były spadki poniżej 60 fps. Artefaktów nie uświadczyłem( jakoś specjalnie nie rzuciło mi się coś grubego w oczy) i w sumie grało mi się bardzo dobrze (ponad 100h mówi za siebie). Dopiero potem jak odpaliłem na 5090 to poczułem dużą różnice na plus, ale Wukong był wtedy dla mnie grywalny na 4090, mimo że tam FG momentami generował się z niecałych 30fps. Punktem kulminacyjnym była walka z bossem Supreme Inspector. Jak się ponakładały te wszystkie efekty ognia to nie wiem czy tam nie bylo poniżej 50fps momentami, i tutaj chwilami było już czuć, że jest bieda.

Foothills_Walkthrough_(23).jpeg.cfcaca6a3bd7a348efdaa1aa6562ea12.jpeg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Przy trybie sample-and-hold dostrzeżenie artefaktów obrazu ruchomego w 60Hz jest takie proste jak rzucenie kamieniem na księżyc. ;) 

Artefakty były, tylko inny problem obrazu z ruchem go przykrywał. 

Ale jak Ci pasuje granie z 30fps+FG to luz. Każdy ma prawo grać jak lubi, a nie "moja racja jest mojsza niż twojsza"

Opublikowano
23 minuty temu, lukadd napisał(a):

Przecież z PT nawet 5090 nie daję rady w zwykłym 2560x1440 utrzymać chociaż tych 60 fps, a co mowa o wersji 3440x1440 :E 

Proszę Cie... przecież zarówno na 5090 i 4090 do 3440x1440 uzywa sie DLSS Quality, DLAA nawet na 5090 jest czesto ponizej 50fps. Wkrecasz mu że z path tracingiem sie nie da grac w 60fpsach na 5080, w 3440x1440 gdzie na kazdej karcie trzeba uzyc DLSS Q. 
I przy takim ustawieniu spokojnie jest te 60fps juz nie rob mu wody z ...

Screenshot(844).thumb.png.a94657a147f9a7ba4192db198c0c3b07.png

Screenshot(848).thumb.png.057b46d5bf0cf61a5cefc6094f86296c.png

Kupi sobie monitorek 3440x1440 240Hz bedzie mial idealnie pod gre na podkreconej 5080. Grunt to zeby wlasnie kupic cos takiego jak Zachy kupil 4000-4200 żł. za 5080 w wersji EPIC oc od PNY i tam wjedzie mu porzadne OC. 

Ja gram na x3 mam 167fps, bo monitor jest 175Hz. Kupi lepszy wlaczy sobie x4 i sobie pogra normalnie. W sumie w to juz nie gram, ale inne gry z path tracing działaja podobnie.