Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, X360 napisał(a):

No właśnie, „cały internet” to chyba za mało powiedziane – ten sam typ pojawia się też na innych portalach i wszędzie powtarza dokładnie to samo jak jakąś „prawdę objawioną”. Wystarczy przejrzeć kilka wątków, żeby zobaczyć identyczne teksty kopiowane w różne miejsca, jakby próbował wszystkich przekonać do swojej wersji rzeczywistości.

Ja ogólnie podchodzę do takich rzeczy spokojnie, ale są jakieś granice – ile można czytać w kółko te same brednie kopiowane po całej sieci.To jest czyste zaklinanie rzeczywistości i racjonalizowanie sobie własnej decyzji o zakupie.

Dawaj jakieś screeny na dowód, bo jeśli to prawda to niezła odkleja żeby tak latać i wszędzie o tym pisać :rotfl2:

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dawaj jakieś screeny na dowód, bo jeśli to prawda to niezła odkleja żeby tak latać i wszędzie o tym pisać :rotfl2:

No też mnie to ciekawi, bo konto mam na purepc i ithardware. Ciekawe co go tak boli. Poza tym tutaj mowa była raczej o 5090 vs 4090, wiec niezła odklejke złapał

A potem 4080 vs 5080.

Godzinę temu, X360 napisał(a):

Cały internet już przez niego zaśmiecony tymi bzdurami, że niby podkręcony RTX 5080 to poziom RTX 4090. Gdzie nie wejdziesz, tam te same kopiowane teksty, te same „wykresy” z czapy i powtarzane slogany o „mocarnej” 5080. Serio, czytać się tego już nie da. Facet najwyraźniej uwielbia dobierać tylko te przykłady, które pasują do jego narracji, a całą resztę ignoruje. Zero realnych testów, zero danych, tylko ciągłe wmawianie ludziom, że 5080 to nowy cud techniki, choć różnica w surowej wydajności jest oczywista i nie ma mowy o poziomie 4090

A dokładnie to gdzie, bo poza Purepc i Ithardware to aktywanie raczej nie korzystam, także słucham gdzie to niby. Juz pomijajac kwestie, że tutaj jest mowa 5090 vs 4090 i 4080 vs 5080. Wiec odkleiłeś sie od tematu. 

Opublikowano
55 minut temu, jankooo napisał(a):

Dzięki niemu wiem, że 4090UV 250W = 5080OC 400W a tak bym myślał tak jak ty, że stara generacja wygrywa. Pora żeby reszta świata się o tym dowiedziała @maxmaster027:wariat:;)

No tak gdzies pewnie bedzie raczej 5080OC 400W to 300W 4090.

Teraz, Kadajo napisał(a):

Bo wiesz ja rozumiem ze my tutaj rozmawiamy sobie, bo to nasze miejsce, ale żeby tak latać po innych forach i walczyć o to samo to już trochę podchodzi pod obsesje jakąś. :E

NO ja też jestem ciekaw.

Oczywiscie przykłady poza ITH i Purepc prosze niech poda bo takie pieprzenie to jest troche nie fair

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

To jest niebywałe. Jak w tureckich serialach. :) Możesz nasz miesiąc albo dwa wyjechać, wracasz z delegacji, odpalasz serial, a bohaterowie przy tym samym kredensie, ten sam wątek tłuką, tylko ...1,5 m się przesunęli w prawo.
Tu można tak samo, wchodzić raz na miesiąc, i po 10 minutach widać, że masturbatorzy nadal sobie fiutki mierzą, dotykają się napletkami i masturbują przez 15 kolejnych stron, czy 5080 to jest o 8%, może aż czy 12% gorsze od 4090. :)

Że też macie siłę i czas. :D 

Normalna dyskujsa, ten watek w sumie od tego jest. Wydaje mi sie, że dzis to raczej bylo o FG i MFG a takze jakie to ma zastosowanie na OFA i CNN model, a jakie w transformer model. Sebastian przyrował ze 5080 jest niewiele wydajniejsza od 4080 ja mu pokazalem ze po OC jest. A on mowil ze powinno sie stock vs stock patrzec i tyle. Nie zmienia to faktu, że bardziej chodzilo o zastosowanie MFG do konkretnej wydajnosci. Lepszy FPS przeklada sie na nizsze opoźnienia i duzo lepiej sie gra. No i filp metering robi niezly frame pacing totez na nieco nizszym FPS bazowym mozna go uzywac, w sumie o to glownie chodzilo, a to ze tam komus sie porownanie nie spodobalo wydajnosciowe to co ja na to poradze.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
20 minut temu, Kadajo napisał(a):

"Najmocniejsze modele 5080 po OC wyprzedzaja nawet 4090 fabrycznie podkreconą lub sie zrównują"

https://www.purepc.pl/karty-graficzne-nvidia-geforce-rtx-z-serii-50-z-nizszym-msrp-jakie-modele-doczekaly-sie-lepszej-kwoty-sugerowanej#comment-1529641

Non stop wkleja te teksty w stylu „najmocniejsze 5080 po OC wyprzedzają 4090 fabrycznie podkręconą albo się zrównują”. Jak ktoś ma ochotę, niech śledzi jego radosną twórczość i sam oceni, bo ja nie zamierzam tego powtarzać ani udowadniać – wystarczy jedno spojrzenie na jego wpisy, żeby zrozumieć, że to czyste zaklinanie rzeczywistości,które uprawia wszędzie.

Opublikowano
11 minut temu, X360 napisał(a):

"Najmocniejsze modele 5080 po OC wyprzedzaja nawet 4090 fabrycznie podkreconą lub sie zrównują"

https://www.purepc.pl/karty-graficzne-nvidia-geforce-rtx-z-serii-50-z-nizszym-msrp-jakie-modele-doczekaly-sie-lepszej-kwoty-sugerowanej#comment-1529641

Non stop wkleja te teksty w stylu „najmocniejsze 5080 po OC wyprzedzają 4090 fabrycznie podkręconą albo się zrównują”. Jak ktoś ma ochotę, niech śledzi jego radosną twórczość i sam oceni, bo ja nie zamierzam tego powtarzać ani udowadniać – wystarczy jedno spojrzenie na jego wpisy, żeby zrozumieć, że to czyste zaklinanie rzeczywistości,które uprawia wszędzie.

Wiec nie podałes przykladu poza purepc i ITH. 
Chłopie piszesz o całych internetach, Ja tam mam konto 10 lat. Gadam na purepc i tutaj tyle jezeli chodzi o fora. 

Ty zrównałeś purepc + ITH do całych internetow. Przepros albo spadaj. I jak Ci sie cos nie podoba mogles sie tam wlaczyc do dyskusji. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Przepros albo spadaj. 

Brak jakiejkolwiek kultury osobistej i chyba Cię kompletnie poniosło. Cały czas tylko wypisujesz te swoje bzdury o podkręconym 5080 rzekomo na poziomie 4090 i nic poza tym – nie ma w tym żadnej logiki ani sensu, a czytać się tego po prostu nie da.

Ku Twojej rozpaczy Huang tak zaprojektował 5080, że nawet po OC nie zrówna się z 4090 – musisz to w końcu przyjąć do wiadomości.

Edytowane przez X360
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jakbys mial kulture to bys został w obrebie naszego forum, pokazales wlasnie ze jej nie masz, juz pomijajac to ze przyrowanles 2 fora

Juz pomijajac tą kwestie. Ja nie wchodze, w temat o NVIDIA RTX 40x0 - Karty graficzne - Forum komputerowe ITHardware i nie mowie jakie to blackwelle sa super czy RTX sa slabe, tylko to najczesciej wlasnie uzytkownicy kart RTX 4000 wchodza w temat o blackwellu i mowia jakie to blackwelle sa słabe. Wiec to Ty masz problem nie ja.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No już panowie. Nie przerzedzajmy z ta drama.

Może i lecą w kółko te same posty, ale z drugiej strony ktoś na nie ciągle odpisuje.

Gdyby nikt tego nie komentował to by się znudziło.

Ja nie mam z tym problemu. Ale niech nie mowi o kulturze...ja nie chodze na purepc i nie placze, ze ktos na ITH pisze tak czy siak, no prosze Cie szanujmy sie

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jankooo napisał(a):

chyba @maxmaster027 jako jedyny pisze cały czas w temacie. Zawsze można przedstawić swoje wykresy aby zdementować te nie prawdziwe:P

Prawdziwe sa wszystkie, tylko że wydajnosci nie da sie tak porownac, gier sa tysiace, i ja nie pisze o default vs default a OC , i bardziej mnie interesuje to co ja mam (czyi 14-17%). Nie musimy o tym gadac, mi sie dyskusja o OFA i MFG podobala, bo to ciekawy temat.

Opublikowano (edytowane)

Momentami należy przestać się na ten sam temat z ludźmi kłucić jak nje dochodzą do nich twoje przekonania, a momentami można powiedzieć że coś jest inaczej niż inni mówią podać dwa przykłady i odpuścić. 4090 za 7k w swoim czasie było strzałem w dziesiątkę, odkupienie przed premierą 5090 za 5k-6k też może takie być. Prime za 4k dało się wyrwać w tej 80 jak i coś większego z 5090 za 10k... niektórych nie przestanie chyba piec to i owo...

Porównując aktualną sytuacje rynkową (nie licząc wyprzedaży/promocji o ile jakieś będą) to ta 5080 się jeszcze obroni. 5070ti jeszcze bardziej...

Złotówka tania? To sobie poużywaj jak cię na to stać.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, areczek1987 napisał(a):

4090 za 7k w swoim czasie było strzałem w dziesiątkę

W panice ludziska sprzedawali po 5K. Sytuacja się raczej nie powtórzy. Łatwiej było też ludziom pozbywać się w tak niskiej cenie jak w sklepie można było kupić za niecałe 7k i nie jeden kupił w tej właśnie cenie. Outlety chodziły w okolicach 6k. Jeżeli Rubiny faktycznie nie dadzą dużo wydajności, a cena podskoczy do 12-15K (w zasadzie przez większość czasu takie są teraz za 90-tke) to zapomnij o cenie 5K za 5090. Może się jeszcze wiele wydarzyć, ale kolorowo to raczej nie będzie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

dotykają się napletkami 

Paaanie, ale z takimi fetyszami to raczej na inne forum. Może jakieś żymiańskie kupię/sprzedam /wymienię suszone naplety czy coś :rotfl:

A ja się akurat nie dziwię tej telenoweli, bo to w sumie historyczna popelina kurtasa z wydajnoscią serii 80. Ludzie szybko nie zapomną.

Opublikowano
14 minut temu, Smalec napisał(a):

Paaanie, ale z takimi fetyszami to raczej na inne forum. Może jakieś żymiańskie kupię/sprzedam /wymienię suszone naplety czy coś :rotfl:

A ja się akurat nie dziwię tej telenoweli, bo to w sumie historyczna popelina kurtasa z wydajnoscią serii 80. Ludzie szybko nie zapomną.

Cóż to Jensen rozdaje karty. Tym razem to poniekąd znaczone talie. Trzeba byc optymistą, że next gen cos extra wniesie. AMD tylko robi follow niestety

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.11.2025 o 23:35, Kadajo napisał(a):

Kartę na przeczekanie to ja teraz mam.

Albo 5080 24GB którego nie ma, albo 5090.

Albo grubo, albo wcale xD

silna-wola-1.jpg

A na święta grad pytań, Ty to masz silną psychikę :E

Cupace20251110072415380.png

Edytowane przez Smalec
  • Haha 8