Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.12.2025 o 11:01, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

@Pablloo

A są też tacy co nie mają ani gotówki ani zdolności do rat i grają na razie na gruzie :blant:

:wariat:

Tak, ale ten Twój gruz ma przynajmniej 12GB Vram. 3060ti 8GB Vram już dano leży z powodu właśnie tylko 8GB Vram.

Opublikowano

Ja mam podobnie,  na 600W 3000 MHz at 0,99 vs 2800 @ 0,94 to ok 4-6fps mniej bez z RT, bo z RT ultra to raczej 2-3FPS (Cronos).

Istotne różnice to tylko w benchmarkach  widziałem -  16400 vs 15800.

Próbowałem nieśmiało 650, 700 i 750W, ale to  samo, pomimo wyższych  zegarów przyrosty były  widoczne w Steel nomad, w grach nawet  z odkręconym kurkiem max i z UV  na 1.0 to widziałem 650W.

Jak mi wena wróci  zobaczę jak ComfyUI/Ollama czy co tam teraz lokalnie się stawia. Z  tego co  robiłem na 4090 to wydajność skalowała się dość liniowo z prądem.

Opublikowano

800 W dla jednego FPS więcej, normalnie interes życia :lol2: Już nie wspominając o tym, że nawet 600 W to jest parodia do codziennego użytkowania. Jak Rubiny będą miały jeszcze wyższy pobór, to dopiero będą jaja :uklon:

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Z tego co nadrabiam, to Cronos (zwłaszcza z Lumenem)/Ghost of Tsushima powyżej 300W to mają znikome przyrosty, więc Samurajem gram  0,875V @ 300W a Cronosem 0,925 @ 350W. Wystarcza.

Za to AW2 i CP2077 wciąż ładnie dociskają kartę. Ta lokacja w mieście gdzie utknął Alan Wake to  chyba najbardziej dopracowane graficznie miejsce jakie widziałem. Same odbicia, światłocień, fotorealistyczny ruch ubrań - ładnie wydany prąd.

@Pitt_34 może nie chodzić o granie, może te chipy były  projektowane pod te ich NVL72 - duża moc  i LC.

U mnie po zwodowaniu i temperaturach dużo niższych od 60C nagle zegary wyższe o 100-150 MHz pracują stabilnie.

Trzeba sprawdzić jak zachowują się bez limitów mocy w FP16/FP8. 

Edytowane przez bofff
Opublikowano

Dokładniej powinno być - zegary wyższe o 100-150 MHz przy tych samych napięciach - a 3000 vs 2850 przy 0,99/600W to już wyższa wydajność

Steelnomad na stock 14500, po UV 14900, na wodzie i  z Matrixem 16390. Nie wiem ile w tym zasługi unikania zbijania zegarów powyżej 60C a ile BIOSu.