Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Że wam się chce z nim dyskutować...

Ja mu nawet oferowałem Q3 w dobrej cenie bo siedzi na Q2, a jest ZNAWCĄ I FANEM VR. To już jest trollowanie jak dla mnie xD 

A takie wpisy na temat niczego, byle komuś dopierdzielić, to nie jest troling. Oferowałeś mi i DWA razy ci pisałem, dlaczego nie chcę używanego, szczególnie od osoby mi wyraźnie wrogiej. Idź się póknij o ścianę i wytrzeźwiej po sylwestrze, zanim zaczniesz srać żarem bez sensu.

Na zarzuty "a czemu jeszcze nie masz Q3" też odpisywałem. Ze trzy razy. Czwarty raz się jeszcze do tego przyczep :boink:

Dwóch troli się przypierdala bez sensu i jeszcze "że się wam chce z nim dyskutować" :lol2:

jesteście (obaj) żałośni po prostu i pokazujecie dokładnie co znaczy być wrzodem na forumowej dupie, bo przez takich jak wy się forum odechciewa momentami używać. 

Nie masz nic do powiedzenia na dany temat, a tylko przypierdolkę - wciskaj DEL a nie Enter

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

"

In anticipation of the exhibition CES 2026, which will take place January 6-9, new details have emerged about RTX 5080 SUPERThe company intends to introduce a model designed to close the performance gap between the base version and the flagship. Graphics card RTX GeForce 5080 SUPER will receive a chip equipped with 10 752 CUDA cores, 24 GB memory standard GDDR7 and increased to 450 W power consumption limit, which puts it on par with RTX 4090 according to the thermal package.

The technical configuration of the new product will allow it to close the gap with the former flagship RTX 4090, characteristic of the base RTX 5080 (which in 4K slower than her on 10-15%). Thanks to the increase in TDP, frequencies and memory bandwidth, the version SUPER in native resolution 4K demonstrates parity with the previous-generation flagship. At the same time, architectural improvements in resource-intensive ray tracing tasks Blackwell provide the new product with an advantage in 4-5% over the "old man".

Technology support will be the key factor separating generations DLSS-4 with function Multi Frame Generation (MFG). If RTX 4090 limited to generating one intermediate frame (acceleration 2x) then RTX 5080 SUPER capable of creating up to three AI frames per real one (acceleration 4x). This will lead to the fact that in games with support for the new technology, the final frame rate will be RTX 5080 SUPER will be twice as high as on RTX 4090.

With the expected price of 1400 dollars The graphics card will be the primary choice for those who want to achieve performance “above flagship” without overpaying for RTX 5090."

Nie ma na to szans. Juz pomijając czy to prawda czy nie.

Bo jeżeli nie poprawili node, a z tego co wiem nie, to to że bardziej podkręcą karte i dadzą wyższy powerlimit i 2GT/s wiecej, jedyne co zrobi to zmniejszy potenciał karty na OC. 

I jeżeli ma byc 4-5% szybsza od poprzednika z racji wlasnie wiekszego power limitu i wyzszych zegarów, to oznacza, że ma w sobie mniejszy potenciał po OC. 

Gdzie 5080 450W OC 3.2Ghz +3k mem(36GT/s) 100%, 5080 500W 3.25Ghz +3k mem (38GT/s) 100-103% 

Jedyna istotna zmiana to +8GB vram i cena +400$. za ten to wlasnie dodatkowy vram. Biorąc pod uwage obecne ceny 5080 czyli 5k + najczesciej 5500-6500zł, dodatkowe 2000zł + nowośc oznaczałoby że karta weszłaby na 8000-9000zł, czyli tyle za ile mozna było w dobrym momencie dostac 5090. A jak wiadomo te karty dzieli przepasc wydajnosciowa.

Wiec albo info z tyłka, albo przepudrowanie rzeczywistosci. Juz pomijajac że jeżeli jak sami twierdza 5080 jest 10-15% wolniejsze od 4090, to 5080 super bedąc 4-5% szybsza dalej nie bedzie na poziomie Ady, juz pomijajac to że 4090 jest raczej 18-20% szybsze (5080FE vs 4090FE, def vs def), ale to zalezy od gry.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 godziny temu, PepePanDziobak napisał(a):

kumpel tak geforce'a 2 załatwił lata świetlne temu, lodowate gpu w kompa i cyk. Odłożył kase i kupił później 4 mmx i po rozpakowaniu położył na radzieckim kocu z rynku  'antystatycznym' karta sie nie uruchomiła nawet :krejzol:

Najlepsi są ci z allegro/olx ze zdjęciami sprzętu na tego typu kocach. :E

Od razu aż się chce kupować! :lol2:

Opublikowano
2 godziny temu, PepePanDziobak napisał(a):

nie daj szatanie przykrywać się kocem podczas zimowych dni i montować sprzęty w pc :D

Sztuczne koce "elektryzują", naturalne nie. Na dywany też trzeba uważać.

Opublikowano (edytowane)

Fajne są te ruskie noworoczne marzenia :E 

Cena na poziomie $1400 też byłaby fajna :E. W zasadzie za to samo tylko z 8GB vram więcej, bo obecne modele 5080 też miewają biosy 450W. 

1400 za MSRP dla FE z polskim VAT to poziom minimum 6,2k pln. Czyli niereferenty te lepsze ~8k+ :E 

Za 10k trafiały się nawet TUFy 5090, ogólnie nie wiem na co ludzie czekali i czekają, jak komuś potrzeba wydajnego GPU to była masa okazji wyrwać 5090 w "sensownej" cenie i siedzieć od dawna na topie :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Tydzień przed świętami kupiłem tego RTX 5060TI 16GB.

Karta cichutka, cewki nie piszczą, prądu bierze max 100W po UV.

Dziś znalazłem trochę czasu aby troszkę więcej pobawić się UV i zobaczyć jak karta wypada po OC.

Wygrałem chyba główną nagrodę w loterii krzemowej.

Karta kręci się jak głupia, w MSI Afterburnerze skończył się suwak.

Nawet nie musiałem zwiększać limitu mocy.

Rekord świata w teście "3DMark Time Spy" pobiłem:

A nawet zbytnio się nie starałem, karta na spokojnie mogłaby wyciągnąć jeszcze więcej.

image.png.cba99a8dbf931a3f03b3be7fa750624c.png

Link: https://www.3dmark.com/spy/60984967

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Karcioszka odebrana przez kuriera DPD z rtv agd ale skoro był termin do wyboru na poniedziałek to nie ma szans na jutro raczej, nie wiem czy dzień za późno czy DPD nie wozi w sobotę (bo jakiś kurier z rtv agd wozi).

@Kadajo

Będzie można zrobić legancki test czy 5800 x3d będzie miał bottlenecka na 5080 na 1440p bo kumpel ma też 5080 ale na am5 9800 x3d oraz ramy szybsze na ddr5.

Odpalimy te same gry w 1440p na ultra i będziemy patrzeć co msi afterburner pokaże.

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Ale jakie pakiety multimedialne? Może chodzi prędzej o visual basiki. To często do instalek gier jest dołączane.   https://www.techpowerup.com/download/visual-c-redistributable-runtime-package-all-in-one/   https://github.com/abbodi1406/vcredist
    • Mając Iskry, można stworzyć skrzynkę u kowala za 2 sztuki, albo jeszcze lepiej stworzyć wybranego Mythica u alchemiczki. Ja z dropu mam 2 plus 5- j.w rzucałem screena z mistycznego goblina, i to wsio. Klatę samemu zrobiłem u alchemiczki. 
    • Przecież dopisałem, że w Remake były "obrazy", abyś nie musiał tego pisać... Przedstawiają podobne sceny i moje gadanie już podchodzi pod czepianie się, ale rysunki zajmujące cały kadr lepiej oddziałują, niż "zdjęcia" na ścianach, podczas przesuwania kamery. Wprowadza to więcej bałaganu / szumu wizualnego (visual clutter), podobnie bywa w grach i filmach z przesadnym wypełnieniem sceny rzeczami nie wnoszącymi nic do niej. Dodali dramatyzm ujęciami i oświetleniem, ale to już "overdesign", który może się podobać. Same kadry są mniej niepokojące, ale niech będzie to "opinia". Zakładam że nie sprawdziłeś jak wyglądają oryginalne...  W spoilerze Remake, jakby ktoś chciałby sobie odświeżyć.    Eh, dlatego mówiłem, że to kolejny długi kontekst, bo integralności narracji nie da się szybko przedstawić.  Potem kończy się to prawie 18 godzinami filmu na youtube, ale spróbuję ująć to krótko i szybko. Dlaczego poddanie Ashley zabiegowi przed Leonem jest złym zabiegiem dla scenariusza: Ashley dostała środki tłumiące, gdy Leon znalazł ją nieprzytomną, a Leon z tego co zauważyłem przyjął ich mniej w przebiegu gry. Można mnie wyprowadzić z błędu, bo devi mogliby to naprawić, gdyby przyjął środki w scenie gdy dusi Adę w oryginale, przez wpływ pasożyta. Baa, w Remake chyba nigdy nie przyjmuje "inhibitorów", więc tym bardziej nie ma sensu, by Ashley była pierwsza. ( chyba mogę tak przetłumaczyć suppressants - inhibitory?) Tylko Leon jest w stanie zagwarantować Ashley bezpieczeństwo, bez niego nie będzie ciągu dalszego, gdzie w Remake Ada sugeruje mu porzucenie jej. Rozwój Ady z RE2OG pozwoliłby na jej pomoc Ashley, ale RE2R skutecznie to zepsuł. Śmierć Luisa dużo skuteczniej pobudziłaby wspomnienie Leona, gdyby poświęcił się w jego obronie.  Wtedy nie chciałby, aby kolejna osoba ryzykowała życie przed nim. Aby zachować logikę i wzmocnić postać Ashley można zrobić scenę, gdy przekonuje Leona, aby nie był głupi i pierwszy skorzystał z urządzenia, ponieważ niedawno użyła środków tłumiących, a bez niego nic nie osiągną.  "Wspomnienia" niestety są nieprzekonujące przez scenariusz RE2R, który próbował na poczekaniu ratować się sceną dziewczynki i ojca, z nierezonującym przemówieniem Leona, szczególnie po wcześniejszym potraktowaniu dziennikarza we więzieniu, braku wielu nagromadzony historyjek ocalałych z notatek itd. Grywalny moment noszenia jej na rękach powinien być zastąpiony scenką. To niepotrzebna kopia TLOU i będzie żmudne przy ponownych przejściach. Można dodać scenę na koniec, gdy Ashley wybudza się i przekonuje Leona oraz pozmieniać jeszcze gdzie indziej scenariusz, ale nie chcę mi się o tym teraz dumać i pisać, ponieważ to jest nieistotne, a dotyczy kolejnego błędu Remake - stracenie przytomności przez nią. Tak wiem, Ashley przyjęła czarny płyn, ale scenariusz oraz skutki wokół tego nie mają sensu. Przecież ma on powodować głębsze mutacje, jak z bossami po Mendez, a Ashley nie ma innych objawów. Jest tam sporo dziur w logice, ale można próbować to jakoś wytłumaczyć, ale z pewnością devi mieli za cel dodanie dramaturgii, a logikę odsunęli na bok... Jeśli przyśpiesza mutację, to czemu nie zaprowadzić tam Ashley od razu, oraz Luisa dużo wcześniej? Sam zabieg nie był dla nich sprawdzony i bez ryzyka. Logiczne byłoby przetestowanie pierwszych ustawień na Leonie. A jeśli chodzi o parę niespójności... Brakuje strażników pilnującego tak ważnego miejsca. W RE4OG było dwóch mocnych przeciwników, którzy pilnowali korytarza prowadzącego do tego urządzenia. W Remake Luis mówi Adzie gdzie jest labolatorium, a następnie ona przekazuje tą informację Leonowi... Dziwne że Luis nie powiedział im tego bezpośrednio, szczególnie że... Wszyscy mogą dość swobodnie używać krótkodystansowej komunikacji. Spodziewałbym się zakłócenia wszystkich środków komunikacji. Tak, ale to uniwersum zahaczające o horror, będące +18, jednocześnie niby stawiające nacisk na "traumę Leona". Wielu graczy nie chce czuć się niekomfortowo, stąd wiele gier, ale i różnych innych mediów boi się napisać pewne scenariusze... Szczególnie, gdy zamierzają celować w jak największą widownie, wtedy komfort użytkownika jest wtłaczany pod naciskiem "księgowych". Stąd również Ashley stała się dość jednowymiarowa, bo nie ma irytujących cech. Ma być czarująca od początku, gdy w oryginale była trochę rozpieszczonym bachorem oraz damą w opałach, która ewoluowała w coś więcej. Te końcowe "umiesz zająć się sobą" w Remake to jest jakiś żart... Dlatego odsyłałem do Revelation 2, gdzie jest pokazy poprawnie zrobiony scenariusz rozwoju oraz usamodzielnienia, jak i projekt rozgrywki jest od początku zrobiony pod chodzenie i strzelanie, nieograniczony starymi wrogami lub mapą, choć ma inne rzeczy, których nie lubię. Tak, ale chodziło mi o ich dialogi. Takie rzeczy to mają swoje miejsce w jakimś fanfic lub żarcie... A nie początku gry ustanawiającym atmosferę. Również psuje narrację o "traumie". Podobnie z mówieniem Marvinowi - policjantowi, że trzeba zabrać go do szpitala... Załóżmy że się zgodzi, co wtedy? Nie mają środka transportu, są otoczeni przez potwory, nie wiedzą czy szpital jest czynny oraz zasoby są ograniczone... Więc były to tylko puste słowa. Często pada fraza "Nie przejmuj się mną, zajmij się sobą"... No super, ale prawie wszystkie padają w momencie, gdy i tak postać to robi oraz nie mają szansy, by zrobić coś innego. Kolejne puste słowa, aby podbić swoją bohaterskość. Również dialogi i sytuacja Leona z Adą są dość żałośne same w sobie, nawet bez porównania z oryginałem. Po prostu jest to słabo napisana gra..., a RE4R opiera się na niej, wpadając na kolejne problemy. Tylko wypadło przedstawić dlaczego jest lepszy, bo większość może po prostu mieć pozytywne odczucie bez zrozumienia, po czym powtarzają marketingowe frazy... Dlatego sporo czasu poświęciłem również Ashley i nazwaniu jej fanserwisem w Remake, ponieważ wiedzieli co robią... Zrobienie jej uroczej poprzez dialogi i scenariusz, często sprzeczny z logiką buduje pozytywne odczucia i przywiązanie, które zaślepi resztę obrazu gry... Sam pisałeś że nie interesuje cię postać Ady itp... Nic dziwnego, ponieważ jest zrobiona beznadziejne w RE2R oraz RE4R, gdzie aktorka głosowa to była kwestia cięcia kosztów przez Capcom... Taki "emocjonalny fanserwis" to specjalność Japończyków, a fizyczność ugrzecznili pod krytyków, którzy potem wychwalali jaki to Remake jest super, bo kończy z seksualizacją  i co tam jeszcze.  
    • Mi od początku chodziło o tryb B, a nie że rekuperacja nie działa wcale w trybie D. To był skrót myślowy. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...