Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Preset J: podobny do presetu K. Preset J może wykazywać nieco mniejsze smużenie (ghosting) kosztem dodatkowego migotania. Preset K jest ogólnie zalecany zamiast presetu J

Preset K: domyślny preset dla trybów DLAA / Balanced / Quality. Mniej kosztowny wydajnościowo w porównaniu do presetu L

Preset L: domyślny preset dla trybu UltraPerformance. Zapewnia ostrzejszy i bardziej stabilny obraz z mniejszym smużeniem niż presety J i K, ale jest bardziej wymagający wydajnościowo.

Preset M: domyślny preset dla trybu Performance. Zapewnia podobną poprawę jakości obrazu jak preset L, ale przy wydajności bliższej presetom J i K. 

Jak używam DLSS-Q, czasem Balanced to powinienem zostać przy K?

Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Tyle czekałeś na zakup karty i teraz żałujesz kilkadziesiąt zł na dedykowany przewód, nie szkoda ci sprzętu i tego paskudnego adaptera dodanego do karty. 

Raczej wątpię abyś chciał mieć upalone gniazdo zasilana w GPU.

No ale ten adapter jest zły technicznie czy chodzi o wygląd?

Nie wiem czy jest sens brać ten kabel nowy 2x8 na 12 pin skoro i tak zmieniam budę niedługo i te 90 stopni przy wtyczce nie będzie już potrzebne.

Są osoby które się upierają żeby zostawić lepiej ten 3x8 i nie przekładać na 2x8.

718189eaeaa6d564609_mozg_rozjebany.gif

Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Musisz to zaznaczyć

image.png.15445ecabbf9304dbeec432473453b05.png

Rozumiem, odechciało mi sie jakoś, moze jak bedzie dostępne z DLSS swapperem to sie wrzuci. Sprawdzilem sobie tylko nowe drivery, no lipa, nic specjalnego.

Wszedzie mniej FPS, sprawdzalem na 3 grach wiecej mi sie nie chcialo i odinstalowalem
Screenshot(14l).thumb.png.6329e3fb1d8d43e9d28526ff8d4081fc.pngScreenshot(9l).thumb.png.0c3838580d4722c89809c187964e1d0d.png

Screenshot(12l).thumb.png.7c64e0bfeb7039291154ab32716bd11a.pngScreenshot(11l).thumb.png.3b12ae148a100eef1550e8b294c8084a.png

Kiepski driver

Opublikowano
45 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Chcesz miec transformera v2 to L/M a najlepiej M.

Na razie testuję w Forza Horizon 5.

3440x1440, ustawienia max, 165Hz i ograniczenie do 160 fps bo gsync.

Dziwne. 

Bez DLSS a z MSAAx8 trzyma 160 fps a z DLSS-Q nie. Tzn. są miejscami spadki :hmm:

Mam najnowszy DLSS + preset M.

Opublikowano
Godzinę temu, tgolik napisał(a):

Czy warto w Nvidia Apps zrobić nadpisanie modelu na najnowszy globalnie?

Nie, bo jak grasz w multi to żebyś nie dostał bana, pod tym kątem piszę NIE. Np masz profil BF6 w tej appce, jak ruszysz coś to antycheat może coś wyłapać.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 20.12.2025 o 00:15, Zhao napisał(a):

człowiek myślał,że będzie się cieszył sprzętem przez ten wolny czas w rodzinnym gronie a tu jeden wielki...(wiecie co) 

No to właśnie dobrze, przynajmniej posiedziałeś z rodziną, a nie przed kompem ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, maras2574 napisał(a):

No to właśnie dobrze, przynajmniej posiedziałeś z rodziną, a nie przed kompem ;) 

Teraz czeka mnie jeszcze finałowe starcia Ja-Morele-Allegro..Ciekawe po której stronie stanie "doradca"%-)

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W horizonie roznice co przebieg potrafia byc w wyniku :hihot: Slabiutko znasz ten benchmark ;) Roznicy 2fps-3fps nawet nie skomentuje w cyberku... :cool:

Gdzie tam 4x pod rzadu puscilem to samo. Wlasnie ten benchmark jest najstabilniejszy, juz predzej w CP wlasnie. 

No ok 2-3FPS, ale to nie jest 300 vs 303, tylko 86 vs 84, lepiej miec niz nie miec. 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

No ale ten adapter jest zły technicznie czy chodzi o wygląd?

Nie wiem czy jest sens brać ten kabel nowy 2x8 na 12 pin skoro i tak zmieniam budę niedługo i te 90 stopni przy wtyczce nie będzie już potrzebne.

Są osoby które się upierają żeby zostawić lepiej ten 3x8 i nie przekładać na 2x8.

Wygląd ma drugorzędne znaczenie, a to że natwyny kabel ma po stronie zasilacza 2x 8 pin nic nie zmienia i nie ma znaczenia że przejściówka z karta ma 3x 8 pin, natywny przewód jest lepszym i bezpieczniejszym wyborem.

Zrobisz jak uważasz ja tematu już ciągnął dalej nie będę, wszyscy też już z tego wyszli jak zauważysz. 

Natywny przewód> przejściówka. 

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

przykro mi, że do tej pory nie otrzymał Pan karty graficznej. Do sprzedającego wysłałam osobną wiadomość, w której proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy. Jeżeli nie odpowie w wyznaczonym terminie, na pewno Panu pomożemy. Wystarczy, że ponownie wezwie nas Pan w dyskusji. MoreleMTO, proszę do 7 stycznia, do godziny 23:59 załączyć potwierdzenie nadania przesyłki z widocznym adresem doręczenia. W przeciwnym razie, będziemy zmuszeni skierować kupującego do wniosku Allegro Ochrona Kupujących, z doliczeniem spłaty do Państwa rachunku.  jeśli w powyższym terminie sprzedający nie załączy potwierdzenia, proszę, aby skorzystał Pan z opcji „poproś o pomoc Allegro”.”

hysterical-laughter.gif

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Gdzie tam 4x pod rzadu puscilem to samo. Wlasnie ten benchmark jest najstabilniejszy, juz predzej w CP wlasnie. 

No ok 2-3FPS, ale to nie jest 300 vs 303, tylko 86 vs 84, lepiej miec niz nie miec. 

Tyle, że ten nowy Transformer 2 ma poprawić jakość kosztem niewielkiej utraty wydajności. Np. niby zmniejsza ghosting. Jeśli grałeś w CP2077 z PT na starym modelu, to pewnie widziałeś jak kolosalną poprawę w oczyszczeniu sceny z artefaktów, szumów dał model transformer. 

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)

Dobra kolejny temat

Coś jest nie tak w ustawieniach/sterownikach bo na szybko chciałem sprawdzić w msi afterburnerze jakieś OC i nawet po daniu suwaków na wysokie wartości nie dzieje się kompletnie nic nawet 1 fps. (Daje zapisz/apply :E

Co jest fizycznie niemożliwe nawet na najgorszym gruzie było by coś wiać a co dopiero na gaming trio xD 

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów