Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Mpro Do czystego rastra w 2560×1440 lepszą *opłacalność* ma RTX 5070 Ti.

- W testach 1440p raster RTX 5080 jest średnio ~10% szybszy (Tom’s: 111.7 vs 101.2 FPS, geomean 14 gier) (Tom’s Hardware).
- U Ciebie cena: 6000 vs 4100 zł = +46% kasy za ~10% FPS → słaby deal.
- Obie mają 16 GB VRAM, więc w 1440p raster nie ma tu „bonusów” z 5080, a do tego 5080 to zwykle więcej prądu/ciepła (ok. 360 W vs 300 W).

5080 brałbym tylko, jeśli chcesz „top bez patrzenia na złotówki” albo planujesz przejście na 4K / cięższe ficzery w przyszłości.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
1 godzinę temu, Zhao napisał(a):

Ciekawe bo ja nic takiego nie otrzymałem - a też sobie zamówiłem i to dość późno bo o 4 :D Płaciłem kartą  

Powiem Ci,że mnie też ten Aorus zainteresował - w ME kusili mnie gaming oc,ale podziękowałem 

No jak Ci wyślą to masz farta. Może anulowali zamówienia biznesowe, bo ja brałem na firmę, całe szczęście że jeszcze TUFa nie zwróciłem. 

Opublikowano
19 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Kolega w poniedziałek kupił PNY RTX 5070 Ti OC za 3609,99 zł (190 zł kod w apce Media Expert), zasilacz FSP/Fortron VITA GM 1000W (ja mu poleciłem, z Techberg za 419 zł). Wczoraj przyszły, jest zadowolony, ma odpowiednią ilość ROP-ów. W tej chwili ma Ryzen 3700x i 16GB 3000MHz. Wie, że procek będzie bottleneckiem, ale planował przejście z AM4 na AM5 przed tym całym syfem. Nie wie, kiedy przejdzie na AM5, przy tym co się z RAM-em odwala. Powiedziałem mu, by ReBAR włączył, zobaczymy, kiedy ogarnie. Kartę miał wcześniej RTX 3060.

Mógłbyś kolegę poprosić o sprawdzenie temperatury i prędkości wentyli pod obciążeniem? Recka na pewnej polskiej stronie ii komentarze są dość negatywne w tej kwestii. 

Wygląda na to, że wersja Plus ma nie trochę, a wyraźnie lepsze chłodzenie.