Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Mpro Do czystego rastra w 2560×1440 lepszą *opłacalność* ma RTX 5070 Ti.

- W testach 1440p raster RTX 5080 jest średnio ~10% szybszy (Tom’s: 111.7 vs 101.2 FPS, geomean 14 gier) (Tom’s Hardware).
- U Ciebie cena: 6000 vs 4100 zł = +46% kasy za ~10% FPS → słaby deal.
- Obie mają 16 GB VRAM, więc w 1440p raster nie ma tu „bonusów” z 5080, a do tego 5080 to zwykle więcej prądu/ciepła (ok. 360 W vs 300 W).

5080 brałbym tylko, jeśli chcesz „top bez patrzenia na złotówki” albo planujesz przejście na 4K / cięższe ficzery w przyszłości.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
1 godzinę temu, Zhao napisał(a):

Ciekawe bo ja nic takiego nie otrzymałem - a też sobie zamówiłem i to dość późno bo o 4 :D Płaciłem kartą  

Powiem Ci,że mnie też ten Aorus zainteresował - w ME kusili mnie gaming oc,ale podziękowałem 

No jak Ci wyślą to masz farta. Może anulowali zamówienia biznesowe, bo ja brałem na firmę, całe szczęście że jeszcze TUFa nie zwróciłem. 

Opublikowano
19 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Kolega w poniedziałek kupił PNY RTX 5070 Ti OC za 3609,99 zł (190 zł kod w apce Media Expert), zasilacz FSP/Fortron VITA GM 1000W (ja mu poleciłem, z Techberg za 419 zł). Wczoraj przyszły, jest zadowolony, ma odpowiednią ilość ROP-ów. W tej chwili ma Ryzen 3700x i 16GB 3000MHz. Wie, że procek będzie bottleneckiem, ale planował przejście z AM4 na AM5 przed tym całym syfem. Nie wie, kiedy przejdzie na AM5, przy tym co się z RAM-em odwala. Powiedziałem mu, by ReBAR włączył, zobaczymy, kiedy ogarnie. Kartę miał wcześniej RTX 3060.

Mógłbyś kolegę poprosić o sprawdzenie temperatury i prędkości wentyli pod obciążeniem? Recka na pewnej polskiej stronie ii komentarze są dość negatywne w tej kwestii. 

Wygląda na to, że wersja Plus ma nie trochę, a wyraźnie lepsze chłodzenie.

Opublikowano (edytowane)

Co mogłem popsuć po wymianie GPU? Komp chodzi głośniej chociaż nowe GPU ma wyłączone wentyle przy przeglądaniu neta a PSU się nie odpala. Albo po prostu mi się wydaje, że głośniej ponieważ się podświadomie bardziej przysłuchuje pracy kompa. Zostały tylko do wyboru jako winowajca wentyle obudowy (które mają 3 sztywne tryby prędkości i nie są sterowane odgórnie w zależności od temperatury w budzie) lub AIO (ale krzywa w biosie została jak była i podczas przeglądania neta jest ok 500 rpm).

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
2 godziny temu, SmogSmok napisał(a):

tldr:

HU: dajcie nowe 5070ti do testów

ASUS: zakończyliśmy produkcję 

HU: czyli więcej nie będzie tych kart?

ASUS: nie będzie

*HU potwierdza info u dostawców i wypuszcza filmik*

*NV dzwoni do ASUS'a aby to odkręcili bo zły PR jest*

ASUS: Halooo te 5070ti jednak będą nowe, to nieporozumienie, wycofujemy co mówiliśmy wcześniej

HU: no to dajcie nowe 5070ti do testów

ASUS: *cisza*

W sumie to moze nie bedzie anulowanej produkcji jak zrobią 1 kartę na miesiąc :E

• Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, Tankietka napisał(a):

Komp chodzi głośniej

Cewki? :) Chociaż w idle nie powinny hałasować.

Raczej placebo. Ewentualnie przy montażu przetrąciłeś któryś wentylator, albo coś podeszło pod łopatki i teraz brzęczy.

Opublikowano
26 minut temu, Fatality napisał(a):

W sumie to moze nie bedzie anulowanej produkcji jak zrobią 1 kartę na miesiąc :E

To by się pokrywało z tymi wcześniejszymi doniesieniami, że teraz priorytetem mają być najlepsze karty z dana ilością pamięci VRAM. 

Fragment najnowszego komunikatu: ASUS będzie nadal wspierać karty GeForce RTX 5070 Ti i RTX 5060 Ti 16 GB i ściśle współpracuje z partnerami w celu stabilizacji dostaw w miarę poprawy warunków. 

Czyli większe dostawy 5060 Ti 16GB/5070 TI będą dopiero, aż sytuacja z pamięciami się unormuje :pajac:

Opublikowano (edytowane)

taaa

Cytat

The GeForce RTX 5070 Ti and GeForce RTX 5060 Ti 16 GB have not been discontinued or designated as end-of-life (EOL). ASUS has no plans to stop selling these models.

Biedny gość z Asusa co się wygadał. Pewnie dostaje teraz konkretny opierdziel jak nie pokazanie drzwi.

BTW. Jak widzę typowy język PRu to mam ochotę w ogóle nie czytać. Równie dobrze można sobie wyobrazić co tam będzie i jak w przypadku użytkowników tego forum to byłby błąd, tak w przypadku pierdololo od PRowców, wyjątki się zdarzają raz na milion.

A jak zobaczę jeszcze bulwa jego mać choć RAZ gdzieś "we're committed"  to chyba coś rozwalę, bo po przetłumaczeniu na zwykły język brzmi "już to kompletnie olaliśmy, ale szef kazał wam pocisnąć ściemę, że wcale nie" :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano
36 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

To by się pokrywało z tymi wcześniejszymi doniesieniami, że teraz priorytetem mają być najlepsze karty z dana ilością pamięci VRAM. 

Fragment najnowszego komunikatu: ASUS będzie nadal wspierać karty GeForce RTX 5070 Ti i RTX 5060 Ti 16 GB i ściśle współpracuje z partnerami w celu stabilizacji dostaw w miarę poprawy warunków. 

Czyli większe dostawy 5060 Ti 16GB/5070 TI będą dopiero, aż sytuacja z pamięciami się unormuje :pajac:

O to ta sama śpiewka, co AMD wczoraj wysmarowało, że współpracują z partnerami aby zapewnić eleganckie ceny bla, bla, bla. Jak wy do wuja bez apokalipsy ramu na premierę nie umieliście wymusić cen a co dopiero z apokalipsą na karku xD 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Mpro napisał(a):

warto brać teraz gaibyte gaming 5070 TI za 4299 zł ? czy lepiej już w tej cenie sobie odpuścić jak nie ma parcia? przejscie teoretycznie z  rtx 2060

Teraz za 4300 albo za rok za 7000-8000?, jesli wtedy bedzie parcie.
Nie bedzie juz taniej na rynku GPU, ceny nigdy nie wroca do starych. 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, some1 napisał(a):

Cewki? :) Chociaż w idle nie powinny hałasować.

Raczej placebo. Ewentualnie przy montażu przetrąciłeś któryś wentylator, albo coś podeszło pod łopatki i teraz brzęczy.

Trochę przelecialem wentyle powietrzem i szmatką, ale tak nic nie widać. Może placebo, ale raczej nie. Chyba wentyle od obudowy zaczęły nagłe głośniej chodzić. 

Cewki na szczęście nie. Asus 5070Ti Prime OC na szczęście póki co nie świerszczy.

8 minut temu, Mpro napisał(a):

warto brać teraz gaibyte gaming 5070 TI za 4299 zł ? czy lepiej już w tej cenie sobie odpuścić jak nie ma parcia? przejscie teoretycznie z  rtx 2060

Gdybym nie trafił ostatnią sztukę Asus 5070 Ti Prime OC za 3780zl to bym kupił Gigabyte Gaming. Drogo, ale lepiej nie będzie i ma fajne chłodzenie. Ewentualnie sledz Komputronik, może się jeszcze pojedyncze sztuki Asus 5070 Ti Prime OC pojawią.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

A jak zobaczę jeszcze bulwa jego mać choć RAZ gdzieć "we're committed"  to chyba coś rozwalę, bo po przetłumaczeniu na zwykły język brzmi "już to kompletnie olaliśmy, ale szef kazał wam pocisnąć ściemę, że wcale nie" :D

Gdy jesteś w dupie z projektem i chcą na naradzie abyś powiedział tak lub nie czy się wyrobicie w termienie. To mówi się: 

Nam też zależy aby skończyć zgodnie z terminem albo nam też jest nie na rękę aby nastąpiło przedłużenie prac w związku z czym zrobimy co w naszej mocy xD :E :rotfl:Nigdy nie dawaj odpowiedzi twierdzącej, bo ktoś gotowy uwierzyć. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Mpro napisał(a):

teraz gaibyte gaming 5070 TI za 4299 zł ?

nie ma juz nic tańszego a dobrego ?

w morelach palit jest/byl za 3900 , za 4200 asus prime na amzonie

ostatki

Edytowane przez miro