Często nie ma innego wyjścia niż zignorować pojemność silnika. To dziś zresztą w dużej mierze rzecz wtórna (nie mówię, że bez znaczenia, ale niekoniecznie mniejszy silnik jest oszczędniejszy).
Co do ostatniego: mowa tutaj o sytuacji - w przypadku PHEV - gdy akumulator i tak jest już rozładowany. Wiadomo, że jeśli zużyłeś prąd z akumulatora (wcześniej ładowanego), to spalanie samego paliwa będzie niższe.
Mam kuge 2,5 fhev polift, miałem przed nią 1,5EB 150KM. I jak mam to porównać niezależnie od mocy i pojemności?
Nad morze z południa Polski 1,5EB wciągał powyżej 130kmh ponad 10l, im szybciej tym więcej. To samo widzę przy niższych prędkościach. Spalanie z trasy mam praktycznie takie samo. Przy prędkościach do 103kmh (tyle zaobserwowałem) potrafi żeglować na prądzie kilka km.
W ankiecie źle kliknąłem zaznaczając, że więcej. Bo...
Mając same 2,5 bez prądu auto spaliło by więcej niż ze wsparciem układu elektrycznego. Odciąża silnik ICE wspomagając go.
Należy porównywać te same silniki ze wsparciem elektro i bez. Baterie też swoje ważą.
Edit
Aha, to co teoretycznie więcej spłalisz na trasie odrobisz w mieście
Zależy od gierki, KCD2 to akurat ma masę takich miejscówek, ale ciśnięcie CPU jest uzależnione od konkretnej opcji w ustawieniach, można to wyłączyć i znacznie odciążyć CPU.
Gierek jest dużo z miejscami procesorowymi. Ogólnie mocniejszy procek to lepsze wyniki na minimalnym fps. Lepsza stabilność.
Każdy sam powinien wiedzieć jaki CPU jest mu potrzebny do jego GPU, gierek nastawów w jakich gra i jaki fps preferuje.
Rekomendowane odpowiedzi