Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To chyba nie jest dobre miejsce na pytanie. Może załóż wątek po prostu. Dodaj screenshoty jak wyglądają te problemy.

Póki co mogę doradzić tyle

- zapytaj chatbota czy to nie są czasem typowe błędy tej gry (migotające światła) Od niedawna Nvidia olewa gaming więc trzeba się spodziewać buraków w sterownikach. Może wypróbuj.. starsze

- może coś z kablem albo zasilaczem, poza bugiem w software gry/sterowników to bym podejrzewał w drugiej kolejności, zakładając, że wcześniej na 3080 też były problemy.

Opublikowano (edytowane)

Polecam taki kurs: 

- kup Meta Questa 2 lub 3

- poużywaj przez miesiąc

(OS Mety się rozsypuje i co nowa wersja to więcej nowych błędów, i tak, w tym przycinek)

Po zobaczeniu jaki tam jest burdel, nic, ale to absolutnie NIC już Cię nie zdziwi :lol2: i nigdy nie uznasz, że "nie no, takiego babola to by nie odwalili w takim poważnym sofcie" ;)

Nvidia przez 4 lata w kółko naprawiała i przywracała bug, przez który na monitorach 120+Hz na pulpicie miałeś zegary karty 3D, co marnowało prąd i powodowało hałas. Dosłownie przez LATA nie potrafili tego naprawić definitywnie i nie zdziwię się, jeśli znowu wróci. 

Dlatego zapytam: A czasem po tym miesiącu nie było jakiejś aktualizacji? Skandalicznych błędów w sofcie można się spodziewać dziś zewsząd. Nvidia, Microsoft, AMD, Intel, a może to być nawte jakaś pierdółka innej firmy jak np. soft do kontroli świecidełek RGB. Poza tym koledzy wyżej dobrze radzą, pobaw się przestawianiem tych ustawień jakie się pojawiły w ostatnich latach, poczynając od Resizable Bar, przez tryby "gaming" windowsa, ustawienia priorytetów dla rdzeni itd itp. itezet. Dziwne ścinki mogą mieć pierdylion powodów i niestety jesteś skazany na grzebanie, choć.. to co było pisane o RAMie mnie zastanawia. Musiałbyś się upewnić, czy na JEDEC zamiast na EXPO jest na pewno lepiej, bo na razie widzę "lepiej ale nadal jest problem". To może być przypadek. Jakby to był problem to powinno być zero-jedynkowo. Problem jest, albo go nie ma. No chyba, że coś jest naprawdę nie halo z kontrolerem pamięci w procu albo pamięcią, albo czymś na płycie co wpływa na pracę pamięci. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Patrzę dzisiaj na ceny kart graficznych, to najtańsze z realnym stanem i dostępnością:
RX 9060XT 16GB - 1900zł
RTX 5060ti 16GB - 2200zł
RX 9070 - 2655zł
RX 9070XT - 2900zł
RTX 5070ti - 3800zł
RTX 5080 - 5300zł
RTX 5090 - 15000zł

Mam dziwne przeczucie patrząc na różne czynniki, że będzie sporo drożej i tendencja zwyżkowa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Patrzę dzisiaj na ceny kart graficznych, to najtańsze z realnym stanem i dostępnością:
RX 9060XT 16GB - 1900zł
RTX 5060ti 16GB - 2200zł
RX 9070 - 2655zł
RX 9070XT - 2900zł
RTX 5070ti - 3800zł
RTX 5080 - 5300zł
RTX 5090 - 15000zł

Mam dziwne przeczucie patrząc na różne czynniki, że będzie sporo drożej i tendencja zwyżkowa.

https://ithardware.pl/poradniki/ceny_kart_graficznych_polska_2026-48044.html

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Ceny będą rosły przez kilka miesięcy, aż się ustabilizują. Sytuacja na rynku poprawi się dopiero wtedy, kiedy produkcja wróci do normy, w 2027/2028 r. :E

Zbytni optymizm. O wiele zbyt optymistyczne założenia. Za wielu wielkim firmom taka dla nas chora sytuacja jest na rękę. 2029-31 raczej. O ile w ogóle.

edit: Choć pewnie Nvidia i AMD wydadzą gówno+AI, typu 6080 64bit 4GB VRAM + superduperAI z dedykowanym DDR3 16GB i ktoś wtedy będzie przekonywał, że no czego marudzicie? Przecież jest zajebiście, 6080tki nigdy nie były tak tanie, 3999zł to wspaniała cena za 80tkę!

...tak jak teraz się często zdarza niektórym udającym, że nie widzą, że 60tka jest dziś 80tką, a 30tka 60Ti.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

@VRman W 2029-2031 r. obecne karty będą niewiele warte. :hihot: No może poza RTX 5090. 

Ale nie będzie ich w sklepach, a z następcami może być gorzej z cenami perf/$ niż ceny jakie mieliśmy pół roku temu. 

Oczywiście mówię o rasterze, bo słupki "with DLSS 7, AI NPC enabled" to wypierd(zie)li w kosmos na pewno ;)

Opublikowano
19 minut temu, VRman napisał(a):

Ale nie będzie ich w sklepach, a z następcami może być gorzej z cenami perf/$ niż ceny jakie mieliśmy pół roku temu. 

Oczywiście mówię o rasterze, bo słupki "with DLSS 7, AI NPC enabled" to wypierd(zie)li w kosmos na pewno ;)

Początek roku 2026 a ty już tak daleko odleciałeś, kupiłeś w końcu tego RTX? 

Opublikowano (edytowane)

Skoro ci z branży DRAM mówią o 2029-31 a Nvidia będzie wykorzystywać każdy pretekst tak jak teraz, aby podbić ceny i przykręcić kurek rynkowi konsumenckiemu, to tak właśnie myślę. 

Do tego wielkie firmy wolą rynki wzrastające, więc udupienie PC jako takiego też im jest na rękę, żeby był cloud gaming. Nvidia i AMD mogą woleć zostać dostawcami GPU do cloud gamingu bo inwestorzy nie chcą słuchać o PC, to "ten rynek nie ma perspektyw na ciągłe i duże wzrosty".

Co do pytania o RTXa. Tak:

Spoiler

Kompa będę montował za rok, ale 5070ti kupiłem już, bo nie chcę ryzykować tego co się stało z pamięciami. RAM kupiłem za późno, za niecałe 700. Dziś 1700. RTXa też za późno - słaby model za ok 3700.

Dziś 4000.

Pewnie na tym stracę albo kasę albo gwarancję, ale raczej niedużo, za to jakbym zobaczył za rok cenę 6000zł za Ventusa 5070ti to bym się z lekka podk(urzy)ł. ;) 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Co do pytania o RTXa. Tak:

Ukryj zawartość

Kompa będę montował za rok, ale 5070ti kupiłem już, bo nie chcę ryzykować tego co się stało z pamięciami

Genialne, strategiczne posunięcie. :hahaha:

Możesz sie nazywac "Genialny Strateg" :) 

Istnieje mała szansa, że karta dojrzeje niczym wytrawne francuskie wino. 

Ale realnie może też spleśnieć jak ser francuski

"La Petite 5070Ti de la Rąsą"

Opublikowano

Jest pewien powód o którym nie napiszę, który by zmienił odbiór z "to śmieszne" na "aha, no chyba że tak" ale niestety zachowam go dla siebie. 

W każdym razie to nie tak, że kupiłem na zapas bo spanikowałem i łohohoho hehehiehe. ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Nikt nie wie co będzie w 2029-2031 roku. 

Dlatego nie ma co odlatywać tak daleko w przyszłość, za około dwa lata powinniśmy dostać serie RTX 60xx. :E

Nie wiadomo co będzie za pół roku, a co mowa o kilku latach w przód.

60xx to powinniśmy dostać za ~rok, a kiedy dostaniemy to się dowiemy tuż przed premierą :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
15 minut temu, tomcug napisał(a):

Ale uważaj z tymi żartami, żeby nam się VRman nie obraził i nie poszedł sobie :)

Nie no pełna kultura, ze szczyptą humoru ala ""La Petite 5070Ti de la Rąsą" wydało mi sie dosc zabawnym porównaniem do trzymania GPU w szafie przez rok, zamiast kupic chocby sprzet za 1000zł i grac :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no, bez przesady, luzik.

Nie mam problemów z żartami na mój temat (o ile nie są przy okazji obrzucaniem błotem które potem zotaje na lata i sprawia, że inni będą widzieć zabłoconego brudasa ;))

A co do karty za 1000 i grania teraz:

Spoiler

Nawet jakbym miał dziś komplet części z 9800x3d i 5090 na biurku, i tak bym w tym roku nie pograł.

Poza tym ja już leję na współczesne gry 2D, a do VR to bez minimum 7500f + 5070 nie ma co podchodzić. W modach do VR dla zwykłych gier przez UEVR to minimum może być 5070ti, 5080 a nawet 4090tka. 

VR umiera. Szkoda sobie psuć tych gier co już są. Muszą starczyć na lata i choć 12400f/5600 + 3060 by dały radę do pogrania w Alyxa, to jednak to ma być super, a nie jako-tako. :)

To będzie "the last hurrah". Ostatni pecet ever jakie będę miał.

No i na pewno nic poza slide showem bym z tego nie uzyskał w UEVR.

Do tego z moim pechem, to pewnie po miesiącu od zakupu używanej karty, by się wzięła i przepaliła :lol2: 

dobra, dosyć tego offtopu. Na temat:

https://videocardz.com/newz/msi-reportedly-raises-geforce-rtx-50-distributor-pricing-asus-and-gigabyte-to-follow

edit: hehehe, byłem o 20s szybszy z tym newsem :lol2:

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/newz/msi-reportedly-raises-geforce-rtx-50-distributor-pricing-asus-and-gigabyte-to-follow

16 stycznia NVIDIA oficjalnie poinformowała swoich partnerów AIC, że wszystkie pakiety pamięci GDDR6 i GDDR7 w zestawie są teraz droższe. O podwyżce cen poinformowali nas znani partnerzy AIC, ale nie będziemy tu podawać dokładnej ceny. Możemy jedynie powiedzieć, że nowe ceny NVIDII są nadal niższe niż te ogłoszone przez AMD partnerom AIB. 

Wygląda na to, że cena 4000 złotych za podstawowe modele RTX 5070 Ti długo się nie utrzyma. 

Edytowane przez Radio Tirana