Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Bo nie miałem w planie kupować grafiki?

Zresztą, co to za argument? A czemu nie kupiłeś kartonu ramu, a teraz za niego nie kupujesz mieszkania?

Jak łatwo się wypowiadać po fakcie ;) 

JA o chlebie Ty o niebie.

Sam potwierdziłeś ze nie potrzebujesz, a kupiłeś bo drożeją. Skoro potrzebujesz w przyszłości to mogłeś kupić jak były tańsze prawda? 

Ale spoko, nie musisz się tłumaczyć bo ja nawet o Tobie nie pisałem, sam się uruchomiłeś :E 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

No to fajnie. Gdybym umiał przewidywać przyszłość, że mi będzie potrzebna grafika, to kupiłbym jak ceny były normalne :E

@galakty

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem ;)

Grafikę będę potrzebować za jakiś czas, ale o tym, że będę potrzebować dowiedziałem się parę tygodni temu i od razu kupiłem po cenach jakie były ;)

Więc jak miałem kupić jak ceny były normalne jeśli w ogóle nie planowałem zakupu?

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
21 minut temu, MadDog napisał(a):

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5070-ti-gaming-trio-oc-16gb-gddr7-dlss4-14980126/

co oni tam palą w tych Morelach? :E

Kurde Morele .... podzielcie się tym co tam macie :pijaczyna:

W Komputronie nie lepiej. Prime z linka kosztował jesienią około 4500 pln :sad:

https://www.komputronik.pl/product/950729/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5080-prime-oc-16gb-dlss-4.html

• Haha 4
Opublikowano
25 minut temu, MadDog napisał(a):

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5070-ti-gaming-trio-oc-16gb-gddr7-dlss4-14980126/

co oni tam palą w tych Morelach? :E

Kurde Morele .... podzielcie się tym co tam macie :pijaczyna:

Morele czyta newsy :E 

https://videocardz.com/newz/msi-reportedly-raises-geforce-rtx-50-distributor-pricing-asus-and-gigabyte-to-follow

Opublikowano
1 minutę temu, Alonzo napisał(a):

W Komputronie nie lepiej. Prime z linka kosztował jesienią około 4500 pln :sad:

https://www.komputronik.pl/product/950729/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5080-prime-oc-16gb-dlss-4.html

Komputronik to akurat dziwny jest. Zaobserwowałem to po swojej sztuce, bo patrzyłem jak w górę poszła. Jako jedyni mają po 4800 i inni 4100, patrzę na następny dzień mają 4100, a na kolejny dzień znów 4800.  Ciężko to wytłumaczyć nowymi dostawami, bardziej że próbują na tym wszystkim zarobić i bawią się marżą. 

Opublikowano

@Garru

W przypadku Morele, tak jak mówiłem, kupiłem za 4150 zł i mieli ich w bród patrząc ile osób wzięło.

Później się skończyły (były niedostępne) i z nową partią były po 4600 zł.

Te też się skończyły i teraz mają cenę 5400 zł.

Opublikowano

W Komputroniku można było na przestrzeni zeszłego roku upolować kartę w dobrej cenie w stosunku do reszty dużych sklepów ale teraz to stwierdzenie jest historią, teraz  chyba zaczęli  wyprzedać rynek w rosnącym trędzie cen

Opublikowano
49 minut temu, Garru napisał(a):

Komputronik to akurat dziwny jest. Zaobserwowałem to po swojej sztuce, bo patrzyłem jak w górę poszła. Jako jedyni mają po 4800 i inni 4100, patrzę na następny dzień mają 4100, a na kolejny dzień znów 4800.  Ciężko to wytłumaczyć nowymi dostawami, bardziej że próbują na tym wszystkim zarobić i bawią się marżą. 

Ceny zasysa pewnie z hurtowni na bieżąco. Czasem jakiś się babol trafi i jak zakupisz, to czasem się uda dostać a czasem będą dzwonić, że ni wuja się nie uda się załatwić w tej cenie i jest lipa po stronie hurtowni.  

3 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

Jak fantastyczna cena. Gdybym tylko potrzebował 32GB VRAMu do wyświetlania pulpitu i oglądania jutuby, to jak znalazł. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Bo dokładnie w takim celu się to robi.

Zobacz co się dzieje w tym temacie.

"Kupuj, kupuj nie czekaj."

"A nie mówiłem, było słuchać."

"Ostatnie szansa" i podawanie cen.

Tutaj wręcz parę nicków podpada pod naganiaczy którym się płaci za pisanie tych bzdur :D

To samo pierdu-pierdu (że kupujący to idioci, skalperzy, naganicze, panikarze) wypisywali

- odnośnie RAMu :E

Przecież to nie przez ludzi z forum na całym świecie tak jest. To nie przez tych naganiaczy insiderzy z branży DRAM mówią o roku 2029-31.

I "kup teraz bo będzie drożej" to nie są bzdury. To jak się okazało mądra porada.

Gdy spece od "panika, to tylko panika" pisali swoje mądrości w wątku o RAMie, ten już zdrożał do 500-700. Nadal gadali, że oni są mądrzejsi, bo nie panikują. Teraz ten RAM jest za 1600. 

Nie zdajecie sobie sprawy, że z wypisywania takich bzdur wynikają konkretne konsekwencje? 
Gdyby ktoś wtedy (gdy było po 500-700) was posłuchał, to by teraz był bez RAMu, albo o 1100zł biedniejszy przy zakupie 2x16GB.

Nic to dobrego nie przyniosło. Było pisane dla pogłaskania swojego ego i swojej mądrości, dla pośmiania się z tych "panikarzy" i "naganiaczy". A tylko mogło zaszkodzić.

- Z kartami sytuacja jest zupełnie inna, nikt się nie spodziewa + 200% do cen, ale jednak Jensen też opiera te podwyżki i niedobory o problem z pamięciami, więc jest tu wspólny mianownik. Wiemy, że jest zagrożenie, że poza xx90 nic od NVidii przed początkiem 2028 nie dostaniemy. Jest bardzo realne, że za chwilę wejdziemy w 2 lata, gdzie poniżej 4500zł karty od NV na poziomie 5070ti nie da się kupić. I analogicznie z 5080tką. 

Naprawdę wątpię, aby tu byli jacyś marketingowcy czy właściciele sklepów - "naganiacze". 

Naganiaczem to może być "nieoficjalna" wypowiedź jednego producenta kart. Ale też nie dwadzieścia różnych, zgodnych ze sobą.

Nvidia pokazuje :dupa: a nie żadni mityczni "naganiacze".

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, VRman napisał(a):

Gdy spece od "panika, to tylko panika" pisali swoje mądrości w wątku o RAMie, ten już zdrożał do 500-700. Nadal gadali, że oni są mądrzejsi, bo nie panikują. Teraz ten RAM jest za 1600. 

Masz już trochę nieaktualny cennik. Potrzebowałem RAM i kupiłem 32 GB za 1800 zł jakiś czas temu. Teraz te same kostki 2600 zł :/

W xkomie najtańszy zestaw 32 GB 1839 zł obecnie :mad:

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Masz już trochę nieaktualny cennik. Potrzebowałem RAM i kupiłem 32 GB za 1800 zł jakiś czas temu. Teraz te same kostki 2600 zł :/

o 2x16 mi chodziło.

Obecnie jest lekka korekta:

Spoiler

image.thumb.png.f90806f85085669c99e1e86caf55bf29.png

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, VRman napisał(a):

o 2x16 mi chodziło.

Obecnie jest lekka korekta:

Pokaż ukrytą zawartość

image.thumb.png.f90806f85085669c99e1e86caf55bf29.png

Tylko ta koretka wynika z prostego mechanizmu cenowego, a nie z tego ze RAM stal sie tanszy. 

Retailerzy przez chwile sprzedawali przy rosnacych cenach sporo (bo kazdy chcial kupic zanim pociag odjedzie) > rynek sie nasycil i sprzedaz zwolnila.
Retail teraz zbijaja ze swojej marzy zeby 'dalej' utrzymac sprzedaz (slupki sie przeciez musza zgadzac). Nie bylo zadnych sygnalow do tej pory zeby ceny w jakikolwiek sposob spadly na trasie surowce > producent > dystrybutor. To po prostu retailowcy zbijaja ze swojej wywindowanej marzy.

Edytowane przez oldfashioned
  • Upvote 2