Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, leven napisał(a):

Nvidia pisze, że zawiesza produkcję kart na pół roku ? Teraz, a co będzie za następne pół roku ? Karty z 12GB Vram pójdą do formaliny, jak to opisał Tomek :E

Nikt nic nie zawiesza, to są fantazje mitomana Moore's Law is Dead. 

Niższe dostawy wynikają ze słabszej dostępności pamięci, ale przecież nikt nie zatrzymuje linii produkcyjnych w TSMC. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Niższe dostawy wynikają ze słabszej dostępności pamięci, ale przecież nikt nie zatrzymuje linii produkcyjnych w TSMC. 

I co, nvidia składa na kupkę chipy i czeka na lepsze czasy z ramem aby później, nie wiem, zalać rynek?

Nie, produkcja jest przesuwana w stronę akceleratorów AI. To co my się dowiadujemy teraz, to pewnie nvidia plany już realizowała od roku ;) 

Zwróć uwagę, że to nie jest tak, że brakuje kostek pamięci. Niczego nie brakuje. Kostek jest odpowiednia ilość względem chipów ;) 

To samo tyczy się Appla

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nikt nic nie zawiesza, to są fantazje mitomana Moore's Law is Dead. 

5090 już w połowie 2025 była EOL według takich głupoli, ale ludzie, którzy to oglądają są jeszcze głupsi :hihot:

Opublikowano

Nvidia po prostu przestaje robić karty graficzne na rzecz akceleratorów AI.

Może się nawet okazać ze jak karty "wrócą" to już nie będą to te same wersje a SUPERKI.

Z wyjątkiem oczywiście 5090.

I wszystkie, łącznie z 5090 będą odpowiednio już droższe.

A lud będzie gotowy na zaakceptowanie nowych cen, powtórka z czasów krytpogówna.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Dla tego kupiłem słabszego 5060ti 16GB, zamiast mocniejszego 5070 12GB. Nvidia pisze, że zawiesza produkcję kart na pół roku ? Teraz, a co będzie za następne pół roku ? Karty z 12GB Vram pójdą do formaliny, jak to opisał Tomek :E 

Tak z tym, że 5060TI jest jednak z 25-30% wolniejszy od 5070. Wiec to też niby fajnie, ale jendak tej wydajnosci bedzie brakowac. Szczegolnie jak ktos mysli o VR i w miare zjadliwej grafice, jeżeli ktos mysli o grze z path tracingiem. Przełożenie jest dosc spore. Z 94FPS robi sie 57 w VR. 

f2.thumb.jpg.3afae7d0ccc470dc24160187d2917b39.jpg

F1.thumb.jpg.2af33a7b36597f4d883333195c7c68d3.jpg
Starałem sie nie ruszac glowa zeby pokazac jakie jest przelozenie z 2D na VR. Dosc duzo sie jednak FPS traci a ram wywala odrazu pod korek.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Nic to nie da ta karta już jest za słaba :hihot:

:dupa:

7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak z tym, że 5060TI jest jednak z 25-30% wolniejszy od 5070. Wiec to też niby fajnie, ale jendak tej wydajnosci bedzie brakowac. Szczegolnie jak ktos mysli o VR i w miare zjadliwej grafice, jeżeli ktos mysli o grze z path tracingiem. Przełożenie jest dosc spore. Z 94FPS robi sie 57 w VR. 

f2.thumb.jpg.3afae7d0ccc470dc24160187d2917b39.jpg

F1.thumb.jpg.2af33a7b36597f4d883333195c7c68d3.jpg
Starałem sie nie ruszac glowa zeby pokazac jakie jest przelozenie z 2D na VR. Dosc duzo sie jednak FPS traci a ram wywala odrazu pod korek.

RAM pod korek, a jednak 12GB Vram daje lepszy wynik, niż 16GB Vram ? 

Opublikowano
6 minut temu, leven napisał(a):

Skąd wiadomo, że pod korek? Wiele gier alokuje od razu cały vram, ale to nie znaczy, ze cały jest potrzebny :)

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, leven napisał(a):

:dupa:

VR na pewno nie, Mysle, że w VR jednak 5060Ti 16GB dałoby ogólnie lepszą jakosc obrazu. Mimo teoretycznie sporo nizszego FPS w 2D. To mialbys wiecej mozliwosci ustawien.  W każdym bądź razie na 5060Ti nie wlaczysz ani path tracingu, ani prawdopodobnie RT, a to wlasnie sporo vramu zuzywa.

12 minut temu, MaxaM napisał(a):

Skąd wiadomo, że pod korek? Wiele gier alokuje od razu cały vram, ale to nie znaczy, ze cały jest potrzebny :)

Bo jak wjeżdzasz do dogtown to potrafi albo zdropic fps do 10-20 albo wywalic z gry. A juz sam fakt, że podczas rozgrywki zuzywa 15,5GB (used mem) sporo mowi. Po prostu na 16GB na przykladzie cyberpunka nie wjezdzasz do dogtown, albo po prostu zmniejszasz rozdzielczosc, ale to juz jest mocno zauwazalne. A gra i tak dobija pod korek
Można też wyłączyc path tracing, ale obraz jest wtedy co tu duzo mowic kiepski. Jest duza roznica pomiedzy RT i RR, a PT i RR. Szczegolnie w jakis parkingach zadaszonych albo podziemnych, gdzie z RT masz pod spodem samochodu jasno wyglada to po prostu beznadziejnie, tam gdzie powinen byc cien cos sie swieci itp. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Raczej niezależnie od tego czy 8, 12 czy 16GB VRAM, to 5060 i tak się nie bardzo do VRu nadaje. 

Do natywnych gier w większości tak (bez MSFS, AC i kilku innych) ale o UEVR to raczej można zapomnieć na takiej karcie. Na YT jest filmik gdzie gość  stara się odpowiedzieć na pytanie w 2023r. czy 4060Ti 12GB się nadaje do VRu, i mu wyszło, że od biedy, ale o pełnej płynności czy sensownych ustawieniach w niektórych grach można zapomnieć i radził, żeby uznać, że jak do VR to 4080tka jest tym rozsądnym minimum. Oczywiście bardzo ważne w co ktoś grywa, może gość wybrał gierki pod siebie i akurat trafił na "cięższe".

A teraz już nie będzie prawie żadnych gier VR na PC - jedyna opcja to modowanie bardzo ociężałych gier na Unreal Engine przez UEVR.

Także chyba nie ma co w ogóle dywagować czy ten RAM się z VR przyda. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, VRman napisał(a):

A teraz już nie będzie prawie żadnych gier VR na PC

Co Ty znowu wymyslasz?

10 minut temu, VRman napisał(a):

czy 4060Ti 12GB się nadaje do VRu, i

I co to jest za karta bo o niej nie słyszałem.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Proroctwo spełniło się wyjątkowo szybko :hihot: link bezpośredni: KLIK

Pokaż ukrytą zawartość

Screenshot_20260123-154335.Opera.thumb.png.7f45d9f58b375f152dda327063585699.png

No już 5070Ti podbija pod 5k modele średniej półki, pewnie w pn-wt już 5k przekroczą. Pomyśleć, że to jeszcze ceny przed podwyżką Nvidii. Jak jednorazowo walnie 30% to nawet nie zaboli, to spowoduje zawały. :pijaczyna: 
Ten 5080 w x-kom to pewnie już po podwyżkach Nvidii.

Edytowane przez Garru
Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Proroctwo spełniło się wyjątkowo szybko :hihot: link bezpośredni: KLIK

Ukryj zawartość

Screenshot_20260123-154335.Opera.thumb.png.7f45d9f58b375f152dda327063585699.png

Grubo pojechali z cena za RTX 5080, 14 stycznia taniej sprzedali RTX 4090. :E

obraz.thumb.png.63f6d73ed07504fc652ade9edaf70418.png

2 godziny temu, leven napisał(a):

Wypraszam sobie, ja mam 5060 ti  !!!   :lol2:

Też chcę, ale 2323 zł za model, który mnie interesuje nie dam.  :wariat:

Opublikowano
35 minut temu, Doamdor napisał(a):

Grubo pojechali z cena za RTX 5080, 14 stycznia taniej sprzedali RTX 4090. :E

obraz.thumb.png.63f6d73ed07504fc652ade9edaf70418.png

Też chcę, ale 2323 zł za model, który mnie interesuje nie dam.  :wariat:

Kupujesz INNO3D, robisz UV  0955mv + OC 3000MHZ GPU + 2000MHZ Vram  i masz kulturę.

Wentylatory GPU nie przekraczają 45% ponieważ tak ustawiłem w programie FanControl.

1.png

2.jpg

3.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Co Ty znowu wymyslasz?

No przecież PC VR leży i kwiczy. Nawet standalone zanika. Żadnej dużej wysokobudżetowej gry nie chce zrobić nawet Valve. Są kokpitówki, są mody. Do teraz były jeszcze jakieś porty ze standalone i PSVR2, ale Sony też nie wkłada w V R już kasy, a developerzy masowo lamentują, że nie dają rady. 

2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

I co to jest za karta bo o niej nie słyszałem.

Literówka.