Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Dziwne żeby wiedział co się dokładnie stało jak go przy kompie nie było. Prawdopodobnie przegrzał ten kondensator gdy lutowal złącze i już tylko kwestią czasu było kiedy padnie.

Jak przegrzał to wszystkie w polu gdzie było grzane gniazdo tylko ten jeden pierwszy padł.

Podstawowy błąd używanie hota do wlutu i wykuty gniazda wszystko wokół przegrzane łącznie z PCB to jest grube PCB więc potrzeba dużej ilości ciepła.

Nie wiedziałem, że diagnozę sprzętu elektronicznego da się wykonać tylko jak właściciel ma wlepione gały w PCB przez cały okres korzystania z niego.

Opublikowano
3 godziny temu, Hilt0n napisał(a):

Temperatura pokoju 16 °C

Specjalnie czy na co dzień w lodówce takiej siedzisz? :)

Pytam bez złośliwości, mam znajomego co utrzymuje w mieszkaniu 15C-19C w zależności jak mu gorąco 😎

Chłop przy -5C chodzi w podkoszulce i skórzanym plaszczu po dworze 🧐 

• Haha 3
Opublikowano
24 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Specjalnie czy na co dzień w lodówce takiej siedzisz? :)

Pytam bez złośliwości, mam znajomego co utrzymuje w mieszkaniu 15C-19C w zależności jak mu gorąco 😎

Chłop przy -5C chodzi w podkoszulce i skórzanym plaszczu po dworze 🧐 

Dla snu to takie 16 stopni jest bardzo optymalne, ja sam nie trzymam więcej niż 18, bo po prostu za ciepło, a też nie ma mnie co grzać :) ale co człowiek to inny organizm.

Kiedyś u kumpla jak się siedziało, to z takim piecykiem na butlę gazową za plecami, bo miał po 6-7 stopni w pokoju :E stara kamienica, stare okna, sufit wwuj wysoko. EOT

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Jak przegrzał to wszystkie w polu gdzie było grzane gniazdo tylko ten jeden pierwszy padł.

Podstawowy błąd używanie hota do wlutu i wykuty gniazda wszystko wokół przegrzane łącznie z PCB to jest grube PCB więc potrzeba dużej ilości ciepła.

Nie wiedziałem, że diagnozę sprzętu elektronicznego da się wykonać tylko jak właściciel ma wlepione gały w PCB przez cały okres korzystania z niego.

Jak już resztki karty dotrą do NWR to odcinek może być ciekawy. Plastiki od złączy wentyli nie są nadtopione czyli tak jakby temp nie była wysoka od tej strony, ale może za długo a może ten kondensator już w fabryce miał wadę produkcyjną.

IMG_20260219_005745.thumb.jpg.cb855d46d6520d4aec5b4cc2e0b1400f.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Dla snu to takie 16 stopni jest bardzo optymalne, ja sam nie trzymam więcej niż 18, bo po prostu za ciepło, a też nie ma mnie co grzać :) ale co człowiek to inny organizm.

Kiedyś u kumpla jak się siedziało, to z takim piecykiem na butlę gazową za plecami, bo miał po 6-7 stopni w pokoju :E stara kamienica, stare okna, sufit wwuj wysoko. EOT

Mam dokładnie tak samo i jakiś wewnętrzny termometr. Muszę mieć nie więcej jak 18 stopni, zwłaszcza w pokoju w którym śpię. Jak tylko dobije do 19 nawet jak przypuśćmy gram to od razu wstaje i uchylam okno. Poniżej 16 robi się niekomfortowo, ale te 17-18 to dla mnie idealne i jak jest więcej to źle się czuje. Wszyscy znajomi na odwrót w zimie na full ogrzewanie, 25-26 stopni i siedzą w samych gaciach. Dla mnie niewyobrażalne, ale tak mam od zawsze, nawet bardziej lubię zimę niż lato :E To znaczy mogłoby być w roku 2-3 miesiące lata i reszta zima ;)

• Like 2
Opublikowano

To widzę że nie jestem sam :) A lubię porządnie przewietrzyć przed snem, szczególnie w zimie. Ogólnie lubię jak jest ciepło, ale to muszę być albo gdzieś nad wodą, czy w plenerze. I też nie czaję ludzi co mają ponad 20 stopni w domu (25-26 sic!), dla mnie to już jest przesada i nawet w samych gaciach leciało by ze mnie. Cóż kiedyś się robiło w warunkach ciężkich, gdzie ponad 40 stopni na hali i do tego rzucać żelastwem rozgrzanym do 1200 stopni :E może to przez to wewnętrznemu termometrowi się popierdzieliło :) no ale nie narzekam. a najważniejsze że nie trzeba aż tyle płacić za ogrzewanie :D 

• Like 1