Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ale to fakt, co z tego, że na 5070 można odpalić PT, jak trzeba do tego ciąć tekstury, żeby nie było spadków przy dłuższej grze.

to nie jest karta do ultra, cos obciac to nie wstyd

a tam jest 12gb a nie 6gb zeby to byl koniec swiata, pt i tak bedzie lepsze niz na radeonie

a jak nie bedzie zainteresowany pt (bo pewnie nie bedzie na 5070) to samo dlss to klasa wyzej (czym na 5070 pewnie bedzie bardziej zainteresowany niz pt)

4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Fakty? Jakie fakty.

nie bylo widac? to zacytuje:

6 godzin temu, kubikolos napisał(a):

pozniej wychodzi jakies rt, pt, srete, dlss 5 a ty wszystko masz stare, gorsze, opoznione (zanim amd skopiuje)

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tłumaczę Ci kolejny raz że nie narzekam tylko wyrażam swoje zdanie i opinie oparte na własnym doświadczeniu. Jak tego nie rozumiesz to współczuję i z Bogiem, szkoda mojego czasu żeby Ci to tłumaczyć.

Zresztą, kompletnie mnie to grzeje co tam sobie w głowie ubzdurałeś, i jakie masz rozterki z tym związane.  Jeśli ktoś lubi/potrzebuje albo po prostu z jakichś względów musi to niech gra i na 1280x640. Przecież to nie ja będę się z tym mierzył.

I nie ja wymyślam tylko Ty robisz jakieś fikołki logiczne i uprawiasz antyczną filozofię. Wyłożyłem Ci tak prosto że prościej się nie da a Ty dalesz szukasz jakichś wymówek :D 

Nic mi się nie pomyliło bo nie przypominam sobie żebyś tutaj deklarował posiadanie choćby chwilowe jakiejkolwiek karty z serii 5xxx. Natomiast zawsze masz w tej kwestii najwięcej do powiedzenia lol.

Także z mojej strony EOT.

Oświeć nas może co takiego mają w sobie nowe RTX'y 5xxx że nie można się wypowiadać na ich temat jak się ich nie posiada.

I Ciesze się ze sobie to wyjaśniliśmy. Obym nie musiał wracać do tego tematu.

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

EDIT: Mnie to śmieszy po prostu, bo zachowujesz się jak jakiś dzieciek :D 

14900 szrot BO MI  nie pasuje że ssie tyle i tyle prądu i że wszędzie piszą że te procki się palą już w samym pulpicie.

5090 to gówno BO MI nie pasuje że żre prądu jak smok i ma wtyczkę 12vhpwr - czekaj, moja karta też ją ma lol

No nie raz czytałem takie mądrości. Równie dobrze mógłbym pisać że SL500 to śmietnik bo DLA MNIE pali za dużo, jest drogi w eksploatacji i tak samo dojadę do pracy Toyotą Corollą. Albo że Ryzen 9 9950X3D to gówno bo DLA MNIE kosztuje za dużo, wydajność w grach słabsza od 9800x3d nieżadko i żre więcej prądu.

Jak coś nie trafia w moje gusta albo potrzeby to nie równam tego z gównem tylko dlatego że mi nie odpowiada z jakichś względów produkt.

Jak chłopie nie umiesz ocenić rozmowy i wyrywasz wszytko z kontekstu to pewnie nawet dobranocka cię wprawia w konsternacje.

Opublikowano
54 minuty temu, kubikolos napisał(a):

nie bylo widac? to zacytuje:

No to może czytaj ze zrozumieniem. Najnowsze tytuły jak RE:R pokazują, że 9070XT wypada porównywalnie z 5070ti w RT/PT, w rastrze jest najczęściej na korzyść RX. 
Srete to nie wiem co masz na myśli. DLSS 5 jeszcze nie wyszedł więc to takie pisanie kijem na wodzie.
A FSR 4+ i ich generator klatek są ok i jakoś drastycznie nie odstają od DLSS. Przeciętny Kowalski nie zauważy różnicy.
I za te ficzery dopłata przynajmniej 1000zł? No bezsens i utylizacja pieniędzy. 
No ale tacy fanboye jak Ty tego nie dostrzegą. Tak na marginesie jaką kartę graficzną posiadasz?

Opublikowano

panie fanboyu, ale to ty masz rtxa, jak widac doplata czasami jest uzasadniona  XDDDDDDDDDDDDDDD

nie wiem po co mam sie dalej powtarzac skoro masz problem z faktami (wiec tym gorzej dla faktow?)

amd ma gorsze rozwiazania i wprowadza je z opoznieniem bo to nvidia wyznacza kierunek od lat a amd potrzebuje troche czasu na skopiowanie (belkotu o dlss nie komentuje, to sie tyczy kazdego poprzedniego dlss)

to ze ty sobie to uwazasz za nieistotne, niewazne i w ogole to kowalski nie zauwazy to nie ma zadnego znaczenia, pytales o fakty to dostales

Opublikowano

@kubikolos Piszę Ci konkrety, opieram na faktach, a Ty odwracasz kota ogonem i jeszcze coś o bełkocie wspominasz.
Zgoda, że rozwiązania zielonych są lepsze - sam dopłaciłem 150zł do 5070ti, względem 9070XT, bo tak wyglądały wtedy realia.
No ale naprawdę.... 1000zł+? Nie lubisz AMD - nie kupuj... ale nie odradzaj innym co w ich budżecie (2500zł) czerwoni zjadają i wypluwają ofertę zielonych.
Z resztą, na dzień dzisiejszy ceny RTX to jakiś chory sen.

Opublikowano

@kubikolos

Gorsze nie oznacza z automatu że są złe.

Zobaczymy, co teraz z Nvidia będzie, bo biorąc pod uwagę jak bardzo skupiają się na AI a poziom jakości ich sterowników naprawdę pozostawia już wiele do życzenia to ciekawy jestem co oni tam jeszcze zlewają, bo szkoda im czasu i kasy marnować na rozwiązania dla "graczy".

To, że AMD jest w tyle nie robi automatycznie z Nvidii firmy objawionej. Wręcz przeciwnie, robi się coraz gorsza po części przez monopol.

• Upvote 1
Opublikowano

Gdybym miał dopłacać to już do 5080.

Gdyby 9070XT miał więcej vRAM wtedy nawet na 5070 Ti bym nie spojrzał.

Nvidia powoli niszczy swoja reputacje jako solidny producent GPU, ale z drugiej strony AMD kompletnie tego nie wykorzystuje.

Może warto więc przystanąć na chwile i pomyśleć, dlaczego tak się dzieje, i czy w dużej mierze winy za to wszytko nie ponoszą tak naprawdę sami gracze którzy pomimo wpadek i ciągłych problemów i tak kupują wszytko, jak leci.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Gdybym miał dopłacać to już do 5080.

Dla mnie RTX 5080 jest mało atrakcyjny przy istnieniu 5070ti. Za duża dopłata, za mała różnica wydajności ale to mój punkt widzenia.
Gdyby 5070ti "odziedziczył" VRAM po 4070ti, to już bym drastycznie inaczej na to patrzył.
Jeszcze kwestia rozdziałki. Do 1440p takie 5070ti/9070XT są idealnym wyborem.

Opublikowano

dyskusja o monopolu to inny temat niezwiazany z ta rozmowa

jesli ktos zakupem chce ratowac amd / rynek to jest to nowy detal ktory moze zmienic wynik

17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Piszę Ci konkrety, opieram na faktach, a Ty odwracasz kota ogonem i jeszcze coś o bełkocie wspominasz.

przeciez ja caly czas pisze to samo, wypisalem kilka faktow a ty mi cos o doplatach, o tym ze ktos nie zauwazy roznicy, ze to prawie to samo, przeciez to jest belkot XD i tak od kilku postow

18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No ale naprawdę.... 1000zł+? Nie lubisz AMD - nie kupuj... ale nie odradzaj innym co w ich budżecie (2500zł) czerwoni zjadają i wypluwają ofertę zielonych.

no wlasnie znowu to samo, jakie znowu 1000zl? caly czas dyskutujesz ze soba o jakims 1k, teraz jeszcze szukasz czego kto nie lubi bo wypisalem ..kilka faktow XD

w ogole nie pisalem o cenach ale niech ci bedzie, spojrze, autor pisal o 5060ti/5070, potem 9070, gdzie tam 1000zl - nie wiem, 5070 i 9070 kupi za tyle samo w zasadzie, ty podobno cos doplacasz

testy na ithardware i srednia wydajnosc z gier: smieszna przewaga rx, w ogole nie rekomensuje tego ze to produkt z gorszymi technologiami

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Dla mnie RTX 5080 jest mało atrakcyjny przy istnieniu 5070ti. Za duża dopłata, za mała różnica wydajności ale to mój punkt widzenia.
Gdyby 5070ti "odziedziczył" VRAM po 4070ti, to już bym drastycznie inaczej na to patrzył.
Jeszcze kwestia rozdziałki. Do 1440p takie 5070ti/9070XT są idealnym wyborem.

Nie no tutaj bezapelacyjnie 5080 jest mega słabo opłacalna karta.

Ale jak już miałbym dopłacać to, chociaż żeby było można poczuć, do czego a tutaj wydajność jest wyższa pod każdym względem i od 5070 Ti i 9070XT.

I w sumie, docieramy znowu do tego samego punktu. Wszystkie te karty są mehhhh, szczególnie gdy posiadamy coś pokroju nawet 4070 Ti który ma tylko 12GB vRAM.

No ale jak mi zaraz ktoś mi tu napisze, że narzekam, to z miejsca dostanie bana. :miotacz:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, kubikolos napisał(a):

przeciez ja caly czas pisze to samo, wypisalem kilka faktow a ty mi cos o doplatach, o tym ze ktos nie zauwazy roznicy, ze to prawie to samo, przeciez to jest belkot XD i tak od kilku postow

no wlasnie znowu to samo, jakie znowu 1000zl? caly czas dyskutujesz ze soba o jakims 1k, teraz jeszcze szukasz czego kto nie lubi bo wypisalem ..kilka faktow XD

w ogole nie pisalem o cenach ale niech ci bedzie, spojrze, autor pisal o 5060ti/5070, potem 9070, gdzie tam 1000zl - nie wiem, 5070 i 9070 kupi za tyle samo w zasadzie, ty podobno cos doplacasz

testy na ithardware i srednia wydajnosc z gier: smieszna przewaga rx, w ogole nie rekomensuje tego ze to produkt z gorszymi technologiami

~1000zł jest między 9070XT, a 5070ti. Konkurencyjne karty do których piję. Proszę. Wycinki sprzed chwili z ceneo. Już pomijam, że "Gaming OC" jest 2 modele wyżej od podstawowego "Windforce" jeżeli chodzi o samo chłodzenie.
97XT.thumb.png.31f875d2625391ad0007aa0fef7fe50e.png
57ti.thumb.png.6ecb208fd6a14ea255ca89cdecf65b5a.png
Wspominałem do autora tematu, że do rozważenia są tylko RX 9070 (~2500zł), RX 9070XT (~2900zł) i RTX 5070ti (~4100zł) ze względu na 16GB VRAM, z resztą patrz uważnie co sam napisał:

6 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Hmm, muszę się zastanowić i najwyżej wezmę tego 9070 na próbę - jak będą jakieś jajca ze sterownikami to oddam. Zasiłka też chyba da radę, ma nawet zasilanie 2x8 :)

Jednak w 5070 boli 12 GB Vramu, a przesiadać się z karty 16 GB na 12 to też żart :E

Więc 5070 odpada całkowicie w rozważaniach bo odrzucił go sam autor, a Ty @kubikolos będziesz mu usilnie go wciskał?

Jak dla mnie to Ty chyba Radeony widziałeś tylko na zdjęciu skoro nie jesteś w stanie konstruktywnie podejść do tematu i powtarzasz jak papuga jakieś zasłyszane ogólniki.
Zobacz, że na forum jest wiele doświadczonych użytkowników, co przerzucili/przerzucają tonę sprzętu i jakoś normalnie są w stanie powiedzieć coś ciekawego o różnych kartach i docenić ich plusy oraz wskazać minusy.
Takie negowanie AMD dla negowania to domena fanboystwa, nic więcej.

32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie no tutaj bezapelacyjnie 5080 jest mega słabo opłacalna karta.

Ale jak już miałbym dopłacać to, chociaż żeby było można poczuć, do czego a tutaj wydajność jest wyższa pod każdym względem i od 5070 Ti i 9070XT.

I w sumie, docieramy znowu do tego samego punktu. Wszystkie te karty są mehhhh, szczególnie gdy posiadamy coś pokroju nawet 4070 Ti który ma tylko 12GB vRAM.

No ale jak mi zaraz ktoś mi tu napisze, że narzekam, to z miejsca dostanie bana. :miotacz:

No ja bym powiedział, że jesteś w tej chwili "zaszachowany".
Nie patrząc na opcje downgrade, bo po co - masz tylko parę sensownych ścieżek.
a) Zostać na tym co masz
b) Sprzedać 4070ti i kupić RX 9070XT
c) Sprzedać 4070ti i kupić RTX 5070ti
d) Sprzedać 4070ti i kupić RTX 5080
e) Sprzedać 4070ti i kupić RTX 5090

Opcje "d" i "e" nieopłacalne (za duża dopłata), opcja "c" bezsensowna (za duża dopłata do zbyt małego skoku wydajności), opcja "a" zasadna w której tkwisz obecnie, no i opcja "b" którą bym szedł, bo niewielkim kosztem miałbyś skok wydajności, więcej VRAM, spokój na dalszy czas. 

Powiedz mi ile gwarki Ci zostało na 47ti? Ja mam tak, że raczej staram się GPU sprzedawać jak ich okres gwarancji zbliża się do ~6 miesięcy.

Edytowane przez Lameismyname
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

czyli tak jak myslalem, tym gorzej dla faktow XD

12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

~1000zł jest między 9070XT, a 5070ti

czyli zadna z kart ktore rozwazal gosc ani nawet nie w jego budzecie XD tyle postow i dyskutowales sam ze soba, o panie XD

12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Więc 5070 odpada całkowicie w rozważaniach bo odrzucił go sam autor, a Ty @kubikolos będziesz mu usilnie go wciskał?

well played, myslalem ze to tylko choroszcz a to rasowy troll, manipulacja w przeinaczaniu slow autora + manipulacja w zarzucaniu mi jakiegos wciskanie, usilnego,

ja do autora napisalem jedna wiadomosc ogolnie na temat marek, na temat 5070 odpowiedzialem tylko na posty innych, raz tomcugowi o vram i tobie kilka razy, o kilka za duzo bo mi trules i trules, ewidentnie zle sobie z tym radzisz i musze czytac te brednie co lubie albo co widzialem na zdjeciu XD

a to wszystko dlatego ze wypisalem kilka faktow o zacofaniu amd XD

odmow na wieczor modlitwe do Jensena, krola gamingu i otrzezwiej XD

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano

Nie no, autor chce GPU za 2,5k, polecany jest RX 9070, a Ty wyskakujesz z hasłem "daj spokój z tymi radeonami", a Twoje argumenty tu cytując

8 godzin temu, kubikolos napisał(a):

pozniej wychodzi jakies rt, pt, srete, dlss 5 a ty wszystko masz stare, gorsze, opoznione (zanim amd skopiuje), szkoda kasy na ten syf

Nie wiem co to za technologia srete, dlss 5 jeszcze nie ma.
Lekceważysz problem VRAM, który dla autora jest istotny i przez to neguję karty z mniej jak 16GB VRAM, podaje Ci konkretny przykład z gry, która miała premierę wczoraj....
No i na końcu jako fanboy zielonych, próbujesz zrobić ze mnie zrobić fanboya zielonych.

Powstawiaj więcej gimbaziarskich buziek - na pewno Twoje postne posty będą bardziej przekonujące dla forumowiczów. Dno i metr mułu.

Opublikowano
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No ja bym powiedział, że jesteś w tej chwili "zaszachowany".
Nie patrząc na opcje downgrade, bo po co - masz tylko parę sensownych ścieżek.
a) Zostać na tym co masz
b) Sprzedać 4070ti i kupić RX 9070XT
c) Sprzedać 4070ti i kupić RTX 5070ti
d) Sprzedać 4070ti i kupić RTX 5080
e) Sprzedać 4070ti i kupić RTX 5090

Opcje "d" i "e" nieopłacalne (za duża dopłata), opcja "c" bezsensowna (za duża dopłata do zbyt małego skoku wydajności), opcja "a" zasadna w której tkwisz obecnie, no i opcja "b" którą bym szedł, bo niewielkim kosztem miałbyś skok wydajności, więcej VRAM, spokój na dalszy czas. 

Powiedz mi ile gwarki Ci zostało na 47ti? Ja mam tak, że raczej staram się GPU sprzedawać jak ich okres gwarancji zbliża się do ~6 miesięcy.

Na moją kartę nigdy gwarancji nie było, bo to model Afrykański ;)

Dlatego siedzę na opcji "a" bo opcja "d" mnie nie zadowala a opcja "e" jest mało rozsądna tylko dla giereczek.

Opublikowano

jedyna rozsadna opcja to

f) 6090 na premiere, potem przez 4 lata patrzysz na plebs z gory

a na koniec pewnie jeszcze na niej zarobisz XD

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem co to za technologia srete, dlss 5 jeszcze nie ma.
Lekceważysz problem VRAM, który dla autora jest istotny i przez to neguję karty z mniej jak 16GB VRAM, podaje Ci konkretny przykład z gry, która miała premierę wczoraj....
No i na końcu jako fanboy zielonych, próbujesz zrobić ze mnie zrobić fanboya zielonych.

Powstawiaj więcej gimbaziarskich buziek - na pewno Twoje postne posty będą bardziej przekonujące dla forumowiczów. Dno i metr mułu.

juz pisalem, panie mul, podalem kilka faktow, po co mi dupe zawracasz? XD

to co ktos zrobi to jego sprawa, jak dla kogos ilosc vramu bedzie wazniejsza od technologii nvidii to kupi amd, praktyka pokazuje ze rzadko tak sie dzieje o czym tez wspominalem

tak wlasciwie to jedyna osoba ktora tu kogos do czegos przekonuje to ty, mam analizowac twoje argumenty i twoja wybrana gre, specjalnie dla ciebie sprawdzalem srednia wydajnosc w grach miedzy tymi kartami i szalu to tam nie ma, ktorej nie kupi to pod tym wzgledem bedzie zadowolony

Opublikowano
Teraz, kubikolos napisał(a):

juz pisalem, panie mul, podalem kilka faktow, po co mi dupe zawracasz? XD

to co ktos zrobi to jego sprawa, jak dla kogos ilosc vramu bedzie wazniejsza od technologii nvidii to kupi amd, praktyka pokazuje ze rzadko tak sie dzieje o czym tez wspominalem

tak wlasciwie to jedyna osoba ktora tu kogos do czegos przekonuje to ty, mam analizowac twoje argumenty i twoja wybrana gre, specjalnie dla ciebie sprawdzalem srednia wydajnosc w grach miedzy tymi kartami i szalu to tam nie ma, ktorej nie kupi to pod tym wzgledem bedzie zadowolony

No i jeszcze mnie od mułów wyzywa. Rzeczywiście poziom gimbaza. No nic, masz zielone klapki na oczach i nic tego nie zmieni.
Z takimi ciasnymi umysłami nie da się w żaden konstruktywny sposób konwersować. Kupuj sobie te 12GB karty, które dostają zadyszki w 1440p i trzeba dawać tekstury i cienie na mid/low, a i tak potrafi być przy bandzie.
Rewelacyjne doświadczenie :) 

@JacekRTX Akurat zasilacz to nie problem. Masz tam 2x8PIN, a do RTX 5070 dają w zestawie kabelek 2x8PIN -> 1x16PIN, więc wystarczyłoby tak spiąć i po problemie. RTX 5070 też nie potrzebuje dużo papu więc zasilacz spokojnie da radę.
No ale RX 9070 jest lepszą kartą. 5070 to taki przebrany 4070S, gdzie miałem 4070S i naprawdę szkoda patrzeć się na GPU z 12GB VRAM.