Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Tak na Ventusie 450W bios xD dobry jestes :) 

Nie wczytywałem się w Twoje screeny, w sygnie tego nie masz więc jakoś ta informacja mi umknęła.
Pierwsze co rzuciło mi się na myśl z automatu "Jak się nie chce przyznać i unika odpowiedzi, to pewnie ma Ventusa" xD 
No ale jak widać zareagowałem zbyt pochopnie ;) 

13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Sam mialem do odbioru 9070xt, a pozniej jak porownalem ten pobor i wydajnosc to mialem w koszyku 9070.

A nie myślałeś o "poprawieniu fabryki"? Zjechałbyś w 9070XT do 250W lub nawet 212W (jak ja).
W sumie z tego co pamiętam, to na undervoltowanym 5070ti (2820MHz @ 0,88V) miałem podobny pobór.

Opublikowano
32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A nie myślałeś o "poprawieniu fabryki"? Zjechałbyś w 9070XT do 250W lub nawet 212W

Nie bo ja nie bawie sie w UV, na 5070 mam OC i na radku tez bym mial. 

Ale finalnie czekam na Metro z PT wiec radek poszedl w odstawke z tego powodu finalnie. A do multi itak gram z DLSS wiec fps nie brakuje.

Opublikowano
45 minut temu, kubon napisał(a):

Dopłacisz lekko 2k za mfg x3/4 i 15% w rasterze. Czy warto odpowiedz sobie sam

Ok,rozumiem. Przypuśćmy ,że warto:). Ktory model według was na chwile obecną jest godny polecenia.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Nie bo ja nie bawie sie w UV, na 5070 mam OC i na radku tez bym mial. 

Czyli to bardziej kwestia przekonań.
Mimo wszystko wiesz do czego piję - więcej dałoby Ci UV 9070XT jak OC 9070.
Dla mnie złotą granicą jest wydajność stock - przy UV staram się aby wydajność danego GPU nie było poniżej tego, a jak już to w jakiś marginalny/niezauważalny sposób.
No ale każdy z nas ma prawo mieć własną wizję "jedynych słusznych ustawień"

Teraz, DarKos71 napisał(a):

Ok,rozumiem. Przypuśćmy ,że warto:). Ktory model według was na chwile obecną jest godny polecenia.

Skoro już chcesz wrzucić gotówkę do pieca (kiepski okres na zakup), to bierz najbardziej sensowny model z najtańszych.
Teraz na proshopie jest promka na Gigabyte Windforce za 4999zł z grą 007: (https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/GIGABYTE-GeForce-RTX-5080-WindForce-3-OC-16GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3330171)
A jak Cię nie piecze, to poczekaj najlepiej do połowy wakacji - najczęściej jest taniej.

Opublikowano
Godzinę temu, DarKos71 napisał(a):

Witam. Tak na szybko bo troche wypadłem, z tematu GPU, oststnia zmiana to asus tuf  4080 gaming oc. Monitor 4k - 144Hz. Jest sens wymienia na 5080,jeśli tak to na jaki model?

Pozdrawiam

Szukaj Gigabyte Gaming OC 5080, ostatnio byly nowki za 5250zl, to jednak sporo lepsze chlodzenie od windforce i mozna ze strony producenta sciagnac 450W bios, czesto te karty robia 3200Mhz. Poczujesz roznice po OC wzgledem starej karty.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No ale każdy z nas ma prawo mieć własną wizję "jedynych słusznych ustawień"

8-10% piechota nie chodzi do wydajnosci a 5070 ma dla mnie akceptowalny pobor.

Poza tym finalnie karta wyszla 2229zl plus 200zl bon na zakupy w komputroniku czyli 2029zl wiec tu tez to mialo kluczowe znaczenie :D 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

8-10% piechota nie chodzi do wydajnosci a 5070 ma dla mnie akceptowalny pobor.

Poza tym finalnie karta wyszla 2229zl plus 200zl bon na zakupy w komputroniku czyli 2029zl wiec tu tez to mialo kluczowe znaczenie :D 

E przepłaciłeś... dokładnie te 9 zł xD 

Co do samej 5070, to jest wydajność wypisz-wymaluj RTX 4070 Super, czyli karty którą miałem rok czasu i byłem z niej zadowolony.
Pewnie gdybym tak nie kombinował jak to ja, to do dzisiaj bym na niej siedział i był zadowolony ;) Jak robiłem żonglerkę, mogłem bezkosztowo się zasadzić na 5070 ale uznałem, że jak już zmieniam to pasuje jakiś progres zrobić i tym sposobem wleciał pierwszy 5070ti.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

to jest wydajność wypisz-wymaluj RTX 4070 Super

W wielu grach juz 4070ti a czasem kapke lepiej ;) 

Niemniej mi poki co styka, nie ma gier ciekawych to dodatkowa wydajnosc jest mi zbedna. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. O widzisz, to jednak się coś zmieniło na plus względem tego co było. Nie śledziłem akurat tych kart od dawna. 

A tak na marginesie, masz może jakieś doświadczenia z bonami sklepu morele? po 15 dniach miało wpaść 100zł w formie elektronicznej karty podarunkowej i cosik nie widzę.

Opublikowano (edytowane)
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

5090 ma spadki do 30 fps w nowym lego przy akcji

Nie no, fotorealistyczne tytuły AAA rządzą się swoimi prawami.... a nie, wróć :lol2:

A tak na serio, pewnie duzi gracze podbiorą część ekipy TT Games, bo to naprawdę trzeba być asem aby ubić tak grę, żeby RTX 5090 na niej dogorywał ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
51 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

5090 ma spadki do 30 fps w nowym lego przy akcji

emote-emoji.gif

Są wspaniałe ficzery od NV, więc twórcy pierdzielą optymalizację :) po co się starać jak fg, dlss i wuj wie co jeszcze jest :E

Opublikowano
15 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Są wspaniałe ficzery od NV, więc twórcy pierdzielą optymalizację :) po co się starać jak fg, dlss i wuj wie co jeszcze jest :E

hej, nie przejmuj się, za rok będzie trzeba kupić kartę za 40 tysięcy żeby mieć okolice 100 klatek w grach

albo konsolę

• Haha 2