Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Przecież 5080 ciężko utrzymać stabilne 120FPS w 4K z wszystkim na Ultra. Od lat zawsze miałem topowe karty bez kompromisów. Oczywiście z czasem trzeba było je zaakceptować gdy pojawił się DLSS i FG ale x2 to jest max na ten moment co mnie zadowala. 
W życiu bym nie zszedł teraz na 5080. 

Czytałem, że ten droższy model Zotaca  ma trochę wydajniejsze chłodzenie i niższe temperatury więc finalnie na niego się zdecyduje jednak. 

RTX 5090 bez kompromisów to https://www.scan.co.uk/products/asus-rog-astral-nvidia-geforce-rtx-5090-gaming-oc-32gb-gddr7-ray-tracing-graphics-card-21760-core-26

a najlepiej https://www.scan.co.uk/products/asus-rog-astral-lc-nvidia-geforce-rtx-5090-oc-32gb-gddr7-ray-tracing-graphics-card-21760-core-2610

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

Już chyba tu ustaliliśmy, że różnice w tych modelach jeśli chodzi o wydajność są marginalne i praktycznie nieodczuwalne. Zostaje przy 5 latach gwarancji od Zotaca. (Kwestie „hałasu” i temperatur nie maja dla mnie żadnego znaczenia)

P.S. Mój budżet to max 4500€ jeżeli te astrale czy inne modele miałyby 5 lat gwarancji to brałbym od razu. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Już chyba tu ustaliliśmy, że różnice w tych modelach jeśli chodzi o wydajność są marginalne i praktycznie nieodczuwalne. Zostaje przy 5 latach gwarancji od Zotaca. (Kwestie „hałasu” i temperatur nie maja dla mnie żadnego znaczenia)

P.S. Mój budżet to max 4500€ jeżeli te astrale czy inne modele miałyby 5 lat gwarancji to brałbym od razu. 

To nad czym się nadal zastanawiasz? Kupuj tego Zotaca. 

Opublikowano
9 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Realnie myślałem nad tym i na Scan jest dostepny tylko to chlodzenie gdzie się montuje? W slot gdzie karte? Bo gdzie indziej tego w budzie już nie zmieszczę. No i jakoś bałbym się chyba, ze może kompa zalać przy niefarcie jakimś. ;)

9 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Tylko ogarnij czy łapie się na 5 latkę.

Tak wszystkie ich karty po rejestracji mają 5 lat. 

10 minut temu, Doamdor napisał(a):

To nad czym się nadal zastanawiasz? Kupuj tego Zotaca. 

Czekam jeszcze na info od tego ziomka czy taniej na firmę weźmie. Po niedzieli będę wiedział. 

Opublikowano
5 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Realnie myślałem nad tym i na Scan jest dostepny tylko to chlodzenie gdzie się montuje? W slot gdzie karte? Bo gdzie indziej tego w budzie już nie zmieszczę. No i jakoś bałbym się chyba, ze może kompa zalać przy niefarcie jakimś. ;)

Tak wszystkie ich karty po rejestracji mają 5 lat. 

Czekam jeszcze na info od tego ziomka czy taniej na firmę weźmie. Po niedzieli będę wiedział. 

Zalać nie zaleje... na bok lub top się wrzuca rada. Nie straszne 600W w budzie. Jak kiepska wentylacja to ten 5090 na poziomie fe w testbench będzie problemem.

Opublikowano
22 minuty temu, sideband napisał(a):

Zabezpieczenie działa tylko od strony karty dlatego poszło z dymem i widać, że wtyczka nie była dociśnięta do końca.

Zabawne to jest, ze ludzie do dzis nie potrafia docisnac wtyczki :hihot:

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zabawne to jest, ze ludzie do dzis nie potrafia docisnac wtyczki :hihot:

Tyle się o tym trąbi wszędzie! Nawet ja jako  like to wiem. XD

W sumie jeżeli te 3 co mam pionowe (powietrze wyciągają) bym zdemontował a wzlozyl te z tej karty wyżej. To one robią tą samą funkcję? 

IMG_3940.jpeg

Opublikowano
37 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Tyle się o tym trąbi wszędzie! Nawet ja jako  like to wiem. XD

W sumie jeżeli te 3 co mam pionowe (powietrze wyciągają) bym zdemontował a wzlozyl te z tej karty wyżej. To one robią tą samą funkcję? 

IMG_3940.jpeg

Opublikowano
15 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Nie wiem co będzie za 5 lat ale chciałbym jak najdłużej. 

Przyznaj się że już kupiłeś 5090 a teraz nie chce iść trochę poużywana za te 13k... to tak głupio wygląda. Jak nie masz gpu faktycznie to kup coś co ci starocie pozwoli nadrobić w innym wypadku przy kupnie teraz a nie wyczekiwaniu na kolejne premiery co przez jakiś czas powinny się trzymać msrp, za ten gruby hajs to głupota. Te zotac stały po mniej niż 9k z drugiej ręki z świeżą gwarą.

Sprzedałeś drogo tą 4090 to teraz czekaj a sytuacja przez jakiś czas powinna wrócić do jakiejś normy. W okolicy listopada...

Zwłaszcza jak cie ten multi frame nie obchodzi to przybywa ci tylko 30% z watami.

Do 40 w nowych grach.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, MJRegul napisał(a):

Ostatnie pytanie - wierzysz w gwarancję na części komputerowe a w szczególności na 600W kartę graficzną?

Po ostatnich przygodach z 4090 tak wierzę. Wiele tu zależy od tego co ewentualnie się wydarzy. Jeżeli karta padnie na amen to prawo jest po mojej stronie. Problemy zaczynają sie w momencie gdy ciężko „odtworzyć” usterkę u Nich tak jak to miało miejsce z 4090. 🤷

Finalnie lepiej mieć te 5 lat zamiast trzech. Tym bardziej, że jedyne co „tracę” to 2-4 klatki. 

15 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Przyznaj się że już kupiłeś 5090 a teraz nie chce iść trochę poużywana za te 13k...

Co? XD

15 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Sprzedałeś drogo tą 4090 to teraz czekaj a sytuacja przez jakiś czas powinna wrócić do jakiejś normy. W okolicy listopada...

Coś Ty nie chcę czekać do żadnego listopada i tak już od 2 miesięcy jak bez ręki jestem. Geforce Now ratuje mnie trochę ale to nie to. 
Dla mnie gaming to najwieksza pasja w życiu i codzienna radość. Znowu chce pograć w 4K/Ultra i 120FPS ;)