Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Lokalny AI jest mało interesujący dla przeciętnego Polaka, a tylko do tego 4090 ma jeszcze sens.

W pracy takiej casualowej też do renderingu, obliczeń CUDA na większych zestawach danych itp. 

No, ale ogólnie trzymają cenę bo jednak więcej wydajności od 5080 i zdecydowanie więcej vram. No i 8k to nie 16k jak za 5090. Więc nawet do gierek niektórzy kupują, gdy grają w duże gierki z modami, albo się bawią takimi rzeczami hobbistycznie tworząc treści i nie chcą wydawać tyle na 5090.

Więc tańsze od 5080 nie będą.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Panowie, wypadłem trochę z obiegu i nie wiem czy nie jestem spóźniony jak Internet Explorer przez skupienie się na obecnym RXie.
Wiedzieliście, że HWinfo v8.51 beta i HWMonitor 1.65 mają monitoring Hot Spotu na Blackwellach?
(https://www.techpowerup.com/350755/hwmonitor-v1-65-brings-back-hotspot-reading-for-nvidia-rtx-50-series)

Polecam rzucić okiem każdemu kto ma blackwella z fabryczną pastą na rdzeniu. Może być tak, że pump-out od dawna jest na danej karcie i krzem dostaje łomot, a chłodzenie nie daje żadnych objawów, bo obroty wentylatorów bazują na bazowym odczycie temperatur rdzenia, który może być w normie.

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Powinieneś mieć teraz przydomek IE :P

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Toś zaspał :E

Sprzedałem swojego RTX 5070 Ti na początku czerwca i skupiłem się na RX, a jak wchodzę losowo na temat o RTX to akurat mnie musiało minąć.
Pamiętam newsa o tym, że przez soft serwisowy zielonych dało się HS odczytać ale nie śledziłem tematu. Biję się w pierś ale moje intencje były jak zawsze dobre.

Widzieliście aby ktoś z forum dzięki temu nowemu softowi rozpoznał u siebie pump-outa?

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tak, okazalo sie ze nie bez powodu te czujniki zostaly ukryte.

Niektorzy tutaj na forum maja temperatury podchodzoce pod 100 stopni na HS.

To było do przewidzenia... i to naprawdę nie trzeba było być pesymistą aby do takiego wniosku dojść.
Dobrze, że mimo wszystko coś się zadziało w tej materii.

Jak nie ukrywanie lipnych past usunięciem hot spota, to nędzne zasilanie 12V-2x6 proszące się o awarię.
Kiedyś człowiek słyszał o specjalnych działach ustalania żywotności podzespołów motoryzacyjnych w dużych motoryzacyjnych molochach i przecierał oczy. Teraz na każdym kroku widuje się dziwne praktyki uderzające w konsumentów bezpośrednio.

W sumie jak firma produkuje żarówki i te potrafią działać dziesięciolecia, a zaczyna produkować takie co się palą po jakimś okresie czasu, to nie sprzeda ich jedną sztukę tylko wiele jednemu klientowi :) 

comment_1598518408ZoZz4rgUCHMGoezU5ZeaqY

Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Żarówka nie musi się świecić dziesięcioleci ale dobrze by było aby tez nie zdechła po pół roku.

Powinien być pozytywny balans użytkownika między firmą.

Wtedy interes się będzie kręcił zawsze.

Słowo klucz "balans". Tutaj masz całkowitą rację.
Ważne aby te reguły gry były transparentne i przyzwoite dla obu stron. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

@Lameismyname Pisałem już wcześniej że ukrycie hotspota śmierdzi i wolałbym serię 4xxx i znowu miałem rację. Teraz mam 4080S/4070/4060 i nie musze się martwić serią 5xxx :D

z tym rtx 5090  nie jest tak żle model Gigabyte Arorus Extreme Water ja miałem podczas upałów 36-39 stopni w cieniu na dworze na hot spocie 80-82 stopni a na gpu 65-75 po kilku godzinnej sesji 4K w star citizen a w pokoju było 26-27 stopni :)

Edytowane przez Czarny_PLone