Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, MarcoSimone napisał(a):

@Kadajo @Radio Tirana sprawdziłem teraz za ile sprzedałem 4080 i za ile kupilem 5080. 

+3100

-4200.

Przy takiej dopłacie to się dla mnie opłacało.

+2K zł dopłaty już tak ffajnie nie wygląda.

No ale ja zakładam, że 6080 pokaże się w 2028 i to późno.

Tak czy siak sporo dopłaci.

Ja uważam, że było to zupełnie bez sensu, bo praktycznie nic nie zyskałeś, a wydałeś 1100 zł

Opublikowano

@Kadajo a ja mam odmienne zdanie. I jestem zadowolony :)

Dzisiaj bym się dłużej zastanawiał. Bo dopłata wieksza.

Ale jeśli dopiero w 2028 wyjdzie 6080 i to w chorej cenie, kupno nowej karty będzie jeszcze bardziej problematyczne.

Temat nie jest taki 0-1.

Indywidualna kwestia.

Jakie kto ma kieszenie i czy przejmuje się forumowym terminem "sensu".

• Upvote 2
Opublikowano

Jaka jest różnica między 4080 a 5080.

Bo to powinno być podstawą wymiany GPU :D

Nowe GPU powinno być wyraźnie lepsze od poprzedniego, mieć więcej pamięci. Powinno wnosić coś więcej niż numerek i jakiś bajer.

Czy 5080 jest wyraźnie lepszy od 4080 ?

No właśnie ...

Jesteś zadowolony, to super.

Ogólnie to jest najważniejsze.

Ja bym nie był.

@voltq Sam musi sobie odpowiedzieć, czy by był. Bo nikt za niego tego wiedzieć nie będzie.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Kadajo a ja mam odmienne zdanie. I jestem zadowolony :)

Dzisiaj bym się dłużej zastanawiał. Bo dopłata wieksza.

Ale jeśli dopiero w 2028 wyjdzie 6080 i to w chorej cenie, kupno nowej karty będzie jeszcze bardziej problematyczne.

Temat nie jest taki 0-1.

Indywidualna kwestia.

Jakie kto ma kieszenie i czy przejmuje się forumowym terminem "sensu".

To zależy po co się kupuje sprzęt jak dla zabawy to pojęcie "sens" nie istnieje :E

Nie wcześniej jak 2028 ;) Niezależnie kto jak jest pazerny to musi być odpowiednia dostępność i cena inaczej sprzedaż oraz zyski będą kiepskie.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

To zależy po co się kupuje sprzęt jak dla zabawy to pojęcie "sens" nie istnieje :E

Nie wcześniej jak 2028 ;) Niezależnie kto jak jest pazerny to musi być odpowiednia dostępność i cena inaczej sprzedaż oraz zyski będą kiepskie.

To jeśli tylko wymiana dla wymiany to faktycznie "sens" nie ma sensu :E

Ale on sam zapytal czy jest SENS :E

Opublikowano

Jest jeszcze coś takiego jak siła nabywcza pieniądza 😀 jak bardzo jest ona podatna na globalne zmiany i zawirowania na rynkach chyba każdy dzisiaj widzi. Tak więc te 1100 pln które kolega wydał na zakup nowej 5080 mają dzisiaj zupełnie inny "ciężar" w portfelu. Jeśli ktoś myśli że lada moment karty będą tanieć a my otrzymamy jakieś kosmiczne przyrosty wydajności to pozdrawiam serdecznie i niech uważa na słońce w te upalne dni 😀 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Jest jeszcze coś takiego jak siła nabywcza pieniądza 😀 jak bardzo jest ona podatna na globalne zmiany i zawirowania na rynkach chyba każdy dzisiaj widzi. Tak więc te 1100 pln które kolega wydał na zakup nowej 5080 mają dzisiaj zupełnie inny "ciężar" w portfelu. Jeśli ktoś myśli że lada moment karty będą tanieć a my otrzymamy jakieś kosmiczne przyrosty wydajności to pozdrawiam serdecznie i niech uważa na słońce w te upalne dni 😀 

No tak, ale co to zmienia ? Skoro karty drożeją, to drożeją też używki.

Karty nagle nie sprzeda "bo się opłaca", jak nie będzie miał nowej, a skoro nowe będą droższe albo będą w takich samych cenach, to tutaj też nic nie zyska.

A jeśli zaczynasz myśleć w ramach "bo się opłaca”, to już schodzimy na temat nie "zmiany GPU”, a kombinatorki i zarabiania na tym. A to jeden z powodów, z których rynek jest rozwalony na amen.

Bo w porównaniu z tym, co jest teraz, to zaczęło się "niewinnie" od "bogaczy", którzy zaczęli wykupywać GPU, "aby na tym zarabiać".

Jak niezakobinujesz, ostatecznie liczy się, ile musiałeś zapłacić za nową kartę. Nie ma znaczenia ze czesc gotowki miales w banku czy w postaci starej karty.

Opublikowano

To jest odwieczna zagadka forów komputerowych.

Użytkownik "x" zadaje pytanie Karta "a" czy "b"?

Inni odpowiadają: "b".

Użytkownik "x" zaczyna przekonywać odpowiadających że chyba jednak "a" lepsza. 

Użytkownik "x" kupuje kartę "a".

Z jakiegoś nieznanego powodu niektórzy przed zrealizowaniem swojej zachcianki na którą wydają swoje pieniądze potrzebują do tego aprobaty innych najczęściej zupełnie obcych osób na forum. 

• Upvote 2
Opublikowano

No właśnie fun jest w dyskusji nawet jeśli często prowadzi do kłótni które są bez sensu :D

Ale zgadzam się z tym, co pisał Side i ty teraz, ludzie często już podjęli decyzję, ale teraz tylko szukają jej potwierdzenia i aprobaty :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo niezrozumialeś chyba co miałem na myśli a może ja nie precyzyjnie to wyartykułowałem 😀 więc doprecyzuje. Na przykładzie kolegi @MarcoSimone- trafił się kupiec na starą kartę za którą oferował pieniądze które sprzedającego zadowoliły, więc ja sprzedał i dołożył 1100pln żeby kupić nową kartę. Z pełną gwarą, nowymi funkcjami itd, wiadoma sprawa. Wsadził 1100pln i korzystał sobie z zadowoleniem i tyle. Mówiąc kolokwialnie, poużywał sobie 😀 

Dzisiaj ma relatywnie świeża kartę, prawdopodobnie wciąż na gwarancji a jej wartość pomimo tego że jej używał przez ten cały czas spadła nieznacznie. Czy dzisiaj za te 1100pln byłby w stanie wykonać ten ruch? Nie można wykluczyć, może trafiły jakiegoś mega jelenia na swoją kartę ale jest to dużo mniej prawdopodobne. 

Miał kasę, czuł potrzebę, potrafił ją sobie uzasadnić, finalnie jest zadawolony i korzysta ze sprzętu zamiast dumać i czekać na jakiś szcześliwy splot zdarzeń na które sam nie ma wpływu. Ja w TYM widzę SENS ale nie wymagam że każdy będzie to oceniał tak samo 👍 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale to jest już indywidualne podejście.

Równie dobrze sytuacja może się tak pogorszyć, że "dolozenie" 4 tys. będzie według kogoś OK.

Dla ciebie czy dla niego w danym momencie 1100 zł to mogą być grosze, a inni pukają się w czoło.

Ja w pewnym sensie patrzę podobnie, tylko nie patrzę, ile to kosztowało, tylko czy to faktycznie miało sens technicznie.

Tak jak kiedyś ludzie zmieniali sprzęt tylko po to, aby był "nowy".

Chociaż patrzeć tutaj na niektóre tematy to nadal to robią :E

Czy jak RTX 6090 będzie kosztował 35 tys. a ty sprzedjac RTX 5090 ktorego kupiles 4 lata temu za 10 tys. teraz sprzedaż używke za 15 tys. I do nowej karty musisz dołożyć "tylko" 20 tys. to to będzie super okazja, czy nie ? :hihot:

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie fun jest w dyskusji nawet jeśli często prowadzi do kłótni które są bez sensu :D

Ale zgadzam się z tym, co pisał Side i ty teraz, ludzie często już podjęli decyzję, ale teraz tylko szukają jej potwierdzenia i aprobaty :)

No pewnie :) Ile razy to byłem rozczarowany, że ktoś ze mną "nie współpracuje" i nie potwierdza mojej potrzeby zmiany :hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo niezrozumialeś chyba co miałem na myśli a może ja nie precyzyjnie to wyartykułowałem 😀 więc doprecyzuje. Na przykładzie kolegi @MarcoSimone- trafił się kupiec na starą kartę za którą oferował pieniądze które sprzedającego zadowoliły, więc ja sprzedał i dołożył 1100pln żeby kupić nową kartę. Z pełną gwarą, nowymi funkcjami itd, wiadoma sprawa. Wsadził 1100pln i korzystał sobie z zadowoleniem i tyle. Mówiąc kolokwialnie, poużywał sobie 😀 

Dzisiaj ma relatywnie świeża kartę, prawdopodobnie wciąż na gwarancji a jej wartość pomimo tego że jej używał przez ten cały czas spadła nieznacznie. Czy dzisiaj za te 1100pln byłby w stanie wykonać ten ruch? Nie można wykluczyć, może trafiły jakiegoś mega jelenia na swoją kartę ale jest to dużo mniej prawdopodobne. 

Miał kasę, czuł potrzebę, potrafił ją sobie uzasadnić, finalnie jest zadawolony i korzysta ze sprzętu zamiast dumać i czekać na jakiś szcześliwy splot zdarzeń na które sam nie ma wpływu. Ja w TYM widzę SENS ale nie wymagam że każdy będzie to oceniał tak samo 👍 

O to to :piwko:

Karta ma gw do połowy 2028 :)

Miałem 4080 nie wymieniać ale kumpel nagrał mi kartę za 4200 to się złamałem :P

Dziś oceniam to na +

Przedłużona gw, nieco lepsz wydajność, lepsza termika, najnowsze ficzery.

Do tego chciejstwo.

To wszystko sprawia że subiektywnie oceniam zakup pozytywnie.

Dzisiaj miałbym większą zagwostkę.

Czy wymieniać 4080 z kończącą się gw na 5080, kiedy 6080 najwcześniej będzie zaniecałe 2 lata?

Jak jest chciejstwo, kasa i chce się mieć coś świeżego na gw to można.

Czysto ekonomicznie i wydajnościowo to już tak niekoniecznie.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to jest już indywidualne podejście. 

Niekoniecznie. Ma to logiczne uzasadnienie i jest to powszechna sprawa. Zmieniając sprzęt relatywnie świeży i "coś jeszcze wart" na ten nowszy - kosztuje Cię to mniej niż musiałbyś zapłacić za jego odpowiednik w momencie kiedy Twój sprzęt szlag trafi albo będzie zupełnie niedomagał. Ludzie robią tak z autami, maszynami, wszelkiego rodzaju sprzętem i jest to powszechne. Po prostu się to opłaca. Czy jest to moralne w stosunku do tych którzy nie mogą sobie na takie coś pozwolić? Sprawa jak najbardziej dyskusyjna. Ale to że każdy inaczej wartościuje przedmioty i ludzie są w różnej sytuacji ekonomicznej to oczywista oczywistość na którą ani ja ani Ty nie mamy wpływu. Ja pisałem nie raz i powtórzę, życzę każdemu żeby mu się wiodło i aby mógł spełniać swoje zachcianki 👍 tak często jak to możliwe. 

Co do kwestii przyszłych kart to 5090ki sfinansują w pełni zakup 6090 nawet jeśli bedzie kosztować w 2028roku 35koła. Nawet stakując słabsze karty możesz tworzyć na nich treści i zarabiać na tym. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

to do ilu się opłaca kupić? , ceny jeszcze spadną jakieś promocje na święta cokolwiek czy będzie tylko drożej ? moja plyta glowna na pcie 4.0 nie ograniczy grafiki ? , gram w 4k głownie

cena.jpg

Edytowane przez voltq