Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie myślę używam sprawdzone zasilacze od lat na kartach rtx 4090 teraz rtx5090 po co mam eksperymentować z nowymi markami kupuje to co mi działa bezawaryjnie po prostu 

2 minuty temu, IceMan napisał(a):

ale on chyba nie ma monitorowania poszczególnych pinów palącej się wtyczki

nie ma ale olałbym to monitorowanie 

Opublikowano (edytowane)

Corsair i MSI jadą na CWT w swoich głównych seriach, więc co nie weżmiesz będzie git. Różnice się sprowadzają do oferowanych ficzerów.

Nie słyszałem by CWT klepało buble. Nawet Be quiet sporą część flagowych modeli produkcję przerzucił z FSP na CWT.

Akurat modele msi mpg ai1300ts/ai1600ts mają monitoring złącza, któś na forum ma ten PSU i wrzucał screeny.

Widziałem że monitorowanie amperażu jest dostępne z hwifnfo, msi chyba wypada najlepiej póki co jeśli chodzi o możliwości diagnostyki tej felernej wtyczki.

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano
32 minuty temu, Czarny_PLone napisał(a):

Nie myślę używam sprawdzone zasilacze od lat na kartach rtx 4090 teraz rtx5090 po co mam eksperymentować z nowymi markami kupuje to co mi działa bezawaryjnie po prostu 

nie ma ale olałbym to monitorowanie 

Corsairy wcale nie są takie bezawaryjne jak myślisz :E 

Akurat MSI z monitorowaniem pinów i zabezpieczeniem to jest panie zasilacz z górnej półki ;)

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, kamil039c napisał(a):

Akurat modele msi mpg ai1300ts/ai1600ts mają monitoring złącza

Tańsze MSI A1000PLS i A1200PLS też mają, tylko bez łączności z PC. Zasilacz zacznie piszczeć i się wyłączy po kilku minutach. 

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Karta nielegalnie sprowadzona do Chin, to killswitch Jensena się aktywował :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, sideband napisał(a):

Corsairy wcale nie są takie bezawaryjne jak myślisz :E 

Akurat MSI z monitorowaniem pinów i zabezpieczeniem to jest panie zasilacz z górnej półki ;)

Byczku to ja wiem że Msi są z górnej półki ;) ale ja tutaj zrobiłem myk taktyczny jest to ostatni ostatni model Corsara z 2025 który nie ma tej ferelnej wtyczki co modele z 2026 ja się tym kierowałem przy zakupie :P wolę 3x8pin zamiast monitorowania pinów ferelnej wtyczki :hihot:

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, some1 napisał(a):

Przecież nadal używasz tej wtyczki po stronie GPU. :)

Wiem o tym bardzo dobrze ale tylko po stronie Gpu 50% mniej problemów a kabel po stronie Zasilacza 3 x pin po 200wat na jeden pin ;) dlatego wybrałem ten zasilacz , dodatkowo pięknie można rozłozyć napięcia na poszczególne linie i komponenty jest tam aż 9 gniazd pinx8. Poprzednio miałem stary zasilacz corsar 1000wat z 2022 roku jechałem na nim od rtx 3090ti, pożniej 3 lata rtx4090 i trochę z rtx 5090 ale trzeba było brać coś już z wyższej pólki by mieć na zapas. Ważne używałem tego samego kabla co teraz kabel nie jakaś popierdułka z nowymi ficzerami :hihot:

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano
36 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Wiem o tym bardzo dobrze ale tylko po stronie Gpu 50% mniej problemów a kabel po stronie Zasilacza 3 x pin po 200wat na jeden pin ;) dlatego wybrałem ten zasilacz , dodatkowo pięknie można rozłozyć napięcia na poszczególne linie i komponenty jest tam aż 9 gniazd pinx8. Poprzednio miałem stary zasilacz corsar 1000wat z 2022 roku jechałem na nim od rtx 3090ti, pożniej 3 lata rtx4090 i trochę z rtx 5090 ale trzeba było brać coś już z wyższej pólki by mieć na zapas. Ważne używałem tego samego kabla co teraz kabel nie jakaś popierdułka z nowymi ficzerami :hihot:

tenor.gif

Zrzutekranu2026-08-18121528.thumb.png.4e4ae0ebf91ea5feca376bc561b49ea4.png

Zrzutekranu2026-08-18121558.thumb.png.e1665cb2a411115b603effcc26b104ae.png

https://videocardz.com/newz/hydra-adds-unlocked-vram-and-power-limit-controls-for-geforce-rtx-50-series

Opublikowano
17 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Wiem o tym bardzo dobrze ale tylko po stronie Gpu 50% mniej problemów a kabel po stronie Zasilacza 3 x pin po 200wat na jeden pin ;) dlatego wybrałem ten zasilacz , dodatkowo pięknie można rozłozyć napięcia na poszczególne linie i komponenty jest tam aż 9 gniazd pinx8.

To tak nie działa. Po stronie zasilacza te gniazda mają zlutowane piny i wszystkie są połączone razem. Nawet jeśli jest tam jakiś monitoring per gniazdo 8pin (wątpię), to są to gniazda EPS które mogą dać nominalnie do 350W (29A). Więc ewentualne zabezpieczenia będą ustawione jeszcze wyżej.

ZjDC5fjeqc3mqtbEXG33rL-1200-80.jpg.webp

Co zyskujesz to odpada problem słabego połączenia 12VHPWR po stronie zasilacza, ale po stronie GPU nic to nie zmienia. Nawet gdy podłączysz kartę kabelkiem 3x8, nie zrobi to żadnego "load balancingu". Jeśli któreś piny przestaną kontaktować, to zasilacz puści cały prąd pozostałymi i nawet tego nie zauważy.

Opublikowano

Ciężko powiedzieć w co Nvidia będzie celowała ale podejrzewam że między 700 a 800 W

I oby chociaż poszli po rozum do głowy i dali dwie wtyczki zasilania.

Rubin musiałby być rewolucyjnym układem, a wiemy już, że takim raczej nie jest, żeby zostać na 600 W i zrobić porządny skok wydajności.

Jest jeszcze trzecia opcja.

Zostanie 600 W, a resztę będą pudrować sztuczkami typu nowy DLSS czy MFGx16 czy ile tam się im uda wycisnąć.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

zapewne nic nie zostanie zmienione w samej implementacji

Nie wiadomo. Jeśli nvidia będzie chciała coś zrobić z tym tematem, mogą podzielić sekcję zasilania tak jak to było w 3090ti (efektywnie robiąc load balancing), albo wymuszą monitoring złącza w referencyjnym designie. Na nowy standard wtyczek nie liczę :E

Jeśli karta będzie brała ponad 600W to dwie wtyczki konieczne i tak.

3 minuty temu, samsung70 napisał(a):

czy jest taka apka jak ASUSa ale pod karty MSI? chodzi mi o to aby na telefonie mieś statsy tak jak na tym screenie 

Asus GPU Tweak chyba zadziała z kartą każdego producenta, zainstaluj sobie i sprawdź. Oczywiście bez czujników które są tylko na kartach Asusa.

Albo coś takiego plus eksport z msi afterburner https://pitikapp.com/

Opublikowano
1 minutę temu, wrobel_krk napisał(a):

Plotki mówią, że bazowo ma mieć 525 W TDP [RTX] 6090, ale to pewnie w Foundersach, a tak to pewnie ile fabryka dała, czyli też 900 W w jakichś wykręconych wersjach.

Ale i tak byłby to ruch w dobrą stronę z 575W

Teraz, some1 napisał(a):

Nie wiadomo. Jeśli nvidia będzie chciała coś zrobić z tym tematem, mogą podzielić sekcję zasilania tak jak to było w 3090ti (efektywnie robiąc load balancing).

Dlaczego podzielona sekcja zasilana zniknęła w nowych kartach, bo nie pamiętam ?

1 minutę temu, some1 napisał(a):

Jeśli karta będzie brała ponad 600W to dwie wtyczki konieczne i tak.

A racja przecież ono ma max 600W

Dobrze by było, aby Nvidia przestała blokować możliwość zmiany projektu zasilania i używania więcej niż jednego gniazda zasilania, bo to podobno jej sprawka, że prawie wszystkie karty tak wyglądają.

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciężko powiedzieć w co Nvidia będzie celowała ale podejrzewam że między 700 a 800 W

I oby chociaż poszli po rozum do głowy i dali dwie wtyczki zasilania.

Rubin musiałby być rewolucyjnym układem, a wiemy już, że takim raczej nie jest, żeby zostać na 600 W i zrobić porządny skok wydajności.

Jest jeszcze trzecia opcja.

Zostanie 600 W, a resztę będą pudrować sztuczkami typu nowy DLSS czy MFGx16 czy ile tam się im uda wycisnąć.

1401715680_ga8y6t_600.jpg