areczek1987 1 135 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Halo kapitanie ale po cholerę kupowałem szybką matrycę a tak by nie być takim leszczem w multi 6 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie tyle bylem przeciwnikiem samego RT/PT co tego jak jest to implementowane i wprowadzone. Tutaj tez dużo się traci z wydajności a efekt jest subtelny. Pewnie pokazać dwa obrazki komuś nie mówiąc co i jak to by nie mogli odgadnąć który jest który. Dla mnie to taki zaawansowany ReShade. Widać ze wyciąga kontrastowo detale z tekstur czy zmienia color grading w zależności od presetu. Kolejny bajer Nvidii, działa, coś tam się faktycznie zmienia na plus, faktycznie te gry wyglądają bardziej realistycznie ale zaczynam mieć tez wrażenie ze wszystkie te przykłady gier nagle są podobne do Jasne, trzeba użyć DLSS i fejkowych klatek ale i tak już tego używamy wiec co to za różnica. Jak potrafią to uruchomić ze wszystkim co miało dlss i rt/pt to biblioteka jest pokaźna.
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia No wysyp gier jest srogi. To chyba był kontrolowany przeciek żeby moderzy to szybko uruchomili i aby sprawdzić jak ludzie zareagują. Jensen już pewnie się cieszy.
SebastianFM 533 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 12 minut temu, Kadajo napisał(a): Nie tyle bylem przeciwnikiem samego RT/PT co tego jak jest to implementowane i wprowadzone. Tutaj tez dużo się traci z wydajności a efekt jest subtelny. Pewnie pokazać dwa obrazki komuś nie mówiąc co i jak to by nie mogli odgadnąć który jest który. Dla mnie to taki zaawansowany ReShade. Widać ze wyciąga kontrastowo detale z tekstur czy zmienia color grading w zależności od presetu. Kolejny bajer Nvidii, działa, coś tam się faktycznie zmienia na plus, faktycznie te gry wyglądają bardziej realistycznie ale zaczynam mieć tez wrażenie ze wszystkie te przykłady gier nagle są podobne do siebie. Po sieci można wyczytać ze ludziom się podoba to co widza, przynajmniej większości. Ba obok mnie w pracy kumpel siedzi i tez mówi ze mu się bardziej podoba to co DLSS 5 pokazuje, ze jest bardziej realistycznie. Go figure. Przynajmniej z tego co widzę to lepiej to działa teraz niż RT w 2018 roku gdy był wprowadzany na Turingu. Jasne, trzeba użyć DLSS i fejkowych klatek ale i tak już tego używamy wiec co to za różnica. Nie zgodzę się z tobą odnośnie tej subtelności. Oświetlenie ma ogromny wpływ na realizm. To DLSS 5 wprowadza subtelne zmiany a jeżeli masz grę z dopracowaną grafiką, to takie zmiany wcale nie są potrzebne zwłaszcza, że jest to kosztem 50% wydajności. Poza tym nie wiem czy ty sobie zdajesz sprawę, że DLSS 5 nie zastępuje obliczania oświetlenia, tylko je modyfikuje.
areczek1987 1 135 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Nikt jeszcze nie sprawdził tego control jaki aktualne buildy z podobnymi nastawami mają zapotrzebowanie na vram? Mi się nie chce włączać jeszcze Dali już te narzędzie?
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 7 minut temu, SebastianFM napisał(a): Nie zgodzę się z tobą odnośnie tej subtelności. Oświetlenie ma ogromny wpływ na realizm. To DLSS 5 wprowadza subtelne zmiany a jeżeli masz grę z dopracowaną grafiką, to takie zmiany wcale nie są potrzebne zwłaszcza, że jest to kosztem 50% wydajności. Poza tym nie wiem czy ty sobie zdajesz sprawę, że DLSS 5 nie zastępuje obliczania oświetlenia, tylko je modyfikuje. No od początku o tym pisaliśmy, a ostatni pokaz Nvidii tylko w tym upewnił. Gra nie tyle wygląda lepiej co inaczej. Czy mi sie wydaje czy ja bronie NR a teraz tobie się nie podoba Albo mnie trolujesz... Masz ... 4 minuty temu, areczek1987 napisał(a): Nikt jeszcze nie sprawdził tego control jaki aktualne buildy z podobnymi nastawami mają zapotrzebowanie na vram? Mi się nie chce włączać jeszcze Dali już te narzędzie? Jest podobno wyciek ale miedzy 0,5 a 1,0 GB 1
areczek1987 1 135 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Już po gta v widzę że się ociera o 16gb i klatki spadają do 9 1
SebastianFM 533 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @Kadajo, nie troluję cię, przedstawiłem moje zdanie na temat funkcjonalności DLSS 5. Dziwię się, że dla ciebie jest to akceptowalne zwłaszcza, że jest to okupione aż takim spadkiem wydajności.
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Dla mnie to podobna akcja jak z RT/PT a tutaj zdecydowanie łatwiej dostrzec różnice w obrazie nawet.
Wu70 1 056 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) 10 minut temu, areczek1987 napisał(a): Już po gta v widzę że się ociera o 16gb i klatki spadają do 9 Nic się nie ociera, po prostu nie zwalnia pamięci jak coś zmieniasz i leci do oporu. Normalnie u mnie ~600MB vramu, nic. Przecież nawet na tych filmikach widać jak dobrze startuje a potem cały czas podnosi vram jak klika w ustawieniach. Edytowane 28 Sierpnia przez Wu70
musichunter1x 1 665 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Nic dziwnego że są różnice w obrazie, skoro zmienia cały obraz. Już dziś mamy wysyp gówno gier z gotowych elementów, gdzie trudno znaleźć coś autentycznego wśród gigantów. Teraz mają jeszcze gotowy makijaż pod przyciskiem DLSS 5. Weźcie taką grę na "basen", a tam wyjdą stare i na dodatek zaniedbane projekty rozgrywki i nieumiejętność znalezienia ciekawych materiałów do zainspirowania się, ponieważ twórcy pewnie siedzą na tiktoku, zamiast w książkach lub chociaż dobry filmach, nie mówiąc o ciekawym życiu. Autentyczność, charakter, styl i zaangażowanie jest więcej warte, niż pusta technologia, na dodatek beznadziejnie wykorzystana. Te gówienko bardziej mnie zainteresowało niż RE9, nowe Plague, Fable i co tam jeszcze... A jest rysowane bez blendowania animacji, nie mówiąc o generowaniu klatek. Edytowane 28 Sierpnia przez musichunter1x
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Widać ze czasem są bzdury typu cienie nagle rozjaśnione, zobaczcie co się dzieje w Avatarze z obrazem jak włączymy NR na tym materiale co dawałem wcześniej
SebastianFM 533 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @Kadajo, jasne, kolosalna różnica warta 50% wydajności. A jakby twórcy gry chcieli, żeby twarz postaci wyglądała inaczej to by ją taką zrobili, żeby nie trzeba było używać AI do poprawiania każdej gotowej klatki gry. Twój przykład z poprzedniej strony. 1
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Ale przecież to samo robi ReShade którego ludzie używają od x czasu ... zmienia cały obraz.
areczek1987 1 135 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Który raz będziecie przechodzić cp2077? Rdr1 i 2 czekam.
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 3 minuty temu, SebastianFM napisał(a): No i co z tego? No właśnie
areczek1987 1 135 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 15 minut temu, Wu70 napisał(a): Nic się nie ociera, po prostu nie zwalnia pamięci jak coś zmieniasz i leci do oporu. Normalnie u mnie ~600MB vramu, nic. Przecież nawet na tych filmikach widać jak dobrze startuje a potem cały czas podnosi vram jak klika w ustawieniach. Tylko się droczę z Kadajo 1
musichunter1x 1 665 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 5 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale przecież to samo robi ReShade którego ludzie używają od x czasu ... zmienia cały obraz. Reshade to przypadkiem nie jest ingerencja w zaniedbaną kolorystykę, gammę itd.? Od biedy są tam jeszcze głębsze rzeczy, ale głównie to mam na myśli, bo twórcy od lat nie rozumieją "color science". Gamma bardzo często jest skopana i czasem jej poprawienie da więcej niż OLED.
Kadajo 10 373 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Przyjrzyj się tym przykładom co dziś się w sieci pojawiły, tam nic nie jest dodawane tylko są uwydatniane rzeczy które już są. Gra jest mniej plaska. W sumie to wygląda jak przesadzony dawny HDR ze zdjęć. Szybka obróbka zrzutu numer jeden poprzez telefon, specjalnie trochę przesadziłem.
jankooo 404 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia dlss- rozmydlacz, fg- fejkowe klatki a teraz dlss nr- slop ai. Żadna z tych technologii na starcie nie była miło przywitana a jednak z czasem stały się standardem. Wydaje się, że jest to jakiś przełom
areczek1987 1 135 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia dlaczego jeszcze tej 9 nie pokarzą by się wyjaśniło ile z tonu zeszli...
Rekomendowane odpowiedzi