JeRRyF3D 2 458 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/1352087
Lameismyname 4 305 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/1352087 Bez jedynki z przodu, może bym się i pochylił
Phoenix. 7 203 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rubin-and-most-amd-rdna-5-gpus-reportedly-not-coming-until-2028
JeRRyF3D 2 458 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 20 minut temu, Lameismyname napisał(a): Bez jedynki z przodu, może bym się i pochylił To dorzuć jedynkę... z tyłu. I to będzie ten rząd wielkości, co zawołają za 7090. 1
Mark_ 44 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 46 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/1352087 Chciałem to dodać do wątku zakupowego ale nawet jak wyślą to sprzedaje to Slava Computers sklep z Izraela więc może być później wesoło z ewentualną gwarancją.
Kadajo 10 738 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 52 minuty temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rubin-and-most-amd-rdna-5-gpus-reportedly-not-coming-until-2028 No i to jest dobra wiadomość 1 1
Doamdor 3 118 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Spokojnie do 2028 roku zdążymy odłożyć 40 tys zł na nowego RTX 6090. 1
Wuadator 90 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września @Doamdor jak sprzedam swojego 5090 za 30k, to te 40 przeboleję 1
Lameismyname 4 305 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września @JeRRyF3D @Kadajo @Doamdor @Wuadator @Phoenix. 1 4 1
Doamdor 3 118 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 32 minuty temu, Wuadator napisał(a): @Doamdor jak sprzedam swojego 5090 za 30k, to te 40 przeboleję Ja na premierze RTX 6090 po zobaczeniu ceny. 18 minut temu, Lameismyname napisał(a): @JeRRyF3D @Kadajo @Doamdor @Wuadator @Phoenix. Co najwyżej na domek holenderski wystarczy. 6 1
lukadd 3 935 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 31 minut temu, Doamdor napisał(a): Co najwyżej na domek holenderski wystarczy. I to już taki z demobilu fest wypierdziany i do remontu 2
sideband 3 387 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) Nikt pewnie nie sprawdzał, ale XBAR jeżeli skaluje się to podnosi pobór mocy przynajmniej dwukrotnie bardziej procentowo względem wzrostu wydajności. Mowa o wzrostach na poziomie 3%, a nie jakieś magicznej ukrytej turbo mocy W przypadku zdejmowania XBAR w dół to nawet jest ponad dwukrotny spadek poboru mocy względem spadku wydajności procentowo. Także wcale nie dziwie się, że NV ustawiła tak dzielnik na XBAR. Do tego są gry gdzie podnoszenie XBAR nic nie daje, a pobór mocy rośnie Także dla zwykłego zjadacza chleba podnoszenie XBAR nie ma żadnego sensu. Dając offset w dół te 25mV XBAR/SYS/Video da się zejść jeszcze delikatnie z poborem mocy oczywiście bez straty wydajności. Edytowane 16 Września przez sideband
Doamdor 3 118 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Dzieki @Stjepan 45 FPS? Optymista 3
Hard Reset 255 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 9 godzin temu, Doamdor napisał(a): 45 FPS? Optymista Człowieku, tu są ludzie co na kartach rtx4xxx włączają jeszcze dlss5 ,mfg i tylko tak mogą grać
brzecol 34 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września W dniu 16.09.2026 o 09:57, Fenrir_14 napisał(a): Ja jadę dalej 😀 chociaż za 30k bym pewnie pomyślał nad opyleniem jednej karty hehe Nie śledziłem jakiś czas tego wątku i sytuacji na rynku. W pracy armageddon i codzienne sprawdanie TGE aby podjąć jakieś najbardziej racjonalne wybory w obecnej sytuacji. Niemniej jednak 30K to dla mnie też taki próg, że chyba bym sie dał skusić. Oczywiście tyle bym musiał dostać za swój używany model wiec jak ktoś chętny to... . Od razu bym jeszcze ram pogonił, bo w sumie do tego na co mam teraz czas spokojnie wystarczą mi laptpop i tablet. Wróciłbym z kolei do dłubania przy projekcie Scalplel oraz Stigmata. Tam się każde wolne środki przydadzą.
jankooo 441 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 15 minut temu, Hard Reset napisał(a): Człowieku, tu są ludzie co na kartach rtx4xxx włączają jeszcze dlss5 ,mfg i tylko tak mogą grać Co ma piernik do wiatraka? 1
Fenrir_14 1 413 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września (edytowane) @brzecol lada moment taki topowy konfig na sell to może być całkiem fajny kapitał inwestycyjny 😀 Powiedz coś więcej o tych projektach. Edytowane 17 Września przez Fenrir_14
brzecol 34 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @brzecol lada moment taki topowy konfig na sell to może być całkiem fajny kapitał inwestycyjny 😀 Powiedz coś więcej o tych projektach. A co tu dużo mówić. Dodam po jednym słowie z przodu i już będzie wiadomo co to za skarbonki. Cannondale Scalpel i Santa Cruz Stigmata
Fenrir_14 1 413 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września @brzecol aaa... rowery, no tak. Mi na szczęście wystarczy jakiś przyzwoity Scott albo Orbea ale wiem że są emtuzjasci którzy ścielą więcej niż my na kompy. Widziałem po ile gonili graty Eddie Merckx'a a było to dobre kilka lat temu. Dzisiaj pewnie taniej nie jest 🤣
JeRRyF3D 2 458 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września (edytowane) Ja tam osobiście i personalnie jestem osrany po pachy wędzoną rybą... KTO BY KIEDYKOLWIEK (!!!) pomyślał, że dobijemy czasów... OD LAT wiadomym było, że auta i elektronika starzeją się drastycznie i tracą na wartości od momentu zakupu. Z minuty na minutę tańsze. Do tego postęp, tania siła robocza, skok technologiczny, łatwość produkcji, powszechność i konkurencja powdują, że elektronika tanieje jak barszcz i nie warto kupować dziś, bo jutro to samo będzie już taniej. No to się ZESRAŁO! Kiedyś (jak z furą), można było pośmigać GPU ze 2 latka, rok przed gwarą sprzedać, dołożyć kilka miedziaków i wskoczyć na "wyższy model". Dziś, na myśl o padzie mojej 4090, włos mi się jeży, bo... polizało się dobrego, to po co ja mogę teraz sięgnąć po zabawie z 4090? Gdyby padła, to 5090 jest u mnie poza progiem bólu. ABSOLUTNIE poza! Wariactwo IMO. Nadchodzące 60xx (?) - to będzie dopiero gwałt i rzeź niewiniątek zapewne. Mobo? dysk? gpu? Pad czegokolwiek powoduje zgrzytanie zębów. Po prostu jebnę to w kąt i zapiszę się do koła mandolinistów na osiedlu, bo ja pier... Do niedawna szczytem obelgi do burżuazji był tekst - "nie każdy ma kompa za 20K!". 20K ? Pff... poskładajcie dziś od zera jakiegoś grubasa PCMR z 5090, na czymś sensownym, plus dobry cepek, ze 2 dyski po 2TB (od biedy - na jotpegi). Gratuluję i powodzenia życzę. No się zesrało! A stopYranu nie widać. Edytowane 17 Września przez JeRRyF3D
Fenrir_14 1 413 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września @JeRRyF3D no zesrało się po całości. Ale nie tylko pcmr. Zobacz w szerszej perspektywie co się dzieje. Koszty utrzymania zobacz ile wzrosły. Rzeczy które jeszcze przed pandemią były zwykłymi narzędziami - dzisiaj powoli stają się dobrem luksusowym. Powoli i cyklicznie ludziom się po prostu zabiera coraz więcej lub zmusza do większych wyrzeczeń aby te zwykle rzeczy jeszcze przez chwilę posiadać. Coś konkretnego się dzieje ale nie każdy rozumie po co, dlaczego i w jakim celu A to był prosty cykl - najpierw oswoić ludzi z tym że "nie możesz", "nie wolno Ci", "to dla Twojego bezpieczeństwa" a teraz po prostu odbierają to czego sami wciąż potrzebują więcej i więcej. 1 2
Rekomendowane odpowiedzi