Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

@Lameismyname Obudowa jest na stronie 2230.

W Cyberpunk 2077 Benchmark spadek o 2 fps. 

Ok, widzę.

A co do wydajności... ja zawsze celuję tak aby zjechać jak najniżej z poborem mocy zachowując wydajność fabryczną karty.
Jednak pierwszy raz mi się zdarzyło, że zjeżdżając z okolic 300W na okolice 200W dostałem więcej klatek, a w najgorszym przypadku taką samą ilość :boink::

https://www.techpowerup.com/forums/threads/performance-anomaly-on-undervolted-rx-9070-xt-in-a-positive-way.351641/

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ta twoja karta to jest jakaś anomalia %-)

Też tak sądzę. I co najlepiej - VRAM praktycznie nie ma wpływu (albo znikomy).
Naprawdę golden selekt rdzeń się trafił, a użyte materiały (PTM/Fehonda) pewnie tylko temu trochę pomogły.
Sam się głowiłem. Jakby to był jeden tytuł to ok. jakiś przypadek, a tu wszędzie coś takiego... co więcej - często zegar jest podobny (różnica niewielka), a i tak po UV jest przyrost klatek.
No i nie mogę znaleźć ani jednej osoby na ITH ani TPU co miałaby chociaż podobnie.

Opublikowano

@Lameismyname zadowolony jesteś z tego Gigabyte Gaming ? z tego co widzę to nie jest wersja OC. 

Pytam, ponieważ stało się i sprzedałem 5090 i na na przeczekanie zamówiłem tą kartę tylko w wersji OC.

A co do sprzedaży 5090, karta wisiała na OLX dosłownie 1/5 dnia i poszła używana za równe 22 tysiące %-) facet jak zabierał to miał jednego wielkiego banana na twarzy, także jeśli używki schodzą za taką kasę to dobrze nie będzie w przyszłości z cenami nowych niestety.

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

A co do sprzedaży 5090, karta wisiała na OLX dosłownie 1/5 dnia i poszła używana za równe 22 tysiące %-) facet jak zabierał to miał jednego wielkiego banana na twarzy, także jeśli używki schodzą za taką kasę to dobrze nie będzie w przyszłości z cenami nowych niestety.

To się nie dzieje! :o

• Sad 1
Opublikowano
19 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

To się nie dzieje! :o

Niestety tak 

27 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Pitt_34 to chyba srogo zarobiłeś na używaniu 5090 8:E

btw. czemu się pozbyłeś

W sumie to nie miałem takiego zamiaru, ale było tylu chętnych że w końcu za tą kasę się skusiłem. Poczekam sobie na spokojnie na serię 6xxx, zresztą od ponad 4 miesięcy komp służył mi tylko do pracy nie miałem i nie mam czasu nawet pograć w moje ulubione BF 

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

@Lameismyname zadowolony jesteś z tego Gigabyte Gaming ? z tego co widzę to nie jest wersja OC. 

Pytam, ponieważ stało się i sprzedałem 5090 i na na przeczekanie zamówiłem tą kartę tylko w wersji OC.

o kurde a ja narzekałem pół roku temu że musiałem wybulić 17999pl za nowiutkiego zwodowanego rtx 5090 Gigabyte Extreme Water ale czułem pismo nosem że te karty będą jeszcze droższe ;)

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Wuadator napisał(a):

Tak czytam to forum dzisiaj, patrze na swój komputer i zaczynam sie zastanawiać- po co to komu taki kąkuter? Rakiet w kosmos nie wysyłam, 5080 zaczyna po cichu do mnie szeptać 🤣🤣

tak samo jak po co ludziom mercedesy za 500k czy lambo za 2kk... :D

Edytowane przez Ali
Opublikowano
6 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

Tak, jestem bardzo zadowolony bo trafiłem Golden Sample (https://www.techpowerup.com/forums/threads/performance-anomaly-on-undervolted-rx-9070-xt-in-a-positive-way.351641/) który ma lepszą wydajność na 212W jak w stocku :D 
Generalnie na biosie silent po UV ta karta jest uprzedmiotowieniem tego do czego dążę zawsze - cicho, chłodno, wydajnie, stosunkowo niski pobór (212W), a co najważniejsze TANIO! (2020zł). Jak tu nie być zadowolonym?

Gigabyte umie w karty, tylko w następnych seriach powinni dać PTMa i będzie już całkiem miodnie.

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, sideband napisał(a):

W sumie to nie koniec podwyżek to jeszcze można trzymać sprzęt :hihot:

Otóż to, ceny idą do góry, do premiery RTX 6090 daleko, za chwilę jesień-zima i człowiek będzie miał więcej czasu na rozrywkę w 4K. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, sideband napisał(a):

Przez kolejne 6msc będziesz podgrzewał atmosferę 5090 :E

W perspektywie drastycznych wzrostów ceny kopalnych paliw i gazu może to być całkiem rozsądne podejście. Tym bardziej jeśli ma palele fw. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Otóż to, ceny idą do góry, do premiery RTX 6090 daleko, za chwilę jesień-zima i człowiek będzie miał więcej czasu na rozrywkę w 4K. 

A poza tym zimno będzie, 600w grzejnik w pokoju się przyda.