Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Bo jak nie będzie porządnej grafiki, to NR magicznie jej nie wymyśli.

Dlatego to nie jest żaden przełom.

To jak w każdej dziedzinie z AI. Gdy wsad nie jest wystarczająco "tłusty", to AI nie nadrobi.
Swoją drogą ciekaw jestem Return To Castle Wolfenstein. 
Tam akurat twarze jak na tamten czas były całkiem ciekawie zrobione:

Opublikowano

No co ty to mesjasz grafiki komputerowej przecież :hihot:

A tak poważnie, ja NR nie oczerniam, wręcz przeciwnie, to bez wątpienia ciekawe rozwiązanie i pewnie w przyszłości pokaże, na co je stać.

Ale czy to przełom ? Dla mnie, jak na razie nie bardzo.

Może byłby to przełom, gdyby ReShade nie istniał.

Jak pisałem już wielokrotnie, dla mnie DLSS 5 Neural Rendering to zaawansowany ReShade, który podniesie na nowy poziom sztuczki, jakie dzięki temu można osiągać.

Sama Jensen mówił, że oni tylko tworzą narzędzia.

Przełom to może pokaże jakiś developer, tworząc w połączeniu ich wszystkich technologii jakąś spoko grafikę w grze.

Opublikowano

Ja patrzę na to tak:
- czy efekt wizualny jest na plus? Tak
- czy droga w którą to idzie jest na plus? Raczej tak
- czy obecnie jest to używalne? Raczej nie

Sam osobiście nie podchodziłbym do tego bez RTX 5080, chociaż to też za słabe GPU. Bardziej RTX 4090 ze wskazaniem na 5090.

Opublikowano

Czy to zaawansowany reshade czy coś innego nie ma większego znaczenia. Różnica najczęściej bije po oczach i jest to kolejny krok o który nvidia jest przed amd. Dla mnie to gamechanger bo dawno nie było tak rażącego podkręcenia grafiki. Cierpi na tym trochę wizja twórców, bo jak bohater ma 2 znamiona to powinien mieć 2 a nie jeszcze 2 tylko mniejsze. Ale kogo to tak naprawdę obchodzi. Na razie jest to sprzętożerne, ale z 2 generacje karty z końcówką 60 będą to łykać bez wazeliny. 

Ile waszym zdaniem potrzebuje AMD aby wprowadzić własny filtr uwydatniający?

Opublikowano

Jeszcze się to wszystkim znudzi i to będzie prawdziwa beka.

Na razie trwa hooney moon.

47 minut temu, Hard Reset napisał(a):

A jak sobie radzi NR jeśli tekstury ustawi się na very low albo low w nowych grach? 

MAsz przykłady wyżej ze starych gier. Jak tekstura będzie kiepskiej jakości, to NR jeszcze to uwypukli :hihot:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przeglądałem masę już tych filmików w sieci.  Moim zdaniem jedyna gra w której byłbym skłonny zagrać z NR to "Remaster" RDR1. Nie psuje zamysłu twórców, ale ogólny odbiór sprawia wrażenie takiego dużo lepszego remastera i pomaga na wygląd twarzy. Testowałem nawet u siebie, od biedy na padzie z FG mógłbym zagrać bo 60 klatek trzyma i nie czuć laga :hihot:

Tak to po prostu ciekawostka jak kiedyś RT i PT i pewnie trochę czasu minie, zanim wydajność nie będzie tak lecieć na pysk. Do tej pory kolejne wersje DLSS polepszały wydajność, wyglądając co wersje coraz lepiej. Pewnie kiedyś doczekamy gry od jakiegoś Remedy np. Alan Wake 3/4 z tymi wszystkimi bajerami nvidi, gdzie faktycznie będzie opad szczęki. Teraz to ciekawostka i można się pobawić z nudów, tylko na wtyczki uważajcie :E 

Opublikowano

Pewnie za jakiś dłuższy czas NR będzie robił to, co teraz próbuje robić, tylko nie pozwala mu tego robić porządnie niska precyzja, która oczywiście jest mocno powiązana z wydajnością samych GPU.

I to będzie wtedy prawdziwy przełom, jak też dodatkowo będzie potrafiła sama się dostosować do tego, co "widzi", poprawnie rozpoznawać całą scenę i z jakim rodzajem grafiki ma do czynienia.

Tylko pytanie jak duże będą musiałby być modele aby potrafić takie CUDA :D

Ale myślę że to właśnie jest przyszłość tej technologii, tylko pewnie NVidia w międzyczasie zmieni jej nazwę aby odróżnić ją od tego standardowego bieda Neural Renderingu :E

• Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, skunRace napisał(a):

Przeglądałem masę już tych filmików w sieci.  Moim zdaniem jedyna gra w której byłbym skłonny zagrać z NR to "Remaster" RDR1. Nie psuje zamysłu twórców, ale ogólny odbiór sprawia wrażenie takiego dużo lepszego remastera i pomaga na wygląd twarzy. Testowałem nawet u siebie, od biedy na padzie z FG mógłbym zagrać bo 60 klatek trzyma i nie czuć laga :hihot:

Dla mnie musi być natywnie od biedy 50fps, a najlepiej conajmniej 60fps aby był sens używać FG.