Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, sideband napisał(a):

Tak sporo N4P VS N3P to ~1.18x do boosta. To nawet nie jest połowa tego co było przy przejściu z Ampere na ADA.

Forum się zmieniło, ale pitolenie głupotek dalej trwa.

Jeśli między 5nm (4090) a 5nm (N4P)(5090) jest 6% w upakowaniu tranzystorów na mm2 to 18% między N4P(5090) a N3P(6090) to sporo.

Więc to Ty piszesz głupoty.

Screenshot_20241119-140731_Chrome.jpg

Opublikowano

Są jeszcze od be Quiet! Straight Power 12 Platinum 1200 i 1500 oraz Dark Power Pro 13 1600. W tym pierwszym przypadku - Straight Power 12 Platinum - w przypadku użycia obu złącz 12VHPWR limit mocy producent określił na 800W.

Opublikowano (edytowane)

Czyli generalnie nowe PSU też idzie w dwa wtyki. 
Ktoś mówi, "ale co za problem wpiąć w dwa wyjścia w PSU".
Teoretycznie, w starych zasiłkach zupełnie bez 12VHPWR - spoko - nie ma wyjścia i jest to normalne.
Ale co, jak ja mam PSU z 1* 12VHPWR?
Będę musiał je olać i wpinać się w pozostałe (a ten wtyk w kibel? - nie po to kupowałem taki PSU z 1* 12VHPWR) :(

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Poczekamy zobaczymy,no i ocenimy czy problemy jakie już raportują z przegrzewaniem i na nas się wyleją.

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_nvl72_serwer_blackwell_problem-36647.html

Architektura Blackwell, pomimo dużych oczekiwań wykazuje pewien problem z temperaturami.

Pierwsze dostawy serwerów z superchipami NVIDIA GB200 miały nastąpić pod koniec 2024 roku, ale teraz nic nie jest przesądzone.

Media donoszą o kłopotach z przegrzewaniem się akceleratorów w serwerach NVL72 stanowiących bazę dużych platform technologicznych.

Opublikowano (edytowane)

Hehe ale żeście się odpalili 😀 przypominam, że najpierw trzeba kupić kartę a obserwując sytuację premierową z prockami myślę że będzie to poważne wyzwanie 😭

Wydaje mi się że zasilacz to mały Miki, są opcje na rynku więc można coś kupić. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
8 minut temu, Gret napisał(a):

Masz gniazda PCI, chyba że nagle nie można z nich korzystać. 

Ale to już nie bedą 2 wtyczki:) w 4090 przejściówka była z 4 na 1, nie mam 8x:) chyba 6. Wiec ja to bym musiał kupować jakieś dedykowane kable. Ale to tak poza konkursem karty co ma limit większy jak 600w nie kupię;)

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Wiec ja to bym musiał kupować jakieś dedykowane kable

Tutaj się właśnie rozchodzi o ten kabel. Podpinasz go bezpośrednio do dwóch gniazd 8 pin, nie używasz przejściówek z pudełka. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Gret weź dla mnie też, odpalę coś za fatygę 😀 

Pisałem do sklepów że wpłacam im dziś 15k i po premierze wybiorę coś do tej kwoty ale odpisują że nie ma preorderów na produkty nvidii lol 

Jeśli masz taki budżet to spokojnie dasz radę kupić jak ruszy sprzedaż bo większość osób będzie szukało najtańszych/średnich wersji.

A jak Ty wjedziesz na dzień dobry na Strixa to pewnie kupisz:jupi:

Opublikowano
51 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jeśli między 5nm (4090) a 5nm (N4P)(5090) jest 6% w upakowaniu tranzystorów na mm2 to 18% między N4P(5090) a N3P(6090) to sporo.

Więc to Ty piszesz głupoty.

Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia nawet nie wiesz o czym pisałem :lol2:. Chyba jednak błędem było w ogóle logować się tutaj.

Opublikowano

Jeszcze pytanie czy 5090 Strix/TUF dostaną w gratisie jak to u Asusa stado cykad zaimplementowane do cewek.

Dwa Stixy i jeden Tuf 4090 i to samo...won,wymiana na INNO3D 4090 z standardowym PL w którym cykad nie dodali więc został w PC.