To są problemy zazębiające się czyli kiepska jakość -> niska popularność -> niska motywacja do rozwoju.
ROCM ma problem ze stabilnością, często implementacje są dużo wolniejsze niż te oparte na CUDA mimo że sprzęt w teorii posiada podobną albo lepszą wydajność patrząc po samych flopsach. ROCM jest młodszy, więc mniej ludzi go zna/używa (tu znowu problem jest z jego niską jakością co nie zachęca), do tego ludzie narzekają na dokumentację. AMD szybko porzuca wsparcie ROCM na kartach pro i konsumenckich, gdzie na nividii wsparcie cudy jest dużo dłuższe. Rocm na windowsie nie istnieje praktycznie w ogóle.
To się nakłada na siebie, nvidia ma przwagę w tym że cuda rozwijana jest od lat, więc dużo problemów zostało rozwiązanych, rzeczy dopracowano, ludzie się z tym zaznajomili itd.
Dochodzi do takich patologicznych sytuacji, że przykładowo w llama.cpp lepiej używać vulkana na sprzęcie amd bo działa lepiej/mniej problematycznie niż ich rocm.
Ekspertem żadnym nie jestem, ale to są mniej więcej problemy o których ludzie najczęściej piszą, ci którzy zajmują się deweloperką związaną z AI. Coś mogłem pokiełbasić ale mniej więcej powinny być to najważniejsze problemy.
Właśnie zgłupiałem i teraz się ogarnąłem że właśnie nie musi być w tym banku co mam konto. Totalnie na głupka wyszedłem. Też dzięki raczej wszystko wiem
Rekomendowane odpowiedzi