Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam pamiętam jak kiedyś zmiana GPU to była ekscytacja i czysty fun.

Teraz... nie ma ani jednej rzeczy z tych, które napisałem.

Mamy drogie GPU, które coraz mniej mają faktycznej mocy a coraz więcej "udawaczy" a to wszytko dla coraz gorszych gier, które kompletnie już nie są warte swoich cen.

Przecież to wszytko to już nie jest żadne hobby ani fun.

To się stało czystą farsą.

• Upvote 5
Opublikowano
51 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawy jestem jaką bajkę wymyślili że to tylko dla RTX 5xxx będzie 🤭

Ponieważ tylko 5xxx ma pamięci GDDR7?

Daleko nie trzeba było szukać.

I pewnie potrzebna jest duża przepustowość pojedynczej kości.

• Like 1
Opublikowano

Dla mnie plan na następne lata to wyciśnięcie z 3070 ostatnich kropelek potu i przesiadka na RTX6000 + jakiś spadkobierca 5800x3d na premierę Wieśka 4. Korzystam z obecnej sytuacji w jakiej rynek gier się znajduje, może pewnego dnia przyjdą wiosenne roztopy i wiatr ponownie zawieje w dobrą stronę. 0 straty, aktualna karta w zupełności pozwala ograć wszelkie nowości. Właśnie skończył się instalować CP 2077, robię pierwsze podejście :) 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, raul_ole napisał(a):

Ciekawe co na to amd

Dobra weźcie cenę obetnijcie o 1/6 i będzie git.

AMD na pewno lepiej wyceni swoje nowe karty.

Jak te wykresy nie okażą się fejkiem to 12GB vram wystarczy do grania z DLSS 4 w najnowsze gry w 4K 120FPS na RTX 5070 hehe

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

Skąd bierzesz te fałszywe wykresy?

Pod discordach i chińskich stronach latają więc podrzuciłem.

Oczywiście jestem świadom że zwłaszcza przed premierą będzie sporo fake newsów.

Ale postanowiłem się z wami tym podzielić.

Może jutro pojawią się u pewnego youtubera? hehe

A właśnie odnośnie przecieków:

https://web.archive.org/web/20241217194235/https://inno3d.com/news/inno3dces2025

image.png.72f79a54ac84a9bd6a8d27324523a674.pngZrzutekranu2024-12-17175651.png.2c878952f6962441c3e42b2b7faf5428.png

GeForce-RTX-5090-780x470.jpg.560426d7d8ff18ad70dac6dc389cbec6.jpg

GfOostJWsAAJsvD.thumb.jpg.16870ffd8574471c906a19e016333af1.jpg

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
4 godziny temu, Auberon napisał(a):

Tylko to jest nie zgodne z oficjalna dokumentacje CUDA jaką jest udostępnione prze sam a NV.

Wydajność była blokowana jak jeszcze CUDA nie było. Nie znajdziesz żadnych informacji na ten temat w dokumentach od NV bo i po co mieli o tym pisać. Wydajność jest "popsuta" na poziomie sterownika i jak pisałem nie ma znaczenia jak to zrobili ważne, że skutecznie.

Opublikowano
9 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

To już potwierdzone że fake, na pewno aż takiego wzrostu wzgledem DLSS 3 nie będzie.

2 krotny wzrost to już dużo.

Tylko jakim kosztem? Byle nie mydłem na ekranie.

Całe szczęście mi wystarcza 60fps, więc w większość gier mogę grać w natywnej rozdzielczości ---> 4K

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Tylko jakim kosztem? Byle nie mydłem na ekranie.

Całe szczęście mi wystarcza 60fps, więc w większość gier mogę grać w natywnej rozdzielczości ---> 4K

Nie no, jednak żeby ostrość i detale były zachowane.

Aktualnie w swoim prawie nieśmiertelny GTX 1060 6GB nawet w 40FPS mam problem pograć w 1080p ;( 

Dlatego z niecierpliwością czekam na premierę i jak coś biorę 5060TI/5070TI.

A jak nie to 4070 Super.

Edytowane przez P.Wiśnia
  • Like 1
Opublikowano

Długo wytrzymałeś z tym 1060, będziesz miał konkretny przyrost mocy.

No i dobrze robisz, że masz upatrzone RTXy5000, które mają 16GB RAMu:thumbup:

Tylko w razie co to zamiast tej 4070 Super 12GB to bierz 4070Ti Super 16GB, zwłaszcza, że długo nie wymienasz GPU.

Opublikowano
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Przecież Jensen mówił że przyszłość obrazu w grach to AI. Niedługo zejdziemy do 720p i NVIDIA zmieli to swoim AI i wypluje 8K 🤭

Oczywiście tylko nieliczni dopatrzą się problemów. Tak jak było na początku z DLSS. Ludźmi jest tak łatwo manipulować i wmówić im praktycznie wszystko 😇

A jaka jest alternatywa? Nie kupować nowego GPU? Spoko. Wysiadamy z pociągu.

Może kupno AMD? Hahahah, bywaj zdrów!

No nie ma alternatywy jeśli chcesz grać w nowe gry na fajnych detalach i wysokiej rozdzielczości. Nie ma. Zakładając że w te nowe gry chce Ci się grać, bo mi osobiście nie :E 

Opublikowano

No właśnie nie chce mi się tez w nie grac :D

8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo Czytając Twoje posty zastanawiam się co Ty tu jeszcze robisz :) Gry Ci nie pasują, sprzęt Ci nie pasuje, w zmiany nie wierzysz. 

Walczę o lepsze jutro...

I czekam aż komuś będę mógł znowu sprzedać bana :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie nie chce mi się tez w nie grac :D

Ja gram albo w starsze gry, albo nowe ale niewymagające. I 4070Ti tutaj jeszcze 2-3 lata spokojnie z palcem w nosie do 1440p wystarczy.

Myślałem że MFS 2024 mnie przekona do zmiany, ale póki co to paździerz i nawet nie odpalam :E 

Za to sobie Switcha kupiłem i nabrałem ochoty na pykanie w konsolkę, starzeję się :( 

Opublikowano
8 godzin temu, Skitter napisał(a):

Racja i wielce się zastanawiam nad wydaniem takiej kasy. 

Spokojnie, te 15k było pisane w ramach żartu, bo niektórzy popadają już w paranoję, opierając się na krążących po sieci plotkach i "wyciekach". Co nie znaczy, że NVIDIA - mając na rynku druzgocącą przewagę - nie krzyknie sobie za topowy model jakiejś absurdalnej kwoty. Trzeba po prostu poczekać do stycznia, nie ma co się na zapas ekscytować.

Co do sytuacji na rynku kart, wygląda ona tak przecież nie od dziś, nie od wczoraj. Ciężko w kontekście kart w cenie całego kompa z monitorem, mówić o opłacalności. Topowe modele to sprzęt dla entuzjastów, dla których często nie ma górnego limitu kwoty, jaka są w stanie położyć na blat. 

• Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, galakty napisał(a):

Ja gram albo w starsze gry, albo nowe ale niewymagające. I 4070Ti tutaj jeszcze 2-3 lata spokojnie z palcem w nosie do 1440p wystarczy.

Myślałem że MFS 2024 mnie przekona do zmiany, ale póki co to paździerz i nawet nie odpalam :E 

Za to sobie Switcha kupiłem i nabrałem ochoty na pykanie w konsolkę, starzeję się :( 

Ja zrobiłem to samo tylko kupiłem sobie Anbernica 40xxH do retro grania, mega fajna zabaweczka, wszystko śmiga, Arcade NES SNES PSX N64 C64 Amigi mam co robić i te gry na łeb kładą te dzisiejsze pseudo grajki. Miodność i grywalność wywala na orbite. Jak ktoś wątpi w swój "gamerowy" byt i ze umiera to zapraszam się cofnąć w czasie kiedy gry były po prostu lepsze. Mnie się odrazu zachciało znowu grac wiec tak jak pisałem wcześniej, można opuścić ten cyrk i wcale nie trzeba rezygnować z grania.

Ja się ciesze ze przestałem być niewolnikiem "nowych technologii" i życzę tego każdemu aby się uwolnił.

A konsolka Abernica to był test i już wiem ze się wkręciłem wiec następny cel to już coś większego, najprawdopodobniej będzie to coś pokroju Retroid Pocket 5, żeby był już amoledzik, ekranik 16:9 i więcej mocy aby można było bez problemu emulować gry z PS2, Dreamcasta. GameCube czy nowsze konsole Nintndo.

Myślałem przez chwile aby kupić Steam Decka ale jest on za duży jako przenośną konsolkę. 40xxH okazał się troszkę za mały jak dla mnie dlatego uważam ze coś pokroju RP5 będzie w sam raz.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ja się ciesze ze przestałem być niewolnikiem "nowych technologii" i życzę tego każdemu aby się uwolnił.

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

wiem ze się wkręciłem wiec następny cel to już coś większego, najprawdopodobniej będzie to coś pokroju Retroid Pocket 5

Faktycznie, jesteś uwolniony :D

• Haha 2