Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Mnie najbardziej zastanawia jakie zmiany zostały wprowadzone w architekturze. RTX 4080 vs RTX 5080, tylko o 5% więcej jednostek obliczeniowych a częstotliwości na pewno nie podnieśli w takim stopniu jak w Ada.

No to jest to co interesuję tygryski najbardziej :E

Do tego przecież mamy ten sam proces tylko po lekkim liftingu.

Dla tego od już dawna mam wątpliwości co do realnego kopa w wydajności tych GPU i  ile tu się da wykrzesać głównie przez poprawę archi, czy nvidia nie pójdzie po całości w tej generacji w AI, AI i AI. DLSS4, więcej fake klatek etc.

2 minuty temu, Alek_M napisał(a):

Moja jest srebrno-biała 8:E

No to nie jest biała :E

Opublikowano
1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

Mnie najbardziej zastanawia jakie zmiany zostały wprowadzone w architekturze. RTX 4080 vs RTX 5080, tylko o 5% więcej jednostek obliczeniowych a częstotliwości na pewno nie podnieśli w takim stopniu jak w Ada.

White paper po premierze gdzie i tak nie pochwalą się wszystkim ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Skitter napisał(a):

Czy jest możliwe, że RTX 5090 może być problematyczny?
1. Ciężko jest uzyskać stabilne rdzenie przez to odpadki lądują w RTX 5080, dlatego premiera 90 przesunięta względem 80. Magą być braki, zanim nazbiera się odpowiednią ilość czipów?
2. Karty RTX 5090 mogą  być niestabilne u końcowego użytkownika, przez już mocno wyżyłowany proces i niedostateczną jakość kontroli vs chęć zysku ? 

TAK, TAK, TAK

Nie kupuj. Idź w 5080.

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, lukadd napisał(a):

No ryba ma gdzieś te sterowniki skitrane. A dalej żadnego wycieku oprócz tych fejkowych nie zobaczyliśmy :E

Ja juz swoje wypowiedzialem :E Wasze przecieki sa z dupy, to ja swoich nie wrzucam, nara sajonara.

Opublikowano (edytowane)

Ja oddam 4090 w cenie 5080. A to lepiej 4090 kupić, bo już się dotarła, nie trzeba ostrożnie grać jak na nowych GPU. No i pamięci więcej. Wtyczka też przetestowana już, nie będzie niespodzianki jak z nową - wyciągasz z pudełka a tam już spalona. 

1 minutę temu, ryba napisał(a):

Wasze przecieki sa z dupy

Nic nie poradzimy, nvidia tak rypie na cenach że cieknie.

Edytowane przez cichy45
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ryba napisał(a):

Ja juz swoje wypowiedzialem :E Wasze przecieki sa z dupy, to ja swoich nie wrzucam, nara sajonara.

Jakie nasze przecieki? :E Tu żadnych przecieków jeszcze nie było 8:E

Ja tu żadnych fejków nie wrzucałem, a tym bardziej się nimi nie jarałem. Raczej mam bekę co ludki tutaj łykają zmontowanego w paincie :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Jakie nasze przecieki? :E Tu żadnych przecieków jeszcze nie było 8:E

Ja tu żadnych fejków nie wrzucałem, a tym bardziej się nimi nie jarałem. Raczej mam bekę co ludki tutaj łykają zmontowanego w paincie :E

Jak to nie? przeklejki z neta, glownie fejkowe, twierdzenia ze do lapkow sa stery okrojone, do stacjonarek nie ma. A isc pan w uj z taka dyskusja :E podzwonilem gdzie trzeba i tutaj tylko dla beczki wrzucam szpileczki.

Opublikowano (edytowane)

No ludki wrzucają fake screeny i tyle. Beka z tego. Jak przy każdej premierze jest fun z tego :E Jak ludki się jarają fejkami.

Nie ma żadnych realnych wycieków wydajności :E Kurteczka jak narazie trzyma stery głęboko w kieszeni.

Edytowane przez lukadd