Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Doamdor napisał(a):

Wyższe taktowanie. 

4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Stock odbija się od power limitu, UV da te same zegary i nie będzie dropił mhz

obraz.png.abb8f59b2256bcb5b4af71cb7ce1d04e.png

Jak robie 0.925 na 2872 i automatycznie mi podbija zakres od 0.700-0.770 do 795+ to znaczy, że po prostu mam kiepską stockową krzywą?
Próbuje recznie ją dać w dól ale odskakuje

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Zwalasz winę na innych, a sam nie widzisz tego co robisz. 

Napisałem to ironicznie.

Przedłużone zwroty w tym ich programie istniały odkąd pamiętam, ale nigdy czegoś takiego nie używałem. Ludzie korzystali z tego latami na prawie cały asortyment. Tutaj też ktoś pisał, że wielokrotnie tak oddawał różne rzeczy. 

Sklep to oferował, sklep to akceptował i najwyraźniej im to pasowało. Jakby było inaczej to by odrzucali. 

Czy zwykłe, czy przedłużone zwroty wszystko i tak wraca do nich używane a Ty się przykleiłeś do mnie tylko, bo sklep ma taką politykę i z niej skorzystałem. Litości. 

W marcu zmienili regulamin i przestali przyjmować podzespoły pc do sklepów stacjonarnych. Trzeba wysyłać kurierem na sprawdzenie. Teraz wyłączają 100 dni na oddanie, bo pewnie dużo im tego spływa od ludzi. Ci co mają to wykupione wciąż mogą z tego korzystać. 

Edytowane przez Kanzu
Opublikowano
43 minuty temu, krulaks napisał(a):

Jak to możliwe, że na UV jest lepszy wynik niż stock xD?

UV:
obraz.png.d676e63428495544ddeaf410b6abd35c.png

Stock:
obraz.png.04603347cab053c7bed8f5ed83443b67.png

Pytanie ile realnie pograłes na tym :) benchmarkowanie bez spiny jest ok :) ale realnie gracze to 5060Ti 5070 5070Ti i 5080. 5090tki to cyrkluja w obiegu bo jak sie wydaje 10-15tys na karte to nikt nie chce świerszcza, w dodatku osoby ktore maja tak duzo pieniedzy na taka karte najczesciej maja ciekawsze rozrywki niz granie, na poczatku to w ogole sami youtuberzy mieli te karty, wiec społecznosc 5090 to 0.5% i najprawdopodobniej graja tez zdecydowanie najmniej, nie wliczajac w to benchmarkow.

Opublikowano

Teraz to se mogą. Kto miał kupić to już kupił. 

Jedynie 5080 super z większą ilością vram może być ciekawą kartą.

Pozostają Ci którzy czekają na gta 6 i wiedźmina 4 ale skoro brak dat wydania na pc (lub brak żadnej daty) to Oni mogą poczekać jeszcze dłużej do następnej generacji kart. 

Opublikowano

Mogliby jakąś 5090 Super/Ti wypuścić bo ten 25-30% przyrost 4090->5090 to śmiech na sali.

<dream mode on>

Najlepiej w cenie zwykłej 5090, a ją dać taniej - luka cenowa między 5080 a 5090 jest :D 

<dream mode off>

Opublikowano
8 minut temu, krukkpl napisał(a):

Mogliby jakąś 5090 Super/Ti wypuścić bo ten 25-30% przyrost 4090->5090 to śmiech na sali.

<dream mode on>

Najlepiej w cenie zwykłej 5090, a ją dać taniej - luka cenowa między 5080 a 5090 jest :D 

<dream mode off>

Przecież jest i to dopiero jest śmiech na sali. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ale musi być lipa jak to wyjdzie jeszcze w tym roku :hihot:

Dupa tam, panie Ferdku.

Może po prostu dostawią droższe wersje, bo w końcu AI, AI, AI! i do AI więcej RAMu się przyda. 

A 5070 Super może być np. w tak posranej cenie, żeby laików łapać na 5070 18GB w cenie równej 5070 ti 16GB, bo przecież 16GB to mniej, więc pewnie gorsza. ;)

5080 Super też może wykorzystać "okazję", że taka duża przepaść do 5090tki.

5070Ti Super... no niech pomyślę nad najczarniejszym scenariuszem, ale takim na maxa złym... 

O, mam!

Mogą dać wersję 24GB w cenie 5080tki, a potem wycofać 5070Ti i 5080, oczywiście zanim wejdą nowe modele, coby znowu niedobory podbiły ceny jeszcze ponad MSRP.

Ogólnie to w tych czasach to można oczekiwać, że w pudełku z kartą będzie dodawany lizak i fotka  Jensena śmiejącego się z palcem wyciagniętym w stronę kamery ala image.png.9613887aeb72d07a69db837f05f8d0c2.png

Gratisowo naklejki na obudowy PC, w stylu naklejek Intela:  "Sucker outside"

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Jak 250 nitow nie wystarcza to bym się poważnie zastanowił nad stanem oświetlenie w pomieszczeniu lub ilości światła jakie nam wpada do miejsca pracy/zabawy. Istnieje coś takiego jak ergonomia stanowiska. A to się tyczy monitorów i TV. Ludzie mają jakieś chore wyobrażenia że TV/monitor ma sobie poradzić nawet w słońcu. Może zacznijmy od tego co się dzieje z oczyma jak im każemy oglądać w słońcu TV albo ogólnie zmuszamy je do oglądania w pomieszczeniu gdzie jest zbyt jasno. Szybsze zmęczenie, bóle głowy to tak na szybko. Szczególnie jak już ktoś ma jakąś wadę wzroku.

Mam gęste ciemnoszare zasłony które i tak przepuszczają słońce. Pokój od zachodu.
Odkąd sąsiad ściął wysokie drzewa mam na parterze słońce "prosto w twarz" no i o pewnych porach mimo zasłoniętych zasłon na monitorze o słabym kontraście obraz byłby nieużywalny. 
Mogę pomyśleć o zasłonach, które blokują światło w 100%. Może to jest jakieś rozwiązanie...

13 godzin temu, galakty napisał(a):

To nie chcesz 27"? Ja minileda sprzedałem za 1300 zł, najtańszego OLEDa kupisz spokojnie za 2300 zł :E 

Zresztą... Ty wiecznie piszesz to samo, minie 5 lat i dalej będziesz się bał :E 

Jak kupowałem minileda za ~1700zł, to oledy były po 3500zł, więc nawet sprzedaż ze stratą (~1000zł) i kupno najtańszego OLEDa (~2300zł) ma jakiś sens.
Jeżeli dodam do interesu te 1300zł to jakbym wydał na monitor 3k - jakoś nie wiem czy się nie rozczaruję. Gdyby nie wady OLEDów pewnie dawno bym kupił i miał spokój.
No ale teraz mi się wydatków nazbierało przez co nie myślę o wydawaniu kasy na pierdoły chociaż w tyle głowy ciągle to siedzi.
A jak już zdążyłeś zauważyć wśród mojej działalności na forum - czasem się waham, zastanawiam, a przyjdzie co do czego to potrafię 3/4 sprzętu wymienić w krótkim czasie, więc ja nie z tych co tylko piszą, gdybają.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ale musi być lipa jak to wyjdzie jeszcze w tym roku :hihot:

Wlacz 14:52 

"They selling all day long....Card after Card after card...train through the cash registers..."
Wiec w microcenter w USA ponoc schodza.

Aż tak źle nie jest

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, krukkpl napisał(a):

ten 25-30% przyrost 4090->5090

Moze 5% jak niektorzy tutaj probuja udowodnic. Generalnie masz te srednio "33%" w zaleznosci od gry, a w bardziej wymagajacych tytulach np. w wuchangu masz prawie +40%, ktory chyba jest najlepiej wygladaja gra pod wzgledem grafiki w tym roku. Wlasnie tyle brakowalo 4090, zeby bylo dobrze. Jezeli nic sie nie zmieni to wymienie 5090 na 6090 chyba juz tylko dla kaprysu, bo jeszcze widzialem sens wymiany 4090, bo tam gdzie dostawala zadyszki tj. DLSS Q+FG bylo za malo, to 5090 radzi sobie dobrze i to czesto juz bez FG. Plynnosc jaka osiagam teraz jest dla mnie satysfakcjonujaca. Bootleneckiem staje sie  wyswietlacz 120Hz, wiec przy 6090 bede musial wymienic tez monitor, a moze i zasilacz tez, a sama cena 6090 to bedzie

[obuchem po głowie ON]

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Tak, bo grafika w grach stanie w miejscu i będzie czekała na przybycie nowego GPU.

6090 zostanie tak samo zmiażdżony.

A beka będzie jak się okaże ze tam Nvidia naprawdę właduje MFGx16 a przyrostu RAW mocy będzie, tyle że się tu ze śmiechu wszyscy zeszczamy i umrzemy :hihot:

Opublikowano

Nic się nie zmieni w nowszych tytułach, a w starszych będzie można sobie pozwolić wbić DLAA lub ewentualnie nie włączać FG przy założeniu sporego boosta.

Niektórzy już tak są przesiąknięci głupotami od NV, że nie wiedzą jak się gra bez FG ;)

• Upvote 1