Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Remis :E Testowane w CP 2077.

watt-per-frame.png

5080 na czele :E 

Ale ogólnie sobie zobaczcie jak wydajnością na wat 4090tka odsadziła 3090, a przy 5090 mamy totalną stagnację :E

4090 zrobiła konkretny bimber z 3090 :) najczesciej ma 70% lepsza wydajnosc nie wspominajac wydajnosc per wat. Po prostu nVidii udała sie ta karta i kazdy robi z niej taki benchmark kamien wegielny i odnosi sie wlasnie do jej wydajnosci jako default czegos premium

Opublikowano

Tak 5090 nie do grania, tak jak forum nie do srania, a wiele wysrywow tutaj mozna znalezc. 

Serio nie potrafie zrozumiec, czemu kogos tak bardzo boli, ze ktos chce miec te 20-30-40% wiecej wydajnosci kosztem wiekszego zuzycia pradu? Jednemu wystarczy 5060, bo gra 720p na low, drugi chce pograc w 1080p na fulla, a trzeci jeszcze inaczej. 

Spinacie sie, jakby kazdy z Was musial zaplacic za ta karte Dzonego ;) Sam chlop zarobil i kupil co chcial. Tyle. 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

Planeta płonie a wy kupujecie grafy 600 watowe. Z tego powinno płacić się podatek za używanie i za utylizację szkodliwych pierwiastków 😀

podatek mocowy od 1 do 200 watt,200-400 i 400-600

Ty powinieneś płacić podatek od głupoty :hihot:

To jest kropa w morzu względem wielkich serwerowni AI i każde głupie pytanie do Chata to niezłe przepalanie energii :hihot:

5 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale ogólnie sobie zobaczcie jak wydajnością na wat 4090tka odsadziła 3090, a przy 5090 mamy totalną stagnację :E

Na razie nie ma żadnych pozytywnych informacji o Rubinie w kwestii wydajności na wat. 

Także znowu może być - aj aj aj :hihot:

Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Ty powinieneś płacić podatek od głupoty :hihot:

To jest kropa w morzu względem wielkich serwerowni AI i każde głupie pytanie do Chata to niezłe przepalanie energii :hihot:

Na razie nie ma żadnych pozytywnych informacji o Rubinie w kwestii wydajności na wat. 

A ty nie mówiłeś że ci szkoda czasu. To spadaj...

Opublikowano (edytowane)

Druga sprawa jest taka, że dla mnie Astral LC pod względem designu, wydajności chłodzenia, kultury pracy, jest po prostu dwie półki wyżej od 4090 Liquida Suprim. Na liquidzie do 350-380W było ok. 60C i 1100-1200rpm. 

Na Astralu LC przy 450W jest 52C@1100rpm. Ja w ogóle nie czuje tych 100W więcej w pokoju, a kultura pracy jest znacznie lepsza niż to co miałem na 4090. Do tego złącze jest chronione. Ostatnio jak zapomniałem przełączyć na profil UV i zacząłem generować filmy w ComfyUI to po jakims czasie wyskoczył alert. Posprawdzałem wszystko, ułożyłem wtyczkę i potem już nawet na fulla nie wywalało. Asus tutaj zrobił świetny ruch z tym zabezpieczeniem i tymi alertami. Teraz możesz grać czy kompilować w AI, a jak coś nie tak z prądem na wtyczce to od razu wywala alert na ekranie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sideband napisał(a):

Cóż trzeba będzie się przyzwyczaić, że zmieniamy karciochy co 2 generację, a nie co każdą jak było wcześniej :E A może i co trzy 8:E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Druga sprawa jest taka, że dla mnie Astral LC pod względem designu, wydajności chłodzenia, kultury pracy, jest po prostu dwie półki wyżej od 4090 Liquida Suprim. Na liquidzie do 350-380W było ok. 60C i 1100-1200rpm. 

Na Astralu LC przy 450W jest 52C@1100rpm. Ja w ogóle nie czuje tych 100W więcej w pokoju, a kultura pracy znacznie lepsza niż to co miałem na 4090. Do tego złącze jest chronione. Ostatnio jak zapomniałem przełączyć na profil UV i zacząłem generować filmy w ComfyUI to po jakims czasie wyskoczył alert. Posprawdzałem wszystko, ułożyłem wtyczkę i potem już nawet na fulla nie wywalało. Asus tutaj zrobił świetny ruch z tym z zabezpieczeniem i podkładał sportowe alerty. Teraz możesz grać a jak coś nie tak z prądem na wtyczce to od razu wywala alert na ekranie.

jedyna karta na ktorą warto polować

bez UV na ComfyUi generowałeś? i wyskoczyło  zabezpieczenie na 10A?

Opublikowano
9 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Tak 5090 nie do grania, tak jak forum nie do srania, a wiele wysrywow tutaj mozna znalezc. 

Serio nie potrafie zrozumiec, czemu kogos tak bardzo boli, ze ktos chce miec te 20-30-40% wiecej wydajnosci kosztem wiekszego zuzycia pradu? Jednemu wystarczy 5060, bo gra 720p na low, drugi chce pograc w 1080p na fulla, a trzeci jeszcze inaczej. 

Spinacie sie, jakby kazdy z Was musial zaplacic za ta karte Dzonego ;) Sam chlop zarobil i kupil co chcial. Tyle. 

Ale czemu ty widzisz tylko jedną stronę ?

Nic się nie dzieje i nagle pojawia się post "z dupy" jaka to 5090 czy tam 5080 nie jest super od "4" bo...

I zazwyczaj piszą to te same nicki :D

No panie, alboś konsekwentny albo nie.

Nikt tu nikogo nie atakuje i nikogo nie boli ze ktoś jest zadowolony z karty jaka posiada.

Beka się zaczyna jak ktoś "na siłę" próbuje udowodnić swoje mojszości. I znowu, najczęściej są to te same nicki.

Masz kartę i jesteś zadowolony to idź grac czy tam licz jakieś "AI" nie musisz tutaj co chwile pisać, DLACZEGO JA WYBRAŁEŚ i jaka ona to super nie jest, bo tak na dobrą sprawę gówno to kogo obchodzi :D

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, janek25 napisał(a):

Planeta płonie a wy kupujecie grafy 600 watowe. Z tego powinno płacić się podatek za używanie i za utylizację szkodliwych pierwiastków 😀

podatek mocowy od 1 do 200 watt,200-400 i 400-600

Uwazaj bo jakis zielony przyglup podchwyci i powstanie ustawa....

Opublikowano
2 minuty temu, panicz patryk napisał(a):

Uwazaj bo jakis zielony przyglup podchwyci i powstanie ustawa....

I tak robią co chcą. Człowieka można na wszystkim wykasować choćby na jodzie. Żaden to wynalazek z UE robienie z ludzi frajerów 😆

• Upvote 1
Opublikowano

Hahaha, masz kartę 5090 to idź grać i nie marudź a jak nie masz to marudź i smędź w watku jaka to gówniana karta a nVidia podła firma i w ogóle najlepiej lina i gałąź, jak tu żyć haha. 

Ja to mam generalnie wywalone bo w życiu robię po swojemu i nie patrze co mówią inni i czy im się to podoba czy nie 👹 ale komedia tu jest grana długie miesiące w wątku 🤣🤣

Życie ma się jedno, trzeba brać i korzystać bo nigdy nie wiesz kiedy zgaśnie światło. Ale jak komuś odpowiada taki tryb survival to ubitej drogi życze zamiast piachu po kolana 😀

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale czemu ty widzisz tylko jedną stronę ?

Nie widze jednej strony, ale proporcje na bank nie sa rozlozone 50:50.
Przejrzyj nawet jedynie ostatnie 30 stron tematu, jak Ci sie recznie nie chce (co zrozumiale) to popros bota. 

Na pojedynczych sytuacjach tak, obie strony sa juz nudne. Ale jak sie spojrzy na caloksztalt, to moze po prostu zmienmy nazwe tematu na 'beka z POSIADACZY 5090?' Bo jak jestem w stanie zrozumiec dyskusje o samej karcie, i ewentualna argumentacje czemu sie ktos na nia zdecydowal, to za grosz nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego tolerowane sa wycieczki osobiste na podstawie tych argumentacji. 

To juz jest tak pospolite tutaj w temacie ze nawet nie zwraca uwagi starych bywalcow. 

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano
27 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na Astralu LC przy 450W jest 52C@1100rpm. Ja w ogóle nie czuje tych 100W więcej w pokoju, a kultura pracy jest znacznie lepsza niż to co miałem na 4090. Do tego złącze jest chronione. Ostatnio jak zapomniałem przełączyć na profil UV i zacząłem generować filmy w ComfyUI to po jakims czasie wyskoczył alert. Posprawdzałem wszystko, ułożyłem wtyczkę i potem już nawet na fulla nie wywalało. Asus tutaj zrobił świetny ruch z tym zabezpieczeniem i tymi alertami. Teraz możesz grać czy kompilować w AI, a jak coś nie tak z prądem na wtyczce to od razu wywala alert na ekranie.

Ty serio bronisz tego :kupa:? Takie coś jest niedopuszczalne. Nawet na stocku mam sobie grać bezstresowo a nie myśleć o tym czy mi wtyczka się nie zjara.

Opublikowano

@oldfashioned

Bo to by oznaczało zamkniecie tematu.

Mogę wprowadzić zakaz "pitolenia" po raz 100 na ten temat i zobaczymy kto pierwszy poleci.

I po co.

1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Moderatorzy musieliby sami sobie punkty karne przydzielić wtedy.

Gdyby nie moje dobre serce to już byś z tego tematu poleciał daaaawno temu za regularne kręcenie gównoburz o 5090.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

@oldfashioned

Bo to by oznaczało zamkniecie tematu.

Mogę wprowadzić zakaz "pitolenia" po raz 100 na ten temat i zobaczymy kto pierwszy poleci.

I po co.

Czyli sam stwierdzasz, ze bez wycieczek osobistych i beki z userow 5090 nie bedzie tematu, tak?
No i git. Wazne, ze jest tego swiadomosc.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ty serio bronisz tego :kupa:? Takie coś jest niedopuszczalne. Nawet na stocku mam sobie grać bezstresowo a nie myśleć o tym czy mi wtyczka się nie zjara.

Ale czytaj ze zrozumieniem. Zdarzyło się to podczas kompilacji w ComfyUI. Dlaczego mam tego nie bronić? Z reszta to trochę za dalekie stwierdzenie. Ja nie bronie, ale dobrze, że jest. Korzystam coraz więcej z AI lokalnie.

Grać gram bezstresowo. Ułożyłem wtyczkę na samym początku i było dobrze. Przy ComfyUI wyskoczyl alert, zareagowałem i wyeliminowałem problem i jest dalej cacy. 

BTW: w grach nawet bez UV nie wywalało. AI po prostu ciągnie pod korek aż się przelewa.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

W skrócie wam pokaże jak to wygląda.

Pan A pisze o karcie "to i to" i raz i dwa i trzy razy, az wreszcie wychodzi z tego gównoburza.

Potem jest cisza.

I Pan A znowu wraca z jakimś durnym postem i znowu jest z tego gównoburza.

Za którymś tam razem już nie wszyscy się na to triggerują i go po prostu zaczynają zlewać.

Gównoburzy nie ma, ale pan A stwierdza, że może sobie bzdury wiec pisać co chwile, wiec ciśnienie rośnie.

Az znowu wybucha gównoburza.

I tak to ogólnie cały czas wygląda.

Opublikowano

To ja Ci napisze jeszcze raz, bo chyba juz zapomniales @Kadajo
W tym watku jest wiecej gowna ze strony osob, ktore 'atakuja', niz ze strony ktora 'broni' 5090. Ty natomiast sie bardzo wyraznie opowiadasz po jednej z tych stron. Zgadnij po ktorej?

+ to, ze napiszesz podsumowanie ktore mija sie z prawda, dodajac "tak to wyglada" nie zmieni ostatnich 100-150? stron watku, ktore obiektywnie, tak nie wygladaja :)

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, bofff napisał(a):

nie grania w gry  a w benchmarki właśnie i  chwalenia się 

taka oznaka blichtru ;)

@areczek1987 moje przeoczenie, powinno być

30-40% wydajności więcej za 30-40% więcej prądu, 33% VRAMu więcej i 60-70% wyższą cenę nie brzmi  jak jakiś super deal , chyba przyznasz

no chyba, że zsumujemy  procenty, wtedy 100-120>60-70

Ogólnie to możesz siedzieć na tym co masz i się zastanawiać ile coś więcej cię kosztuje. Szybko skończysz z 5-7 letnim gpu. Tak skok nie licząc mfg nie jest znaczący w tej generacji ale co to zmienia? Może to opcja dla tych co chcą lub mają na coś więcej ochotę ze swojej 3090ti...