Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja atakuje jak się ustabilizuje za 9-10k. Też od strzała nie zawijam, bo 4090 dość szybko zjechała w okolice 9-10k a tyłek mnie by jednak bolał jakbym wyłożył +2 czy 4k zł aby to zostało przepalone w jakieś 6 miechów. Znowu jakbym miał 4090 to pewnie bym czekał aż się ustabilizuje w okolicy 8k bo tak po prawdzie jak NV nie wysmaży jakiegoś grubego tech demo to z grami będzie raczej bieda dla takiego świniaka jak 5090. 

Opublikowano
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

4080 jak najbardziej nadaje się do grania w 4k 60 a czasem nawet więcej.

(Dlss Q z lub bez FG)

Panie ale to trzeba suwak w lewo przesunąć. A jak wiadomo, lepiej trzy razy w prawo niż raz w lewo. 

3 godziny temu, Art385 napisał(a):

Ja atakuje jak się ustabilizuje za 9-10k. Też od strzała nie zawijam, bo 4090 dość szybko zjechała w okolice 9-10k

To wszystko tylko kwestia ile będzie kosztować USD. Na 4090 żadnych wielkich przecen nie było, karty staniały w pewnym momencie bo się złotówka względem USD umocniła (czy też dolar względem PLN osłabił jak kto woli :E ). Jak founders będzie za 10k u nas, to jakieś topki typu strix 15k pewnie.

Opublikowano

NV zarabia na produkcji i sprzedaży akceleratorów AI, a dział gaming to dla nich teraz działalność poboczna. Dlatego nie liczyłbym na zmiany cen na niższe.

Opublikowano

Skoro, to dla nich taka drobnostka w porównaniu do rynku AI, to tym bardziej by mogli się zabawić w dobrego wujka, poprawić PR i zrobić ampere bis - czyli dobrze wycenione i konkurencyjne konstrukcje w stosunku do poprzedniej generacji. No, ale nie - bo tu nie chodzi o to czy zarabiają mniej czy więcej teraz na dziale gaming. To jest zmiana strategiczna - olanie lowendu, nieatrakcyjne średniaki, drogie i bez szału karty xx80 i postawienie nacisku na promowanie topu - sławne The More You Buy, The More You Save. To jest postępująca elitaryzacja z ich strony. Już nie raz podejrzewałem, że ma to się finalnie w przyszłości skończyć zostawieniem na rynku ultra drogiego topu dla zamożnych hobbystów, co zabulą każdy hajs by mieć swój hardware fizycznie w kompie, a cała reszta ma być zagnana do opłacania abonamentu i grania w chmurze. I to będzie tak wyliczone, że wyjdzie im to znacznie opłacalniej niż normalna sprzedaż gpu dla graczy.

• Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano
51 minut temu, Kelam napisał(a):

Już nie raz podejrzewałem, że ma to się finalnie w przyszłości skończyć zostawieniem na rynku ultra drogiego topu dla zamożnych hobbystów, co zabulą każdy hajs by mieć swój hardware fizycznie w kompie, a cała reszta ma być zagnana do opłacania abonamentu i grania w chmurze. I to będzie tak wyliczone, że wyjdzie im to znacznie opłacalniej niż normalna sprzedaż gpu dla graczy.

By czasem sami producenci nie zagnali się w kozi róg. Patrząc na to w co teraz się gra i jak te gry wyglądają, to młodsze pokolenie nie ma parcia na realizm graficzny. Większość gierek online można ograć na karcie pokroju RX470 i to z dobrym FPS. Klientelę łatwo zrazić a odbudować będzie ciężko. 

Sam po sobie widzę, że mam coraz mniejsze parcie na zmianę karty, a od czasu jak wymyślono moda na FG dla starszych kart, to moja RTX3080 dostała drugie życie.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Kelam napisał(a):

Skoro, to dla nich taka drobnostka w porównaniu do rynku AI, to tym bardziej by mogli się zabawić w dobrego wujka, poprawić PR i zrobić ampere bis - czyli dobrze wycenione i konkurencyjne konstrukcje w stosunku do poprzedniej generacji. No, ale nie - bo tu nie chodzi o to czy zarabiają mniej czy więcej teraz na dziale gaming. To jest zmiana strategiczna - olanie lowendu, nieatrakcyjne średniaki, drogie i bez szału karty xx80 i postawienie nacisku na promowanie topu - sławne The More You Buy, The More You Save. To jest postępująca elitaryzacja z ich strony. Już nie raz podejrzewałem, że ma to się finalnie w przyszłości skończyć zostawieniem na rynku ultra drogiego topu dla zamożnych hobbystów, co zabulą każdy hajs by mieć swój hardware fizycznie w kompie, a cała reszta ma być zagnana do opłacania abonamentu i grania w chmurze. I to będzie tak wyliczone, że wyjdzie im to znacznie opłacalniej niż normalna sprzedaż gpu dla graczy.

NV sobie dobrze rynek sprawdziła przy serii 4xxx, a konkretnie 4070xx/xx, Ci co się rzucili na premierę na 4070 zostali wydymani bez mydła, baaa jeszcze z usmiechem na twarzy kupowali później czy to S/Ti, nie wspominając o TiS... bo pewnie dużo ludzi przesiadało się z 4070>4070Ti/S by finalnie mieć 4070TiS, a wystarczyło kupić 4080 i sumując takie przesiadki wyszłoby ich to samo jakby na premierę od razu kupili 4080... Zobaczymy ile NV znowu wyda wersji 5070...

Opublikowano
8 godzin temu, cichy45 napisał(a):

To wszystko tylko kwestia ile będzie kosztować USD. Na 4090 żadnych wielkich przecen nie było, karty staniały w pewnym momencie bo się złotówka względem USD umocniła (czy też dolar względem PLN osłabił jak kto woli :E ). Jak founders będzie za 10k u nas, to jakieś topki typu strix 15k pewnie.

No tak nie do końca najlepsze ceny były gdzieś w okolicach wakacji zeszłego roku gdzie pln wcale dobrze nie stał. Swojego XTX kupowałem za 4 koła w sierpniu zeszłego roku bo stwierdziłem, że na 4090 już się nie załapie w dobrej cenie a w cenie ~10k nie chce ryzykować z wtyczką. Do dziś mnie trochę pupa szarpie jak sobie przypomnę moment zawahania na sklepie Acera i 4090 poniżej 7k zł :E z drugiej strony jakbym zrobił zawahanie na XTX to pomimo dobrze stojącego PLN musiałbym czekać aż do tej jesieni. Tym razem też będę trzymał rękę na pulsie i wypatrywał tego krótkiego okienka na zakupy  

Opublikowano
4 godziny temu, Art385 napisał(a):

No tak nie do końca najlepsze ceny były gdzieś w okolicach wakacji zeszłego roku gdzie pln wcale dobrze nie stał.

Premierowo dolec prawie 5 zeta. A w wakacje właśnie zszedł do ~4 zeta do tego była duża dostępność i sklepy schodziły z marży. Obecnie 4090 już nie są produkowane, jest niska dostępność i drogo :E

• Upvote 1
Opublikowano

Kwestia tak jak dziś ponad 9k a pln jeszcze silniejszy. Generalnie to 4090 wsiąkło w AI. Teraz to się głównie zastanawiam czy od razu 5090 nie pójdzie do skalperów i będziemy mogli się pojarać co najwyżej benchmarkami 

Opublikowano

Jest tylko jedna prawda - tanio już było. Teraz przy byle okazji ceny wchodzą na kolejne piętra. Wszystkiego. Wystarczy spojrzeć co się dzieje z cenami płyt gdzie modele które mają 15% więcej ficzerow potrafią być prawie 2x droższe. Do tego szał na nowości - 9800x3d pomimo swojej zajebistosci schodzi wszystko zanim wejdzie na magazyn. To będzie gorący styczeń 🤣

Opublikowano

W zasadzie jak nie kupisz w ciągu pierwszych kilkunastu minut od premiery to później w tym pierwszym miesiącu już może być ciężko z zakupem :E Bo zostaną tylko raz na jakiś czas pojedyncze strzały wrzucane w sklepach lub sztuki z podkręconą ceną :E

Opublikowano (edytowane)

@Gret
Nom 4080 wykastrowana tak nie schodziła :E

Ja miałem zamówienie na premierę Strixa 4090, ale anulowałem, później dopiero w grudniu kupiłem na początku, ale kary były wrzucane po MSRP raz na dwa czy kilka dni na kilka minut :E i schodziły jak ciepłe bułeczki.

Edytowane przez lukadd