Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Starh napisał(a):

Zawsze może ją odesłać do producenta ze względu na cewki ;) zresztą za 4800 te Świerczenie nie jest takie straszne xD

Można inny bios sprobowac wgrac, u mnie na orginalnym biosie normalnie cewki sa glosniejsze, gdzie na biosie 450W ich prawie nie slychac. Także jeżeli ktos ma problem z cewkami polecam powgrywac rozne bios i posprawdzac jak sie karta na nich zachowuje

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Ogarnąłem chaos pogrubiając, co pozwala szybko zobaczyć o czym jest dana część, ale nadal wam źle. No nie dogodzi :lol2:

Nie chcesz - > nie czytaj - > nie pier(dzie)l -> wszyscy happy.

To takie proste :)

Dobrze, że w przedostatnim wpisie użyłes pogrubienia, bo prawie oczopląsu dostałem ;D

• Haha 2
Opublikowano

@Stjepan Jak bys uzył 8GB to byłoby śmiesznie, za bardzo poleciałeś po bandzie, no chyba że to 4GB HBM

A tak na serio, to mowi sie o 5080 32GB które nvidia wyda, dla rynku biznesowego wraz z premiera 6090 i 6080. Wiec najprawdopodobniej 6090 48/64GB a 6080 32GB. I 6080 32GB poleci na rynek graczy, a 5080 32GB poleci na rynek A.I. 

Wiec raczej w nastepnej serii z ramem nie bedzie tak źle :P 

Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

- więcej GPU i TDP jest marnowane na segmenty AI

Jakby te tranzystory Tensorów spożytkować na ROPsony i inne rzeczy, to i tak z tego byłby kop mniejszy niż daje DLSS Q względem renderingu natywnego, także tyle w temacie :P

Chyba jednak wpadnie ranga "Nudziarz", jesteś ultra monotematyczny :lol2: Ewentualnie "Zgred", wybierz która lepiej pasuje ;)

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

To chyba trzeci raz jak piszesz to samo w ciągu ostatnich 2 miesięcy. 

Lepiej nie liczmy, ile Ty razy w ciągu roku narzekałeś, że kiedyś gry były lepsze, monitory były lepsze, bo na CRT do żylety wystarcza 60 FPS, układy graficzne były lepsze, bo nie miały tranzystorów do AI, gry były lepsze, bo były na forward renderingu i miały MSAA, itd. ;)

Zgred jak nic, pasuje idealnie! Ktoś przeciwny takiemu wyróżnieniu? %-)

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Na szczęście Zotaci 5070ti AMP! Infinity) już zdrożały, ale gdyby jeszcze gdzieś był po 3800 to pewnie bym wymiękł i kupił. Półka w szafie używająca karty przez następny rok na pewno by się ucieszyła ;)

(chyba że jakaś inna nie-Ventusowa karta też ma 5 lat gwarancji i nie jest to Asus, to dajcie znać) 

Co do literówki.

ROPson  - to mi się nawet podoba :lol2:

Opublikowano
13 minut temu, VRman napisał(a):

Na szczęście Zotaci 5070ti AMP! Infinity) już zdrożały, ale gdyby jeszcze gdzieś był po 3800 to pewnie bym wymiękł i kupił. Półka w szafie używająca karty przez następny rok na pewno by się ucieszyła ;)

(chyba że jakaś inna nie-Ventusowa karta też ma 5 lat gwarancji i nie jest to Asus, to dajcie znać) 

Co do literówki.

ROPson  - to mi się nawet podoba :lol2:

"to mi się nawet podoba" Uważaj czego sobie życzysz xd 

A tak na serio, to jeszcze idzie wyrwac 5070Ti w dobrej cenie, ale AMP to rzeczywiscie kozackie chłodzenie
Najtaniej w empkiq wczoraj jeszcze 4099 dzisj juz 4199 https://www.empik.com/karta-graficzna-zotac-g-rtx-5070-ti-amp-extremeinfinity-zotac,p1631781696,elektronika-p ceny ida w gore

Ale nawet co taka za 3300 z kawałkiem by Ci nie stykła? KR System https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_5070_ti_gaming_pros_16gb_gddr7_256bit__szybk-item-79148.html

Cena jest na prawde atrakcyjna na tle innych kart, moze akurat dobra sztuka sie trafi

Opublikowano (edytowane)

@tomcug

To jest tylko Twój sposób widzenia sprawy. Inni mnie nie lubią więc podchwycą.

To co mi właśnie zarzuciłeś jest bzdurne i nie ma pokrycia w faktach. Owszem, piszę krytycznie o tych rzeczach, ale nie w jednym wątku i nie jest to jedyne co piszę. I nie na raz, tylko w ciągu roku.

Może postawię sprawę jasno: Nie życzę sobie niczego obraźliwego. Wrzucenie mi tego bez zasługi (bo nie moja wina, że jest źle, a ja to zauważam, to nie zgredziarstwo) jest obraźliwe i jest sygnałem dla mnie, żeby z tego forum zrezygnować. Także jeśli ustawisz mi cokolwiek co mnie obraża lub nastawia negatywnie userów którzy będą widzieć moje wypowiedzi w przyszłości - to po prostu sobie stąd pójdę. Bez żadnego focha - po prostu nie ma sensu tracić czasu na ludzi, którzy nie mają do mnie szacunku, a negatywny "tytuł' tak właśnie by działał, że by na dzień dobry tak właśnie ludzi nastawiał, choć dopierdolki kilku z was już i tak dokonały sporo aby mi przylepić plakietkę z tarczą celowniczą na czoło.

Już teraz grupka ze 20 osób, które wiedzą lepiej ode mnie  co napisałem, po przeczytaniu 1% posta wesoło sobie wzajemnie nakręca urojenia na temat tego co ich zdaniem piszę/myślę.

Z takim obraźliwym podpisem nie będzie nawet sensu tracić czasu na forum.

Napisane bez emocji, nie jestem ani zdenerwowany, ani nie będzie żadnego "focha" za "tytuł". Po prostu nie zamierzam z taką plakietką na plecach chodzić po forum. Pomyślałem, że postawię sprawę jasno, żeby później nie było domysłów i plotek.

Jak ktoś nie ma nic przeciwko to niech bierze tytuły. Jak wymyślisz coś humorystycznego w przyjacielskim tonie, to nie będę miał prawa protestować. Ale coś co mi będzie psuło używanie tego forum - nie życzę sobie i nie będę z takim czymś forum używał na pewno.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Najtaniej w empkiq wczoraj jeszcze 4099 dzisj juz 4199 https://www.empik.com/karta-graficzna-zotac-g-rtx-5070-ti-amp-extremeinfinity-zotac,p1631781696,elektronika-p ceny ida w gore

Ale nawet co taka za 3300 z kawałkiem by Ci nie stykła? KR System https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_5070_ti_gaming_pros_16gb_gddr7_256bit__szybk-item-79148.html

Cena jest na prawde atrakcyjna na tle innych kart, moze akurat dobra sztuka sie trafi

No właśnie 4200 już, a było 3900 długo, z częstymi okazjami za 3750-3800. 

Palita nie chcę, nie pamiętam już nawet czemu, ale pamiętam że z jakiegoś powodu odpadł.

Myślę intensywnie. Faktycznie trochę strach, że do 2028 nic podobnego się poniżej 5000zł nie kupi, jeśli NV i AMD już kompletnie oleją konsumencką część swojej działalności, a jest niestety takie ryzyko. Z drugiej strony jak kupię to za rok 5070ti będą po 1999zł, bo tak już działa moje szczęście - a więc uratowałbym branżę gaming :lol2: swoim zakupem.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, VRman napisał(a):

Owszem, piszę krytycznie o tych rzeczach, ale nie w jednym wątku i nie jest to jedyne co piszę. I nie na raz, tylko w ciągu roku.

Co nie zmienia faktu, że robisz to prawie cały czas ;)

23 minuty temu, VRman napisał(a):

Może postawię sprawę jasno: Nie życzę sobie niczego obraźliwego.

A kto powiedział, że obraźliwego? Właśnie między innymi z @Kadajo myślimy, co Ci dać, żeby nie było obraźliwe :cool: Zaproponowany "Gderacz" myślę, że jest zacną rangę i idealnym ukoronowaniem Twojej twórczości forumowej.

Opublikowano

@VRman znasz mnie i wiesz ze bym nic obraźliwego nie przepuścił. :piwko:

@Radio Tirana, a to już od dłuższego czasu chodzą plotki ze nowe układy dopiero tak na dobra sprawę w 2028 roku :D

Dlatego pewnie Superki miały się pojawić, ale się ram zesrał i im zblokował, oczywsicie karty mógłby powstać problem tym ze pewnie byłby tak drogie ze kompletnie by ich się nie opłacało wprowadzić do obiegu.

A wiadomo ze marze ważniejsze  :D Jeszcze by Nvidia splajtowała przez te Superki :E

Opublikowano

Warto wymienić Gainward RTX 4070 Ti Phantom Reunion na Asus RTX 5080 Prime za 4400 zł nówka? Gram w 2K, zastanawiam się czy warto dla takiego przeskoku rozważać tę kartę za takie siano?

Opublikowano

Kutwa czemu nie wchodzi..

1 minutę temu, freshcie napisał(a):

Warto wymienić Gainward RTX 4070 Ti Phantom Reunion na Asus RTX 5080 Prime za 4400 zł nówka? Gram w 2K, zastanawiam się czy warto dla takiego przeskoku rozważać tę kartę za takie siano?

30%fps.

Więcej W jak i ciepła. I mfg.

Większe coolery cię omijają z tym prime. Pcie 5.0 nie odczujesz a z szybkim monitorem przepustowości na kablach może jak grasz w starocie.

Podziel to co masz teraz na 3 a potem schodzisz z ustawieniami by to mieć. Jak kończy się refresh monitora to karta nie do końca wykorzystana i trochę cichsza...

Jak podsystemu cpu/mem starczy*

Opublikowano
5 minut temu, freshcie napisał(a):

A gdzie masz za 4400 zł 5080? No wiadomo, że warto tylko pokaz gdzie jest taka