leven 808 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 2 godziny temu, Qrdello napisał(a): Otóż to, vram w 5080 ni to przysrał ni przyłatał. W WQHD potrafi być na styku, a chcąc pójść wyżej, np. w szerszy ekran lub 4k - zaczyna być już niebezpiecznie Co Ty nie powiesz ? Jeszcze parę miesięcy wstecz pisano, że 8GB Vram starcza do wszystkich gier Już 16 jest zagrożone ? Kurde 1 1
some1 622 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 27 minut temu, oldfashioned napisał(a): Nvidia ma w rzyci rynek detaliczny i to sie juz nie zmieni, dopóki hurt bedzie mial większą marze Trochę mieszasz pojęcia, bo większość tego co nVidia sprzedaje (poza foundersami), to hurt. I taki model mają od dawna. Domyślam się, że chodzi raczej o sektor datacenter/AI. Ale to co, AI to the moon, z tej bańki już nigdy nie zejdzie powietrze?
Qrdello 1 087 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) 11 minut temu, leven napisał(a): Co Ty nie powiesz ? Jeszcze parę miesięcy wstecz pisano, że 8GB Vram starcza do wszystkich gier Już 16 jest zagrożone ? Kurde A czytasz całe posty czy tylko fragment pod swoją narrację? Pisałem wyraźnie o rozdzielczościach >1440p. W 1080p to generalnie 8-10gb w większości gier wciąż oblata. Poza tym mowa zależności kasa x możliwości. I w takim rozrachunku obecne 80tki to kpina. Podobnie zresztą jak wszystkie inne karty z obecnego lineupu - tutaj zmian niestety nie ma żadnych Edytowane 16 Stycznia przez Qrdello 1
leven 808 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) Napisałem: "napisano" a nie, że Ty napisałeś Pitolenie o Helenie. Teraz już minimum 16GB Vram zaczyna być zagrożone ? Zaraz przyjdzie MOD i napisze, że mając 12GB Vram kartę wszystko ogrywa z wszystkim na full Edytowane 16 Stycznia przez leven 3
Qrdello 1 087 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Nie trzeba moda, mam 3080Ti z 12gb vram i, wyłączając RT, nie mam absolutnie żadnego problemu z grą w 1440p@60 Mam problem jedynie z 350W znikającymi z gniazdka I wywołałeś mnie co tablicy cytatem, to co się dziwujesz. 1
leven 808 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia I tak masz mocniejszą kartę, niż mój paździerz 5060ti 16GB. Jedynie przeskakuję Twoją pojemnością Vram i nowymi bajerami Nvidii A może to dużo ?
Qrdello 1 087 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 3080Ti to mam w drugim kompie, w pierwszym siedzi 5070Ti. Co nie zmienia faktu, że kupę czasu mi zeszło zanim sam siebie przekonałem że pora kupić. Raz że 3080Ti wciąż mi wystarcza(ł), dwa przyrost raczej skromny. Przekonało mnie zużycie energii 3080Ti potarfi wessać 380W, 5070Ti podkręcony z uv nie dobija do 300W. A jak mu wrzucę fps lock to 100W w kieszeni Blackwelle są energetycznie ok, ale wydajnościowo to nic szałowego.
leven 808 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia No a gdzie wodotryski Nvidii ? Seria 4/5xxx zyskuje na AI To daje kopa, nawet dla słabych kart. Musisz to widzieć na 5070ti
Kanzu 345 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 2 godziny temu, Fatality napisał(a): Potencjalny powód takiej sytuacji? Zarejestrowałem kartę dzisiaj na stronce ASUS i patrzę sobie ile zostało gwarancji. Kupione tydzien temu na outlecie w ME. Asus liczy gwarancję chyba od daty produkcji dopóki im dowodu zakupu nie podeślesz, żeby zaktualizowali. Kilka dni temu rejestrowałem swoją nową kupioną pod koniec listopada i pół roku gwarancji brakowało. 1
Qrdello 1 087 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Teraz, leven napisał(a): No a gdzie wodotryski Nvidii ? Seria 4/5xxx zyskuje na AI To daje kopa, nawet dla słabych kart. Musisz to widzieć na 5070ti DLSS faktycznie działa na RTX5 lepiej. Nowsze rdzenie to i sprawniejsze. Z generatora co do zasady nie korzystam. Fakowe klatki mnie nie interesują 2
leven 808 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) Jak nie trzeba FG, to nie, bo po co, ale DLSS jest piękny Żadnych SMAA itd, wystarczy DLSS 4.5 DLSS z presetem L, RR na E i jest gitara Tylko te L ustawić na Performance, bo inaczej zje wydajność karty, a jak ustawić na Q, to preset M Wiesiek działa z RT jak ta lala, gdy dobrze się to poustawia (niestety ręcznie) Edytowane 16 Stycznia przez leven 1
maras2574 1 052 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Godzinę temu, Kanzu napisał(a): Asus liczy gwarancję chyba od daty produkcji dopóki im dowodu zakupu nie podeślesz, żeby zaktualizowali. Tak, miałem tak z obecnym Tufem 1
maxmaster027 1 153 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Godzinę temu, leven napisał(a): Jak nie trzeba FG, to nie, bo po co, ale DLSS jest piękny Żadnych SMAA itd, wystarczy DLSS 4.5 DLSS z presetem L, RR na E i jest gitara Tylko te L ustawić na Performance, bo inaczej zje wydajność karty, a jak ustawić na Q, to preset M Wiesiek działa z RT jak ta lala, gdy dobrze się to poustawia (niestety ręcznie) to E czy L? Jak E to E jak L to L ;P Nie da sie miec 2 jednoczesnie. Zbyt pazerny jestes
Fenrir_14 1 069 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia @oldfashioned RTX 5090 u mnie dzisiaj znowu odleciały, biały Astral OC wzrost o 1200 PLN, Gainward Phantom i Phantom GS o 1500 PLN, Inno3D X3 OC 800 PLN
Johnny Tomala 83 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 18 godzin temu, VRman napisał(a): Mógłbyś kolegę poprosić o sprawdzenie temperatury i prędkości wentyli pod obciążeniem? Recka na pewnej polskiej stronie ii komentarze są dość negatywne w tej kwestii. Wygląda na to, że wersja Plus ma nie trochę, a wyraźnie lepsze chłodzenie. Napisałem do kumpla, zobaczymy, co odpisze, czy sprawdzi te wartości. 1
maras2574 1 052 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) 17 minut temu, maxmaster027 napisał(a): to E czy L? Jak E to E jak L to L ;P Nie da sie miec 2 jednoczesnie. Zbyt pazerny jestes Czego nie rozumiesz ? @leven dobrze pisze Edytowane 16 Stycznia przez maras2574 1
Marvf 153 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) RR to osobny model skalowania i odszumiania który nie dostał jeszcze aktualizacji, jeśli go aktywujesz to nadpisze ustawienia DLSS i nie ma znaczenia czy używasz któregoś z presetów L czy M Więcej info w temacie o rekonstrukcji obrazu, omijamy offtop Edytowane 16 Stycznia przez Marvf
maxmaster027 1 153 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) 20 minut temu, Marvf napisał(a): RR to osobny model skalowania i odszumiania który nie dostał jeszcze aktualizacji, jeśli go aktywujesz to nadpisze ustawienia DLSS i nie ma znaczenia czy używasz presetu L, M czy K Więcej info w temacie o rekonstrukcji obrazu, omijamy offtop A niech próbują... Ja wam moge wytłumaczyc tak, możecie sobie wybrac pomiedzy L&M, jeden z tych dwóch dla zapamietania foto Natomiast rr ma E i D, rozne sa wersje jendni mowia ze E lepsze inni że jednak D. Generalnie chcecie miec dobra jakosc zarówno RT i PT dajecie L, jak chcecie miec dobra jakosc z rr dajecie D, Czyli zaznaczacie LD dla zapamietania foto No i pamietajcie, że palenie jest złe zbyt duza ilosc uzależnia Edytowane 16 Stycznia przez maxmaster027 1
sideband 2 345 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia To wymyśliłeś przykładowo Doom i Indiana leci natywnie na presecie E bo jest dla nich najlepszy. Ale sobie wymyśliłeś, żeby wymusić na stałe D na wszystko. Lasuje się wam w głowach od tego DLSS
Kadajo 8 518 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Optymalne jest to co zaleca Nvidia I ta ich apka sprawdza się w tym idealnie.
maxmaster027 1 153 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 14 minut temu, sideband napisał(a): To wymyśliłeś Tak żeby pasowało do opakowań Chodzi tu o to, ze tak czy siak działa jeden i tam zobie moze ustawiac L czy M czy K jak gra z rr to i tak bedzie mial D albo E
Fenrir_14 1 069 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Oficjalne info na stronie Asus'a w sprawie przyszłości 5070 Ti i 5060 Ti https://press.asus.com/news/statements/asus-rtx-5070ti-5060ti-statement/ HU widziałem że zaktualizowało swoje video, ciekawe jak Benek
Kadajo 8 518 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Im bardziej probuja to odkręcić, tym bardziej wiadomo ze to prawda
Johnny Tomala 83 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia @VRmanOd kumpla 'nie miałem teraz za dużo czasu, ale tak to wygląda po pół godzinie w CP2077 w 4K z włączonym path tracingiem. biegałem po Dogtown i robiłem rozpierduchę, to najbardziej wymagająca dla sprzętu dzielnia w CP' 1
leven 808 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): Natomiast rr ma E i D, rozne sa wersje jendni mowia ze E lepsze inni że jednak D. No i pamietajcie, że palenie jest złe zbyt duza ilosc uzależnia Zgadza się co do RR: Edytowane 16 Stycznia przez leven
Rekomendowane odpowiedzi