Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to pod Ai 5090 to byłaby bajka, ale cena jak za samochód (niskiej klasy :) ) :) Bez przesady... Wychodzi na to, że flagowy RTX 5... jest droższy 3x tyle ile kolejny na liście: jak widzę 5090 17k a 5080 za 5k

Edytowane przez hubio
Opublikowano
20 minut temu, sideband napisał(a):

Ty tej karty nie potrzebujesz najpierw pytałeś o 4080ti teraz o 5080ti, a za chwilę będziesz pytał o 6080ti.

Jakbyś miał kupić to byś dawno kupił.

O 4080Ti to jak pytałem to raczej z parę lat temu, a jak niedawno to przejęzyczenie. Cały czas czekałem na 5080Ti, ale jej prawdopodobnie nie będzie. I tak - zgadza się do tych gier co gram wystarcza mi 3080Ti i jestem z niej mega zadowolony pod każdym względem, ale obecnie zaczynam zabawę z Ai i tu już większy VRAM dużo daje także.... 

Opublikowano
33 minuty temu, hubio napisał(a):

O 4080Ti to jak pytałem to raczej z parę lat temu, a jak niedawno to przejęzyczenie. Cały czas czekałem na 5080Ti, ale jej prawdopodobnie nie będzie. I tak - zgadza się do tych gier co gram wystarcza mi 3080Ti i jestem z niej mega zadowolony pod każdym względem, ale obecnie zaczynam zabawę z Ai i tu już większy VRAM dużo daje także.... 

Czyli nie dawno :E Jak ktoś potrzebuje kupuje i nie pyta ;)

Opublikowano
7 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Ten Zotac ma komore parową również...  :)

Chyba źle mnie zrozumiałeś. Chciałem podkreślić, że PNY pomimo gabarytów jak SOLID (non-CORE) ma także komorę parową. Mogłaby nie mieć. 

2 minuty temu, sideband napisał(a):

Czyli nie dawno :E Jak ktoś potrzebuje kupuje i nie pyta ;)

Czasem mam wrażenie, że na forum istnieje pewne grono użytkowników-marzycieli, którzy nie kupują i nie kupią ale jak założą wątek aby dopytać o jakąś część, cały tok tego wątku daje im się poczuć jakby byli w trakcie zakupu.
Z jednej strony niby nic złego, z drugiej - marnowanie czasu i wysiłków innych. 

@hubio Jeżeli realnie planujesz zakup, to moim zdaniem najsensowniejsze karty z serii RTX 5xxx to RTX 5070ti i RTX 5090, z czego ceny RTX 5090 na dzień dzisiejszy to jakieś nieporozumienie (15k+, gdzie dało się kupić podstawowe modele w przeszłości za 8-9k)
W tym wypadku polecę Ci RTX 5070ti. Obserwuj peppera, może wyrwiesz z okazji bliżej 3,5k i jeszcze jak wleci RE:R to go odsprzedasz za 150zł. RTX 5080 to jakieś 10-15% więcej wydajności, za 30% dopłaty.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Ty tej karty nie potrzebujesz najpierw pytałeś o 4080ti teraz o 5080ti, a za chwilę będziesz pytał o 6080ti.

Jakbyś miał kupić to byś dawno kupił.

Bo raty splaca za stara to nowej nie kupi ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no... to dobrze o nim świadczy jak matka ma jakieś długi, a on za nią je spłaca.
Bądźmy ludźmi.

Przeciez sam pisal kiedys ze wzial gpu na raty to chyba normalne ze jak ktos jedno splaca to nie kupi drugiego wiec o jakiej "matce" ty piszesz xD

Opublikowano (edytowane)

3080ti i już z 3+ lata raczej minęły(edit 4+ chyba :E) i gra na tym do dziś w relatywnie mało wymagające simy gry na TV 4k 60hz. 

Na upartego na 5080 zmiana, aby poczuć kopa, ale jak nie ciśnie to spokojnie czekać do nowej generacji :E

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 10.04.2026 o 19:38, leven napisał(a):

I znowu to samo :( 

Jak zabraknie Vram, to nie pomoże wydajność rdzenia.

3060 12GB znowu w produkcji ?

Dokładnie znowu to samo, już Ci 3 rok niektórzy tłumaczą. Te 16GB przy 4060Ti/5060Ti jest potrzebne jak prostytutce majtki :E Co z tego, że ma 16GB jak prędzej jej braknie wydajności niż pamięci w 5070. Już dzisiaj 5060Ti jest 40% wolniejsza od 5070 i 15% od 3 letniej zwykłej 4070. Nie wszyscy kupują kartę na niewiadomo jak długie lata. 5070 idealna jak ktoś nie chce więcej wydawać na przeczekanie do RTX 6000. W 1440p a nawet 2160p z DLSS 4,5 można praktycznie we wszystko pograć. Już pomijam fakt, że w grach typu Indiana Jones wystarczy zjechać z tekstur Ultra na High, różnicy z lupą nie zobaczysz i grasz z wydajnością 40% wyższą a to już jest bardzo zauważalna różnica. Ale Ty jesteś mało wymagający jeśli chodzi o wydajność, byleby VRamu było dużo i nie rozróżniasz alokacji od rzeczywistego użycia pamięci. Wystarczy Ci bazowe 25 klatek w W3 z RT i heja FGx4 bo laga po :piwko: nie czuć :P

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Obserwuj peppera, może wyrwiesz z okazji bliżej 3,5k i jeszcze jak wleci RE:R to go odsprzedasz za 150zł.

Promocja z Residentem skończyła się wraz z końcem marca, więc aktualnie czekamy na nową akcję ✌️ Jaka duża gra będzie wychodzić w niedalekim czasie? 

Opublikowano (edytowane)

Chiba.. tak zostawię w grze daje to mniej więcej bost średnio 3160-80 mhz. I dalej nie ma tp wpływ na zmianę temperatur . Ani na wzrost wydajności. :E

Zrzut ekranu 2026-04-11 224422.png

36 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ma chwile obecna od marca co tydz przedluzaja promocje, ost byla do 7kwietnia, teraz do 14 kwietnia :D 

obraz.png.e869a785a02ea5ac5defe0482fa54471.png

tylko w pl przedłużali ? na amazon.pl nic nie dali ):

@skunRaceTak jakby nividi to robiła od dzisiaj, pamiętam jak 20 lat temu jak wybierałem co kupic, było tak samo Radeony dawały dwa razy więcej pamięci ale i tak wszyscy kupowali przeważnie geforcy bo były wydajniejsze i zawsze skrojone z vram, na styk na dany czas. Żeby jak najwięcej zarobić i zaoszczędzić. 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez sam pisal kiedys ze wzial gpu na raty to chyba normalne ze jak ktos jedno splaca to nie kupi drugiego wiec o jakiej "matce" ty piszesz xD

Nie zrozumiałeś czerstwego żartu z mojej strony... "bo raty spłaca za starą" miałeś na myśli starą kartę, a ja zironizowałem, że za matkę xD

• Haha 3