Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale typowy gracz nie kupuje kart pokroju RTX 4070 Ti tylko RTX 4070.

Wiec on nie ma do sprzedania RTX 4070 Ti.

Teraz, Wu70 napisał(a):

Obawiam się że starsi gracze swoje dołożyli do tego co mamy 8:E

No odebali ...

tobey-maguire-very-upset.jpg

Dlatego wszyscy do rózgi, w pierwszej kolejności z RTX'ami 5090 i preorderami battlepasa do BF6 :niegrzeczny: 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Wu70 napisał(a):

Skróty działają bardzo dobrze, dlatego gry mogą być tak skomplikowane. To samo co kiedyś zrobisz o wiele szybciej dzisiaj lub alternatywnie -> zrobisz o wiele więcej więc proces musi być cały czas optymalizowany bo rozwiązaniem nie jest zamiana 1000 ludzi na 2000 ludzi i 5 lat produkcji na 10 lat produkcji żeby wydać jeszcze lepszą grę. Na takie coś może pozwolić sobie tylko R*.

Chcemy kolejnych skoków to musimy mieć większe i lepsze narzędzia do składania "skrótów".  To jest podstawa.

Każdy skrót ma swój koszt ale to nie znaczy że jest on zły. Możesz sobie zatrudnić 2000 ludzi i optymalizować swój kernel linuxowy ale większość ludzi pójdzie w Windowsa posklejanego ze skrótów mimo kosztu wydajnościowego.

Wydaje mi się, że czasy się zmieniły. Nowe, szybsze technologie zapewniają co najwyżej utrzymanie tempa produkcji.

Daleko nie szukać. Przy Assassinie Shadows pracowało znacznie więcej osób (do tego ma rekordowo długie napisy końcowe) w porównaniu do produkcji Valhalli.

Czy Shadows jest wyraźnie większą grą niż Valhalla? Nie. Raczej jest mniejszą.

Z tym problemem boryka się coraz więcej studiów. Coraz większe zasoby, coraz mniej efektów.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Czy na forum premierowe tematy są puste bo nikt nie kupuje gier w słabym stanie?

A może strzelają "gorącymi dyskusjami" bo ludzie kupują, narzekają i grają a w międzyczasie jeszcze robią preorder na nowego assassina?

Niby tak, ale ile nas tam 10 osób, przecież to wyglada jak dom opieki ... :hihot:

image.thumb.png.f2ef772cded80b6479411f6f27124469.png

2 minuty temu, leven napisał(a):

Ale tam, na wszystko jest rada :P 

W sensie ze to chlodzenie do nowego RTX'a, moze być trochę głośno LOL

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

A tutaj coś człowiek skrytykuje to zaraz jest wyzywany od hejerow i te pe :E

Chyba nie ma innych osób poza tobą, które bardziej zasługują na miano naczelnego hejtera nvidii :E 

Ludzie coś skrytykują od czasu do czasu, ale ty jedziesz z nimi do spodu praktycznie za wszystko i aż dziwię się, że ten zielony kolor w nicku Cię jeszcze nie irytuje %-)

Opublikowano
12 minut temu, Kanzu napisał(a):

Chyba nie ma innych osób poza tobą, które bardziej zasługują na miano naczelnego hejtera nvidii :E 

Ważne że RTX jest w obudowie, Jensen mu wybaczy  :D

36 minut temu, MaxaM napisał(a):

Wydaje mi się, że czasy się zmieniły. Nowe, szybsze technologie zapewniają co najwyżej utrzymanie tempa produkcji.

W praktyce jednocześnie rosną budżety i oczekiwania.

Z assassinem lepiej nie wyciągać pochopnych wniosków, to jednak ogromny projekt ;)

Małe studia a nawet samotni deweloperzy zapychają steam early access, to co dzisiaj możesz zrobić sam to jest kosmos.

Opublikowano
21 minut temu, Kanzu napisał(a):

Ludzie coś skrytykują od czasu do czasu, ale ty jedziesz z nimi do spodu praktycznie za wszystko i aż dziwię się, że ten zielony kolor w nicku Cię jeszcze nie irytuje %-)

Przynajmniej pisze prawdę, bez zielonych szkieł na oczach. Gdyby nie czerwoni to nVidia jeszcze mocniej by nas robiła w ciula i wyciągała kasę z overpriced produktów. Prawdą jest że topowe nVidii karty są najszybsze na rynku w PT ale reszta czyli średnia półka działa ujowo,  a karty amd działają jeszcze bardziej ujowo. 

Opublikowano

Problem jest taki że nadal nie ma konkurencji dla technologii NV takich jak CUDA, dało się to całkiem sprawnie emulować na AMD, ale projekt został zamknięty.

Na 5090 mogę sobie liczyć swoją pracę z jakością jak na CPU, tylko że trwa to nie 10-12 minut ale zaledwie 2-3 minuty. Niestety mając w PC 7900 XTX był on dla mnie w pracy bezużyteczny, tak więc nie patrząc jedynie na gry NV ma po prostu dla mnie dużo więcej sensu.

Tyle.

Opublikowano
8 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Przynajmniej pisze prawdę, bez zielonych szkieł na oczach. Gdyby nie czerwoni to nVidia jeszcze mocniej by nas robiła w ciula i wyciągała kasę z overpriced produktów. Prawdą jest że topowe nVidii karty są najszybsze na rynku w PT ale reszta czyli średnia półka działa ujowo,  a karty amd działają jeszcze bardziej ujowo. 

To czas sprawdzić od jakiego czasu NV ma praktycznie monopol także wpływ AMD jest znikomy.

AMD to nie jest dobry wujek gdyby mieli lepsze karty też by wrzucili wyższe ceny, a tak tylko dostosowują się do NV ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, sideband napisał(a):

Nic nie bój i tak kupi nową kartę od NV, ale coś trzeba klepać na forum :hihot:

mogl kupic w maju nowke 5080 za 3.5k, wahał sie, myślał, burza mozgu, sprzedac swoja i dolozyc 1300zl czy nie. I sie nie zdecydowal. Jednak asertywnosc level 100 :) Skoro wtedy nie kupil rok temu, to teraz tymbardziej nie kupi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sideband napisał(a):

To czas sprawdzić od jakiego czasu NV ma praktycznie monopol także wpływ AMD jest znikomy.

AMD to nie jest dobry wujek gdyby mieli lepsze karty też by wrzucili wyższe ceny, a tak tylko dostosowują się do NV ;) 

Nie zarzucili, jest przecież AMD ROCm i działa całkiem, całkiem. Nie jestem w temacie ale już chyba w pewnych aspektach wydajnościowo podbie jak na nvdii. 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

O czym Ty do mnie mówisz? Pisałem o kartach dla graczy mnie nie AI ani HPC nie interesuje.

Rynek HPC AMD przegrało lata temu gdzie jeszcze mieli duży udział na rynku kart dla graczy.

Miało być do odpowiedzi kolegi wyżej ;) . ( pisanie na telefonie na szybko, nie klikało się to co miało):boink:

@Mar_s

Opublikowano

Miałem na myśli emulację CUDA czyli ZLUDA.

A ROCm działa faktycznie jako tako, ale głównie na Linuksie, no i niestety nie wszystkie modele działają na tym dobrze, generalnie wszystko do generowania grafiki i wideo działa o niebo lepiej na NV.

Opublikowano
55 minut temu, Mar_s napisał(a):

nie ma konkurencji dla technologii NV takich jak CUDA, dało się to całkiem sprawnie emulować na AMD, ale projekt został zamknięty

Jak dla mnie to ZLUDA cały czas dostaje aktualizacje https://github.com/vosen/ZLUDA/releases

33 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Nie zarzucili, jest przecież AMD ROCm i działa całkiem, całkiem

Zależy gdzie - generowanie audio i video jak najbardziej śmiga na ROCm. 

Natomiast do odpalenia własnego Czata GPT tj. modelu do pracy z tekstem lepszy jest Vulkan. 

Opublikowano

Tylko że to by musiało działać bardzo stabilnie, odpalam sobie na przykład renderer który nie wspiera AMD i dzięki ZLUDA działa mi to w zbliżony do CUDA sposób. Do tego daleko i obawiam się że bez wsparcia AMD na żadne przełomy nie ma co liczyć bo robiąc po godzinach będzie to robił powoli.

A co do generowania treści graficznych to na ROCm to jest to ekstremalnie wolne w porównaniu z NV.

Opublikowano
33 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Tylko że to by musiało działać bardzo stabilnie, odpalam sobie na przykład renderer który nie wspiera AMD i dzięki ZLUDA działa mi to w zbliżony do CUDA sposób. Do tego daleko i obawiam się że bez wsparcia AMD na żadne przełomy nie ma co liczyć bo robiąc po godzinach będzie to robił powoli.

A co do generowania treści graficznych to na ROCm to jest to ekstremalnie wolne w porównaniu z NV.

Na moje potrzeby do tworzenia grafiki wystarczy gemini.  

Ale sprawdzałem Amuse i działa bardzo szybko. Na moim rtx3060ti nie sprawdzałem żadnych narzędzi nvdii. 

AMUSE https://share.google/R8LLuM3fbFOunaWti

Opublikowano
4 godziny temu, Kanzu napisał(a):

Gdyby nie czerwoni, to RTX 5090 byłby poniżej RTX 4090 i miałby mniej VRAM, ale za to byłby tańszy. :E

obraz.png.5245083badf386bec504d9a6e759ebb4.png