Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

No i tak teoretycznie jeśli rtx5080 jest o 21% szybsza od 9070xt, kosztować powinna 21% więcej, ~3500zl ;) 

To już wiadomo, kto pisze takie komentarze na pepperze. :E

29 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Phoenix., i tak zaraz się znowu zaczną mądrzyć ignoranci, którzy twierdzą, że RT jest niepotrzebne i nic nie daje.

Oni bardzo chcieliby zagrać z RT/PT, ale ich karta słabo sobie z tym radzi. 

Opublikowano
39 minut temu, SebastianFM napisał(a):

, i tak zaraz się znowu zaczną mądrzyć ignoranci, którzy twierdzą, że RT jest niepotrzebne i nic nie daje.

Jest potrzebne ale 5070 to jest karta bez przyszłości i tyle,

Opublikowano
39 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Phoenix., i tak zaraz się znowu zaczną mądrzyć ignoranci, którzy twierdzą, że RT jest niepotrzebne i nic nie daje.

Jesli mam byc szczery, to najwiecej rozrywki mi daje gra na AMD na PS5 ;) oczywiscie na PS5 pro jest RT jakis podstawowy. ALe i bez tego jest spoko z HDR na VR. 

Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

To już wiadomo, kto pisze takie komentarze na pepperze. :E

Na pepperze mam dokładnie napisanych całe zero komentarzy.  Rozumiem że ty tam ładnie walczysz z hejtem cen kart niebieskich? ;) 

Opublikowano

Jak my żeśmy grali przed era RT, jakim cudem w ogóle gry powstawały to nie mam pojęcia.

Niemożliwość.

RT dał nam tak wiele, uwolnił takie zasoby kreatywności i możliwości ze to wręcz niesamowite.

Przed nim trzeba było godzinami rzeźbić w gównie a gracze musieli pobierać GB danych, a developerzy terabajty.

Teraz gry mogą powstawać szybciej, zajmować mniej miejsca i być jeszcze tańsze.

Wszytko, dzięki RT.

Wszytko, dzięki Nvidii, dzieci podziękujecie Jensenowi ...

image.png.7e27ae4e8beca63679425bf287737a92.png

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, AudRob napisał(a):

Jest potrzebne ale 5070 to jest karta bez przyszłości i tyle,

To jest karta na teraz, do następnej generacji.

1 minutę temu, Hard Reset napisał(a):

Na pepperze mam dokładnie napisanych całe zero komentarzy.  Rozumiem że ty tam ładnie walczysz z hejtem cen kart niebieskich? ;) 

Nie jestem konsumentem tego typu produktów. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Doamdor napisał(a):

To jest karta na teraz, do następnej generacji.

Nie jestem konsumentem tego typu produktów. 

Nawet  na teraz 5070 jest słaba w dodatku 12 gb vram, a generacja 6xxx nie wiadomo kiedy będzie;)

😊

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

@Kadajo, ja już tobie wiele razy podawałem te same argumenty a ty się zachowujesz tak jakbyś o niczym nie pamiętał. Tobie natomiast brakuje argumentów, a ta ironia jakoś słabo je zastępuje. Tak w skrócie. Jeżeli znajdziesz jakąś grę sprzed 10 lat w której oświetlenie wygląda i tak gorzej niż w najnowszych grach to będzie to najpewniej korytarzówka, z wypalonym i zapisanym w teksturach oświetleniem, statycznym oświetleniem, które się w ogóle nie zmienia. Odbicia nie będą prawidłowe, co nawet przy rozproszonych, rozmytych odbiciach na chropowatych powierzchniach psuje końcowy efekt i realizm. RT (lub techniki je naśladujące, nawet jeżeli nie wykorzystują rdzeni RT do obliczeń) daje takie możliwości, które ty pomijasz, m. in. to o czym napisał @Phoenix., brak ograniczenia spowodowanego rozmiarem lightmap, ponieważ oświetlenie jest obliczane na bieżąco a także brak ograniczenia w postaci statycznej, nieruchomej geometrii.

• Upvote 1
Opublikowano

CO prawda to prawda. Seb ma racje. Ja ostatnio odpalilem gre F.E.A.R bo zapamietałem sobie że to taka kozacka gra byla z mega grafika jak gralem  kiedys i FPS na max det spadał do 20 w 1600x1200. Gralem 1280x960 na 19calowym CRT okolo 35fps w porywach 40, odpowiednik GPU 3080/4080/5080 na zamierzchle czasy, nowa. 

Odpalam teraz 600-1000fps, grafika z dupy. Mowie WTF czy to ta sama gra ? No okazuje sie ze ta sama. 

Jedyne co na mnie jeszcze jako tako wrazenie robi ze starych gier to DOOM3, Ale z upscalowanymi texturami Doom3 BFG szczegolnie w VR. Tam jest i tak ciemno i mrocznie mimo, ze obecnie to biednie wyglada to jest spoko, liczy sie klimat grafika mniej wazna.

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, AudRob napisał(a):

Nawet  na teraz 5070 jest słaba w dodatku 12 gb vram, a generacja 6xxx nie wiadomo kiedy będzie;)

😊

Jak jest dla ciebie za słaba, to masz modele wydajniejsze w wyższej cenie. 

Opublikowano
19 minut temu, Doamdor napisał(a):

Oczywiście że w 2026 roku kupić rtx 5070 to jest stzrał w stopę .

:D

21 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dlatego nigdy takiej karty nie kupię . Mam inną  więc nic nie muszę kupować.

Opublikowano
21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

CO prawda to prawda. Seb ma racje. Ja ostatnio odpalilem gre F.E.A.R bo zapamietałem sobie że to taka kozacka gra byla z mega grafika jak gralem  kiedys i FPS na max det spadał do 20 w 1600x1200. Gralem 1280x960 na 19calowym CRT okolo 35fps w porywach 40, odpowiednik GPU 3080/4080/5080 na zamierzchle czasy, nowa. 

Odpalam teraz 600-1000fps, grafika z dupy. Mowie WTF czy to ta sama gra ? No okazuje sie ze ta sama. 

Jedyne co na mnie jeszcze jako tako wrazenie robi ze starych gier to DOOM3, Ale z upscalowanymi texturami Doom3 BFG szczegolnie w VR. Tam jest i tak ciemno i mrocznie mimo, ze obecnie to biednie wyglada to jest spoko, liczy sie klimat grafika mniej wazna.

FEAR to nie był żaden killer graficzny.

Tylko klimat, fizyka, destrukcja dla niektórych AI przeciwników. W gruncie rzeczy HL2 gniecie graficznie tą grę jak chce pomimo, że jest starszy i ma mniejsze wymagania.

Te cienie na SM3.0 były smiechowe i zabijały sprzęt.

Opublikowano

HL2 tez mam wersje VR i to z EP 1 i EP 2 wszystkie 3 sa. I Powiedzialbym to raczej poziom graficzny DOOM3. 

Specjalnie nie przywiazuje tak do tego uwagii, ale graficznie jak najbardizej HL2 i DOOM3 w VR sa grywalne. Gra sie po prostu fajnie, bez fajerwerkow. To nie to samo co mod do cyberpunka, no ale jest 6DOF i reszta swietnych rzeczy, szczegolnie wlasnie klimat, myzka itp. 

Jezeli chodzi o FEAR to po prostu pamietam jak to FPS niszczylo, ale te niektore sceny zapamietalem jako graficznie mocne.

Opublikowano
37 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jaką proponujesz?

40 minut temu, AudRob napisał(a):

Oczywiście że w 2026 roku kupić rtx 5070 to jest stzrał w stopę .

:D

Dlatego nigdy takiej karty nie kupię . Mam inną  więc nic nie muszę kupować.

Pytam co fachowiec zaproponuje?

Opublikowano
44 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@Kadajo, ja już tobie wiele razy podawałem te same argumenty a ty się zachowujesz tak jakbyś o niczym nie pamiętał. Tobie natomiast brakuje argumentów, a ta ironia jakoś słabo je zastępuje. Tak w skrócie. Jeżeli znajdziesz jakąś grę sprzed 10 lat w której oświetlenie wygląda i tak gorzej niż w najnowszych grach to będzie to najpewniej korytarzówka, z wypalonym i zapisanym w teksturach oświetleniem, statycznym oświetleniem, które się w ogóle nie zmienia. Odbicia nie będą prawidłowe, co nawet przy rozproszonych, rozmytych odbiciach na chropowatych powierzchniach psuje końcowy efekt i realizm. RT (lub techniki je naśladujące, nawet jeżeli nie wykorzystują rdzeni RT do obliczeń) daje takie możliwości, które ty pomijasz, m. in. to o czym napisał @Phoenix., brak ograniczenia spowodowanego rozmiarem lightmap, ponieważ oświetlenie jest obliczane na bieżąco a także brak ograniczenia w postaci statycznej, nieruchomej geometrii.

Podjedz do tematu jako gracz, to zrozumiesz, o co chodzi. RT rozwija się od 8 i gdzie jest wysyp gier które faktycznie wygalają jak nexgen, które porządnie wykorzystują te techniki i nie zarzynają sprzętu. Tylko nie pisz ze to wina developerow bo nie potrafią wykorzystać nowych możliwości, przecież RT miało zrewolucjonizować grafikę w grach, ułatwić wszytko, tak przypomnę tylko to, co nawijał Jenses :

image.png.506ba2e8b7768941167334d020d343f8.png

Gry gdzie RT/PT faktycznie jest wykorzystywane i robi różnice dławią się i ledwo działają a jakość nadal pozostawia do życzenia tylko się już przyzwyczaiłeś chyba i pogodziłeś, że "tak ma być".

Ale nie to tak nie powinno wyglądać w 2026 roku z monitorami o odświeżaniu średnio ponad 160Hz, minęło już sporo czasu a RT dalej ma te same problemy z odszumianiem ze o PT nie wspomnę. Co z tego ze "to działa" jak w ruchu wygląda średnio a momentami wręcz słabo jak jedna rozmazana plama na podłodze, w cieniach czy innych efektach. Wiec będą baty na dupę, dopóki się to nie zmieni i dopóki będą udawać, że jest super.

Tak jak kiedys jechalem po DLSS a dzis juz sie nie czepiam bo robi robote tak bede sie czepial RT i PT dopóki nie osiagnie minimum tego samego pozoimu jakosci.

Mięły praktycznie 4 lata od Poratal RTX i dalej te same problemy w grach pomimo kolejnych generacji RTX i następny RTX tez tego nie zmieni. 

Dlatego ze jak piesze od samego początku, jest za mało surowej mocy w GPU aby to wszystko przyzwoicie renderować.

Brakuje jeszcze sporo i to do tego, co mamy teraz, nie wspominając tego, co tam oni już tworzą następnego.

Jak Nvidia dokona rewolucji w jakości RT/PT, bo raczej tylko oni są do tego zdolni to będę pierwszy który to pochwali a na ten moment, pobudka zielone leszcze to nie jest już 2018 gdzie pierwsze pokazy RT mogły robić wrażenie, bo "Just Works".

Ale chyba wiemy ze Jensen już zmienił plany na NR aka AI slop wiec raczej i w PT bym nie pokładał jakichś nadziei. Ostateczny "skrót" ze tak to nazwę. Na razie na większości nie zrobił wrażenia, wręcz przeciwnie. Ale poczekajmy, kto wie może to jest chwila DLSS 1, tak jak mi się ciągle zarzuca plucie na zielonych, daje im wotum zaufania i tego, że pokażą coś lepszego niż to, co ostatnio. Przekonaj nas Jensen jak chcesz naszą kasę.

Pamiętam jak na labie pisałem, że będziemy pewnie potrzebowali minimum 10 lat aby RT się rozkręciło i zaczęło wyglądać jak należy i widzę, że raczej nie przestrzeliłem.

Serio jak widzę "topowo" wyglądające gry które w RT raz renderują, a raz nie renderują odbić postaci w szybach czy lustrach to naprawdę się zastanawiam, o co tu chodzi ...

image.thumb.png.ee49e71e8f272eb71a2729b9ab308179.png

image.thumb.png.cb4618a11ca1c9adba0f80e0669ed20e.png

Opublikowano

@Kadajo Gry co maja PT, to ja nawet czesto nie wiem jak wyglada w nich RT albo Raster xD Bo odrazu PT i sie tam nie przejmuje. 

Ale jedno jest pewne. Niech daja juz ten DLSS 5 bo żenua 
image.thumb.png.810aaec340b124bd549dec2056c27b86.png

Nawet na PT postacie wygladaja tak sobie. 

Tam gdzie postacie robia wrazenie to Cyberpunk, I to bardzo duze. Nawet w VR jak wlaczysz PT to masz wrazenie mega realizmu wlasnie z racji swietnie odwzorowanych postaci. DLSS 5 to cos jak ze w kazdej grze bedziesz mial poziom Cyberpunka :D 

image.thumb.png.92f0dcbb2a87222ac87c453bc6eaf79b.png

Jestem na tak. Tego hejtu na DLSS 5 to ja w ogole nie rozumiem. Cos jak rozpacz ludu co nie ma RTX 5000. No ale nie wazne. DLa mnie mogliby juz jakis prelude wrzucic zeby se popatrzec w jakis gierkach

Opublikowano

Mi się w CP2077+PL i w RE:R Path Tracing po prostu podobał. Dooma Dark Ages przeszedłem przed tym jak PT stał się dostępny, a nie chciało mi się gry kolejny raz przechodzić - może kiedyś.
Czekam aż mi wróci OLED z serwisu, to pewnie Pragmatę ogram na PT. 

Debatujemy nt. błądzenia Nvidii ale tak naprawdę, to oni kreują rozwiązania, a AMD i Intel są w tyle.

Zdroworozsądkowo - RT/PT to wisienki na torcie, o ile są dobrze wykorzystane w danych tytułach, bo sami wiecie, że różnie bywa. 
Jednak aby być uczciwym, gry w dzisiejszych czasach są na tyle "ładne" (czasem na jedno kopyto) i między różnymi ustawieniami detali jest tak niewielka różnica, że gdy fabuła jest ciekawa oraz oprawa graficzna jest sama z siebie fajnie zrealizowana, to i fun można mieć bez RT/PT i na niższych detalach. Co nie zmienia faktu, iż entuzjaści zawsze wybiorą max maxów i dopalą wspomagacze aby mieć wysoki klatkarz w tytułach AAA, które bez nich dogorywają nawet na 5090.

Opublikowano (edytowane)

Jestem przekonany, że akurat w przypadku DLSS 5 nv po prostu zrobi swoje i tyle. Uzywac tego nie musisz. Mozesz sobie na DLSS 4.5 cały czas byc. Pewnie wypuszcza jeszcze Ray Reconstrucion 4.5 i ogolnie ulepsza te modele nieco. I bedziesz mial mega dobry DLSS po wszeczasy. Natomaist ja sobie bede DLSS 5 uzywał i tyle.

Edytowane przez maxmaster027