Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ta buda prawie wentylacji nie ma .... a potem się dziwnią ze maja takie temp .... wepni normalnie GPU w slot a temperatury się zmienią...

Edytowane przez Ozzbi
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, 2tejszy napisał(a):

Wina obudowy :/ Tak to u mnie wygląda, za blisko szyby chyba karta, bo ściągnąłem boczną szybę to temp niskie i cisza. 
IMG_9500.thumb.jpeg.617aa0716abd3e1c9fc2834165d7b2a3.jpegIMG_9501.thumb.jpeg.2d7e41be1b7a8b3d103cdfa61a34a5f9.jpeg

1300 RPM różnicy przy otwartej obudowie? To ewidentnie problem leży po stronie wentylatorów, one w ogóle pracują? Z jakimi RPM? Pod kartą masz wentylatory? 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, 2tejszy napisał(a):

Wina obudowy :/ Tak to u mnie wygląda, za blisko szyby chyba karta, bo ściągnąłem boczną szybę to temp niskie i cisza. 

Sam mam TUFA 5070Ti w SFF NR200P i przy szklanym boku jest istne piekło(karta tak samo zamontowana), a jak zmienię na "perforowany" bok cisza zupełna ;) 

Buda do wymiany. 

Edytowane przez BarBar009
Opublikowano

masakra, procek tez nie ma lekko. jak masz zabudowany front musisz wymusic ruch gora-dol, i to w miare zbilnasowany

karta zemy miec czym schlodzic w tej budzie musialaby miec wysokie nóżki  i  3 wentyle pod tymi kratkami pracujące na intake

Aio też na intake, a najlepiej 2 dolne intake, górny out i pozostale 4 na out

• Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@2tejszyte wciagajace co ich nie widac to masz 140? Tam by się przydały na pewno dobre 140 + jeszcze jakies 1-2 wciagajacy tyl/gora zeby było 3/5 4/4 wciagajece/wyciagajace

Właśnie wymieniam i były 2x120, a te oryginale 140 i inne łopatki to pewnie większy przepływ powietrza 

IMG_9503.jpeg

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, 2tejszy napisał(a):

Jeszcze spróbuję te na wlocie wymienić na oryginalne dołączone do tej obudowy i dać na nie wyższe obroty

Twoje wentylatory ARGB są ładne, ale mają słabą wydajność, lub dusisz je na bardzo niskich RPM.

Żeby było chłodno w tej obudowie, to powinieneś zastosować 140 mm wentylatory pod kartą graficzną i 140 mm wentylatory na panelu bocznym, które też wdmuchiwałyby powietrze do środka. 

Jak tam DLSS 5 Panowie?

:E

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na dole wyłączające zimne powietrze były 2x120 ~1000rpm, wymieniłem na 2x140~1200 rpm. Nie jest idealnie, ale lepiej i hałas akceptowalny. Gram zawsze na słuchawkach i gdyby żona mnie nie zaczepiała pytając czemu jest tak głośno komputer to bym się nie połapał, że coś nie tak :P
IMG_9505.thumb.jpeg.566e953159f641ba53334c396a09c9e3.jpeg

Edytowane przez 2tejszy
Opublikowano (edytowane)

@2tejszy- spróbuj zamontowć kartę bezpośrednio w slocie płyty głównej, by ciągnęła powietrze od strony perforowanego spodu (choć nie jestem pewien czy AiO które masz na boku na to pozwoli).

Przy karcie z ograniczonym dostępem do powietrza przez boczną szybę żadne kombinacje z wentylatorami obudowy na niewiele się zdadzą.

21 minut temu, sideband napisał(a):

Nie wiem w ogóle robić takie newsy skoro wiadomo, że to nie ma nic wspólnego z DLSS5 ;)

Ta wtyczka u tego majstra to już wcześniej miała się źle ;)

Może i tak, ale faktem jest że włączenie DLSS5 podbija pobór do limitu, gdzie w normalnych grach nawet przy kartach teoretycznie obciążanych na 100% te pobory są dużo niższe.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Nie wiem w ogóle robić takie newsy skoro wiadomo, że to nie ma nic wspólnego z DLSS5 ;)

Ta wtyczka u tego majstra to już wcześniej miała się źle ;)

Kliki mają się zgadzać. Na czymś trzeba pianę bić 🤣 A na głupotę leków wciąż brak haha. 

• Upvote 1