Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Paw79 napisał(a):

Może i tak, ale faktem jest że włączenie DLSS5 podbija pobór do limitu, gdzie w normalnych grach nawet przy kartach teoretycznie obciążanych na 100% te pobory są dużo niższe.

Wyższa rozdzielczość i RT/PT też podbija pobór mocy ;)

Jeszcze brakuje bzdur 4320p spaliło mi kartę :hihot:

• Haha 2
Opublikowano

@sideband komuś w ogóle z tej naszej społeczności, włączając pclab'a spaliło się jakieś GPU 4090 / 5090? 

Albo jakiś Intel 13/14 gen? 

Poza PipoliniO ofc - on tam z tego co wiem do dzisiaj lubi wysmażać te swoje podzespoły 🤣 

Odnoszę wrażenie że więcej było zgłoszonych agonii amd niż przypadków Intel + nVidia 🤣🤣 

Opublikowano
Teraz, Fenrir_14 napisał(a):

@sideband komuś w ogóle z tej naszej społeczności, włączając pclab'a spaliło się jakieś GPU 4090 / 5090? 

Poza PipoliniO ofc - on tam z tego co wiem do dzisiaj lubi wysmażać te swoje podzespoły 🤣 

Odnoszę wrażenie że więcej było zgłoszonych agonii amd niż przypadków Intel + nVidia 🤣🤣 

Reklamowałem kilka 13600K/13700K , 14700KF , 14900KS :) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 2tejszy napisał(a):

Na dole wyłączające zimne powietrze były 2x120 ~1000rpm, wymieniłem na 2x140~1200 rpm. Nie jest idealnie, ale lepiej i hałas akceptowalny. Gram zawsze na słuchawkach i gdyby żona mnie nie zaczepiała pytając czemu jest tak głośno komputer to bym się nie połapał, że coś nie tak :P
IMG_9505.thumb.jpeg.566e953159f641ba53334c396a09c9e3.jpeg

Zdecydowanie dalej masz za wysokie RPM.

obraz.thumb.png.3dea038ad90904dedcc5ca831e43041c.png

Zrób UV GPU i ogarnij wentylatory w obudowie, bo to one są problemem. Mam model wyższy tej obudowy i karta pobierają więcej prądu kręci wentylatorami na 1000 rpm, a wentylatory w obudowie mają 600 rpm. 

8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Na tym forum były padające procesory AMD X3D. 

U mnie żaden Intel nie zdegradował się, ani żaden RTX nie spalił się, nawet procesor AMD X3D na płycie ASRock miał się dobrze. :)

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@TeoX co się z nimi działo? Umarły czy trafił się kiepski bin? Ja miałem 13700k, 13900k, 14600k przez kilka lat i nic. 14900k mam chyba 4-ty rok i śmiga jak nowy 💪 

Degradacja, BSOD , zawieszanie się ogólnie we wszystkim.

23 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Zdecydowanie dalej masz za wysokie RPM.

obraz.thumb.png.3dea038ad90904dedcc5ca831e43041c.png

Zrób UV GPU i ogarnij wentylatory w obudowie, bo to one są problemem. Mam model wyższy tej obudowy i karta pobierają więcej prądu kręci wentylatorami na 1000 rpm, a wentylatory w obudowie mają 600 rpm. 

Na tym forum były padające procesory AMD X3D. 

U mnie żaden Intel nie zdegradował się, ani żaden RTX nie spalił się, nawet procesor AMD X3D na płycie ASRock miał się dobrze. :)

Padały nie tylko X3D, problemem były napięcia szczególnie na płytach Asrock, miałem jeden przypadek na Gigabyte B650 Eagle, osadzony był 7600X w którym usmażył się kontroler ram przez ładowane zbyt wysokie VSOC/VDDIO przez płytę z automatu :). Procki same z siebie nie padają, zawsze jest jakaś przyczyna.

Edytowane przez TeoX
Opublikowano
51 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Jednak osoba pogięła mechanicznie piny sens w 4090 poza tym nie przypominam by ktokolwiek upalił gniazdo/wtyczkę ;)

Te padające 13/14gen to totalny margines ;) Kiedyś też procki padały tylko nikt nie robił przy tym zamieszania jak się to robi dizisiaj ba nawet zdarzały z uszkodzonymi rdzeniami po wyjęciu z pudełka ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

intel to ma sens albo do jakiś specjalistycznych zastosowań gdzie będzie wydajniejszy od amd albo w połączeniu z ddr4 bo innego racjonalnego sensu nie widzę.

7800x3d jest tani, 9800x3d też relatywnie tani a płyty do tego za 400zł. Tylko mus wymagania ddr5. 

Na rynku robi się jeszcze ciekawiej bo 5060ti 16GB nawiązuje walkę cenową z 9070xt

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Wyższa rozdzielczość i RT/PT też podbija pobór mocy ;)

Jeszcze brakuje bzdur 4320p spaliło mi kartę :hihot:

Sam mówiłeś, że nie testowałeś. Wrzuc sobie ten NR i zobacz, jak zgniecie twojego RTX-a i TDP poleci w kosmos.

Opublikowano
11 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Pier... o szopenie , o każdym kanale jest to samo, że wyniki z dupy . Nie raz Czytałem że Unboxed albo Lipton ma wyniki odbiegające od innych. Jak ja zrobię porównanie albo ktoś z forum to znaczy że nie jest legi ? Po prostu takie wyniki wyszły na danym sprzęcie i sofcie, ustawieniach w grze. @Radio Tirana tak , dalej twierdze że podrabianie wyników z osd jest trudniejsze niż wrzucenie normanego gameplayu .

Bo naprawdę ciężko jedne ustawienia "pokazać", a na drugich realnie "jechać".
W ten sposób można różne cuda uzyskać, a OSD pokaże dosłownie to, co na ustawieniach "jechanych".
Wtedy możesz wszystko "udowodnić".
badumts.png.3a44a31f1d9880b26eaf8f5142ac1ac1.png 

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Sam mówiłeś, że nie testowałeś. Wrzuc sobie ten NR i zobacz, jak zgniecie twojego RTX-a i TDP poleci w kosmos.

Co ma mi gnieść skoro bez problemu bez NR karta leci do limitu mocy bez UV :hihot:

Jak ktoś gra z DLSS P i FG to nie mój problem, że udaje greka i nie dobija do limitu mocy.

Opublikowano

No ale właśnie o to chodzi, że ludzie nagle mają pod korek mocne obciążenia GPU, więc i ryzyko awarii wzrasta.

Zresztą gwarantuje wysyp awarii złącze w najbliższych miejscach właśnie przez DLSS5 którego wszyscy teraz będą testować :E

Już tutaj parę osób w temacie pisało, że wyraźnie karta się im poci znacznie mocniej niż zazwyczaj.

Opublikowano

Nie dociskają na maxa GPU to ciężko żeby było inaczej. 

Wskazania obciążenia GPU są obarczone coraz większym błędem ze względu na coraz większe liczbę różnych jednostek i bloków.

I nie da się jednym parametrem wykazać w miarodajny sposób obciążenie GPU.

Stare gry RTX Remix z PT też dają po garach i kogo to ;) Po to masz limit mocy na karcie możesz sobie włączyć Furmana i też karta nie spłonie ;)

Ponad 13letnie gierki w 4320p też biją do limitu i co nie wolno? Popsuje się zaraz ;)

Jak się ma coś wydarzyć to się wydarzy ;)

• Upvote 2
Opublikowano
13 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Wrzuciłem DLSS5 do Crysis 2 Remastered i jakoś tyłka nie urywa. I bez tego ładnie wygląda.

No i urywać nie będzie, ludzie się podniecają twarzami w grze gdzie postać bohatera jest niewidoczna w trybie FPP czy TPP 🤣 Ta technologia będzie miała rację bytu jak nie będzie uszczerbku na wydajności bo na chwilę obecną spadki są tragiczne, a DLSS miał w założeniu dodawać fps ;) Technologia ciekawostka póki co. 

Ceny mrsp 😉

https://videocardz.com/newz/nvidia-is-back-in-selling-rtx-50-at-msrp-but-only-if-you-attend-their-special-event

• Like 4