Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Umpero napisał(a):

Ktoś jest w stanie potwierdzić albo zaprzeczyć, że testy 5080 i 5090 będą w odstępach czasowych?
Na razie kolega @P.Wiśnia twierdzi, że testy 5090 dostaniemy dopiero w dniu premiery, ale jak pytam o źródło to odpowiada "poszukaj sobie"...

Jeżeli @P.Wiśnia twierdzi że coś będzie to bardziej prawdopodobne jest że nie będzie. Przed premierą też cały czas jakieś pseduo leaki puszczał tylko żeby zamieszanie wprowadzić.
5090 i 5080 premiera 30 stycznia , 5070ti i 5070 w lutym. Źródło: nvidia.com.

21 stycznie to była wcześniej sugerowana data premiery 5080 z przecieków, nigdzie nie potwierdzona dotychczas.

Edytowane przez senac
Opublikowano
5 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Przecież to nie jest chłodzenie od RTX 5xxx weź już nie wymyślaj chłopie jakichś bajek niestworzonych.
To jest chłodzenie od RTX 4090 Ti, który nigdy nie trafił na rynek.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, lukadd napisał(a):

@sideband

I jak ci się podoba nowa bydlęca moc nowego 5090? :E

Ja jestem załamany. ~33% więcej CUDA, prawie 30% więcej papu od 4090 i klops na koniec :E

A na deser:

DLSS Multi Frame Generation generates up to three additional frames per traditionally rendered frame 8:E

Będą wyniki z tajnej bazy to będziemy rozmawiać, ale cena jeszcze z pclaba sprawdziła się ;)

Generatora głupoty nie biorę pod uwagę, ale zobaczymy jak realnie wyglądają ulepszenia DLSS/DLAA. Większy kop w RT był do przewidzenia. Chyba nie muszę przypominać co było w Ampere tylko w obliczeniach i RT wydajność na wat sporo wzrosła w innych przypadkach była lipa.

Opublikowano
13 minut temu, Brolly napisał(a):

A teraz wam coś powiem w tajemnicy, że jak w końcu kupie nowe GPU i OLEDzik to mam to ogrania wszystkie gry praktycznie z 6 lat bo nie grałem po prostu :E :wariat:

Wszystko w prawo, RT on i mody do oporu na pierwsze przejście gry :D 

Też Ci coś powiem. Półtora roku temu tak samo myślałem, kupując 4080S i się okazało, że tylko w dwie gry zagrałem. :D

• Haha 6
Opublikowano

Ja tam jestem ciekaw jak zareagują ceny Ady , szczególnie superek. Czy będzie jakiś wyraźny drop - o ile w ogóle :E. Jeżeli cena w granicach 3k za niereferenta się utrzyma 5070 może być całkiem rozsądnym wyborem dla średniego zestawu - tylko ta idiotyczna ilość vram :E 

Gość P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, senac napisał(a):

Jeżeli @P.Wiśnia twierdzi że coś będzie to bardziej prawdopodobne jest że nie będzie. Przed premierą też cały czas jakieś pseduo leaki puszczał tylko żeby zamieszanie wprowadzić.
5090 i 5080 premiera 30 stycznie , 5070ti i 5070 w lutym. Źródło: nvidia.com.

1. DLSS 4 o którym pisałem jest potwierdzony.

2. DLSS 4 zmniejsza zużycie VRAM w porównaniu do DLSS3 kolejne potwierdzenie moich informacji

3. RTX 5070 z wydajnością 4090 jest czyli kolejna moja informacja potwierdzona

4. leak z RTX 5080 od MSI którzy wrzuciłem też potwierdzony

5. Ceny mniejsze od poprzedniej generacji potwierdzone

6. Nowa technologia AI potwierdzona

7. Potwierdzona informacja że AI będzie generować obiekty i tekstu

Ale nie no, przecież to były pseudo leaki.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
5 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

2. DLSS 4 zmniejsza zużycie VRAM w porównaniu do DLSS3 kolejne potwierdzenie moich informacji

Teraz to sobie możesz pisać, myślisz ze ktoś będzie teraz przekopywał temat i szukał czy tak było ?

I ty nie maiłeś żadnych przecieków, tylko kopiowałeś to co było w internecie wiec już nie rób z siebie jakiego polskiego MLID bo jak widzisz coraz więcej osób z ciebie tutaj bekę ciśnie.

Wyluzuj.

RTX 5080 i 5090 będę do kupienia 30 stycznia.

RTX 5070 i 70 Ti w lutym.

70 Ti nie ma wersji FE.

Opublikowano (edytowane)

serio nie oplaca sie kupowac chyba nic ponad 70 Ti ...dlaczego? Bo nowa seria zas dostanie cos nowego czego 5000 nie bedzie obslugiwac. Tu chodzi o technologie a nie sama w sobie wydajnosc. Ja chyba kupie 5070 by potem zmienic na 6070. Zobaczcie jaki szach mat nv zrobila tym co kupili jeszcze niedawno 4090 za 10-11 tys

Edytowane przez Eltik
  • Like 1
Gość P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Teraz to sobie mozesz pisac, myslisz ze ktos bedzie teraz przekopywal temat i szukal czy tak bylo ?

I to nie mailes zadnych przeciekow tyko kopiowales to co bylo w inernecie wiec juz nie rob z siebie jakiego polskiego MLID po jak widizs coraz wiecej osob z ciebie tutaj beke cisnie.

Wyluzuj.

RTX 5080 i 5090 bede do kupienia 30 stycznia.

RTX 5070 i 70 Ti w lutym.

70 Ti nie ma wersji FE.

Bekę? to cisną tylko ci którzy nic nie wnoszą tutaj do tematu.

Ja chociaż jak coś znalazłem to wysyłałem a nie siedziałem i tylko oceniałem co ludzie wysyłali.

Udostępnienie przecieku to jest w dalszym ciągu przeciek jakby nie patrząc.

Nie powiesz mi że tak nie jest skoro chłop pyta kiedy sprzedaż 5090/80 a ma jak BYK napisane na twitteru nvidii oraz na strone nvidii.

Swoją drogą sam komentowałeś to co mówił MLIDa, więc nie bądź taki święty. 

image.png.a53434b8c32c5365443eb8496fe53523.png

70 Ti nie ma wersji FE = gdzieś napisałem że będzie? czy może jednak była mowa ogólnie o kartach?

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
6 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Niesamowite, że udało Ci się to przewidzieć, zwłaszcza te nowe technologie AI i DLSS4. Jak piszesz, że 5070 będzie na poziomie 4090 to wezmę chyba trzy na zapas :E
Ale AI to się naprawdę na tej konferencji nie spodziewałem.
A tak na serio to miłego dnia życzę i nie musisz się produkować bo mam Cię w ignorowanych.

Gość P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, senac napisał(a):

Niesamowite, że udało Ci się to przewidzieć, zwłaszcza te nowe technologie AI i DLSS4. Jak piszesz, że 5070 będzie na poziomie 4090 to wezmę chyba trzy na zapas :E
Ale AI to się naprawdę na tej konferencji nie spodziewałem.
A tak na serio to miłego dnia życzę i nie musisz się produkować bo mam Cię w ignorowanych.

Temat po prostu dziś zacząłeś czytać?

"Niesamowite, że udało Ci się to przewidzieć, zwłaszcza te nowe technologie AI i DLSS4. "

Wyciek z oficjalnej strony INNO3D także jednak trochę sprawdzony.

image.png

Edytowane przez P.Wiśnia