Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

To na 100% bez FG. Mialem to samo i mindfucka. Okazalo sie, ze FG nie dzialal mimo, ze w ustawieniach byl ON. Po ogarnieciu tematu absolutnie nie ma tam 40 fps.

No bez, w Cyberpunk 2077 grałem z FG, fps 100, a płynność dalej 40 fps. xD

5 minut temu, Godlike napisał(a):

Jak to masz nadzieję? Dzisiaj widziałem ten materiał i filmik w nim zamieszczony:

https://www.ppe.pl/news/360766/cyberpunk-2077-na-geforce-rtx-5080-pokazuje-nowa-jakosc-120-fps-z-path-tracingiem-robi-roznice.html

To jak 5080 w 4k robi 120 fps to 5090 tym bardziej, a jeszcze pamietam jakis screen z CP na którym bylo coś ponad 200 fps tylko nie pamiętam jaka rozdziałka. 

Wyłącz FG, to zobaczysz ile realnie jest fps. :hihot:

Opublikowano
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

No i nowe GPU w 3/4 sfinansowane.

£150 ze Świąt, właśnie spyliłem starego iPhone'a za £200, mam juz kupca na 4070FE za £350 - w teorii brakuje tylko £50 ale wiadomo ze żadnego Zotaca czy Palita nie wezmę, wiec realnie dołożę £150. Wczoraj wszystko pudla otwierałem i sprawdzałem czy jeszcze mam cos co można spylić za pare groszy ;) 

Nerkę, albo płuco ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

tam było DLSS P czyli 1080p.

Najpierw tak napisałem, ale zmieniłem, bo przecież to już za dużo... Widzę że nie doceniłem działu marketingu...
Choć od biedy 4k z performance bez RT nie wyglądało źle na rtx3070, ale sprawdzałem tylko przez chwilę, bo nie chciało mi się ponownie przechodzić CP2077. Poprawka, był to balance i potem wrzucony dynamiczny :E

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No już czułem przeskok z 1080p na 1440p, więc podejrzewam jak ładniej może 4k wyglądać, tylko wtedy nie dostałem 40 fpsami po twarzy (z 4070Ti a nie 4090 :O), ja się męczę jak mam niestabilne 60 nawet

Uroki grania w 4K z PT, bez FG. Zobaczymy jak RTX 5090 sobie poradzi, a jak nie, to będzie zwrot.

Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

No i nowe GPU w 3/4 sfinansowane.

£150 ze Świąt, właśnie spyliłem starego iPhone'a za £200, mam juz kupca na 4070FE za £350 - w teorii brakuje tylko £50 ale wiadomo ze żadnego Zotaca czy Palita nie wezmę, wiec realnie dołożę £150. Wczoraj wszystko pudla otwierałem i sprawdzałem czy jeszcze mam cos co można spylić za pare groszy ;) 

A jakiego producenta bierzesz pod uwage bo testów jeszcze nie było a np z palita 3070 GP OC  byłem  zadowolony kupiony na premierze w ciemno

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No już czułem przeskok z 1080p na 1440p, więc podejrzewam jak ładniej może 4k wyglądać

Dla mnie 1440p przy monitorze 27 cali to idealne połączenie. 4K na takim monitorze to byłaby kpina, a druga sprawa że wtedy to już tylko start po 5090/5080. Moim zdaniem 1440p to jest idealny balans między jakością a ceną, a skok z 1080p naprawdę widoczny. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 4
Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

No bez, w Cyberpunk 2077 grałem z FG, fps 100, a płynność dalej 40 fps. xD

Nie chce sie tutaj rozpisywac, bo zaraz wyjdzie, ze bronie 4090 w watku 50x0, a absolutnie nia mam takich intencji.

Opublikowano (edytowane)

Palit i Gainward w 4000 pod względem chłodzenia to jest bajka, a zawsze chwaliłem Gaming X Trio i Strixa. Jedynie niektóre partie mają chyba wentyle różnych producentów i wydają taki charakterystyczny dźwięk, ale nie wszystkie.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Uroki grania w 4K z PT, bez FG. Zobaczymy jak RTX 5090 sobie poradzi, a jak nie, to będzie zwrot.

No jak sobie poradzi jak sobie nie poradzi bez FG :E Nawet nvidia pokazywała moment z CP PT 4k było chyba ~28fps na 5090.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

1440p na moje na dzisiejsze czasy to jest minimum, dobra matryca, zagęszczenie pixeli zbite i jest całkiem fajnie. 4k jest fajniejsze, ale wiąże się z sporo większymi kosztami, żeby dobrze to wykarmić. 

Opublikowano
33 minuty temu, lukadd napisał(a):

Podaj dokładne miejscówki to sobie sprawdzę bo nie chce mi się wierzyć :E

Przeszedłem całego Indianę na 100% wszystko zrobiłem. Co prawda ogólnie grałem w 4k DLSS-Q + FG, ale natywne 4k itd. też sobie testowałem. Ta gra z PT jest znacznie mniej wymagająca niż CP czy Wukong z PT.

Jest najbardziej wymagająca. Cyber już lata jak szalony a Wukonga też szło ogarnąć.

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, skunRace napisał(a):

Palit i Gainward w 4000 pod względem chłodzenia to jest bajka

Gainward był świetnie wyceniony (w przypadku 4070TS najtańszy model na rynku) i miał bardzo dobre opinie recenzentów/graczy. Biorę pod uwagę pod kątem 5070Ti.

Opublikowano
7 minut temu, skunRace napisał(a):

Palit i Gainward w 4000 pod względem chłodzenia to jest bajka, a zawsze chwaliłem Gaming X Trio i Strixa. Jedynie niektóre partie mają chyba wentyle różnych producentów i wydają taki charakterystyczny dźwięk, ale nie wszystkie.

Potwierdzam mam Gainwarda Panthere 4070TiS i jestem pod wrazeniem kultury pracy po sporym OC

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Gainward był świetnie wyceniony (w przypadku 4070TS najtańszy model na rynku) i miał bardzo dobre opinie recenzentów/graczy. Biorę pod uwagę pod kątem 5070Ti.

No tylko był problem z łożyskami o czym milczeli recenzenci.

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ale też to była loteria bo raz się trafiały u nich lepsze raz gorsze partie wentyli. Coś jak z cewkami raz cichsze innym razem głośniejsze :E

1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Największe problemy to z tego co czytałem miały Asusy i MSI. Byłem szczerze zdziwiony, bo to przecież dobry brand i uznane modele. 

Ale to z cewkami. Wentyle Asus i MSI akurat mają przeważnie ok.

Opublikowano
10 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ja się właśnie polasilem na takiego dobrze wycenionego Gainworda 4070Ti i jeszcze w promocji. 

7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

I wlasnie mam ten problem z łożyskami i mnie wkurza bo to słychać, nic z tym juz zrobić nie mogę i chce jak najszybciej nowa karcioszke. 

Opublikowano (edytowane)

Teraz słucham materiału DF i zaskoczyli mnie, bo nie spodziewałem się że nowy model DLSS dostaną poprzednie generacje, aż do rtx2xxx włącznie...
Takiego RDR2 można zmodować do najnowszego DLSS, gdzie w 4K będą to już marginalne ubytki w obrazie... Mi osobiście umiarkowany DLSS nie przeszkadza na tyle, by kupić nową kartę o tej samej wydajności w natywnej. Jeszcze trochę zmniejszyli obciążenie Vramu, więc coś tam wyduszę z tego rtx3070 :E 
Natomiast w FSR od razu widzę niestabilność obrazu, a modować można dopiero od 3.0 do najnowszych wersji.

Edytowane przez musichunter1x